Valmistumislahjaksi saadut rahat voi laittaa kasvamaan tulevaisuutta varten. OP:lla säästämisen ja sijoittamisen palvelumalleja kehittävä Tiina Routamaa vinkkaa, mitä 100, 500 tai 1000 euron lahjarahalla voi tehdä.

1) Mieti, mitä tavoittelet

Säästäminen ja sijoittaminen on helppo aloittaa verkossa. Kirjaudu verkkopankkiin, ja tee säästäjän ja sijoittajan sopimus sekä sijoittajaprofiili, jos sinulla ei vielä niitä ole. Sijoittajaprofiilin avulla voit miettiä omia tavoitteitasi säästämiselle ja sijoittamiselle. Verkkopankissa näet, millaisia vaihtoehtoja tavoitteidesi perusteella sinulle ehdotetaan.

2) Harkitse rahastosijoittamista

Voit tehdä verkossa helposti esimerkiksi rahastosijoituksen useampaan rahastoon jo pienelläkin summalla. 100, 500 ja 1000 euron lahjarahoilla saat itsellesi jo suursijoittajan edut. Esimerkiksi teemarahastossa, kuten puhdas vesi, salkunhoitaja valitsee puolestasi sijoituskohteet. Esimerkiksi 100 eurolla voi saada osuuden sadasta yhtiöstä, mikä ei ole mahdollista suorilla osakeostoilla.

3) Pohdi säästämistä

Etsiessäsi sijoitustapoja voit miettiä myös säästämisen aloittamista. Verkkopankissa on ohjeita muun muassa mikrosäästämisen aloittamiseen. Mikrosäästämisessä jokaisesta pankkikorttiostoksestasi menee esimerkiksi euro säästölippaaseen ja siirtyy sieltä esimerkiksi rahastoon.

4) Kartuta rahastojasi

Voit tehdä myös verkkopankissa jatkuvan säästösopimuksen, jossa voit lisätä rahaa rahastoihin ja siten kartuttaa tulevaisuuden tuottojasi.

5) Säästä omaan kotiin

Siirrä valmistujaisrahasi ASP-tilille, jos haaveissasi on asunnon ostaminen.

Säästämiseen ja sijoittamiseen saa apua myös omasta pankista. Esimerkiksi verkkoneuvottelussa voi kysyä itseä askarruttavista asioita asiantuntijalta. Verkossa olevalla säästölaskurilla voi myös tarkastella, millaista tuottoa voit saada erilaisilla säästöillä ja tuotto-odotuksilla.

Kuuntele Rahapuhetta-podcastista lisää vinkkejä valmistujaisrahojen sijoittamiseen.