Sanna Vasama on iloisesti yllättynyt valitsemiensa osakkeiden kurssikehityksestä. Vasama sijoitti noin kymppitonnin useamman eri yhtiön osakkeeseen keväällä, kun osakekurssien hinnat olivat pudonneet rajusti koronakriisin seurauksena. Tähän mennessä sijoitukset ovat tuottaneet jo noin 20 prosenttia.

Vasamalle, 34, osakesijoittaminen on uusi juttu. Sijoitustoimintaa hän on ehtinyt kuitenkin harrastaa aiemminkin, sillä hän hankki jo vuosia sitten sijoitusasunnon. Kun Vasama myi asunnon vuodenvaihteessa, siirsi hän saamastaan myyntihinnasta osan säästöön, mutta päätti varata osan asuntokaupan varoista sijoitustoimintaan.

– Innostuin enemmän sijoittamisesta alkuvuodesta. Aloitin aluksi rahastosäästäjänä. Säästän kuukausittain määräsumman valitsemiini rahastoihin. Aion pitää varat rahastoissa pitkään, Vasama sanoo.

Sanna Vasama aloitti sijoittamisen koronakeväänä.

Alennusmyynti houkutteli

Kiinnostus osakesijoittamiseen virisi, kun Vasama tutustui tarkemmin sijoittamista käsitteleviin oppaisiin, arvostettujen sijoittajien podcasteihin ja alkoi seurata eri sijoittajien Instagram-tilejä. Hän osallistui vuoden alussa sijoituskursseille, jotka vahvistivat päätöstä ryhtyä myös osakesijoittajaksi.

– Lähdin oikeaan aikaan liikkeelle, sillä koronakriisin myötä osakemarkkinoilla oli alkukeväästä todellinen alennusmyynti ja paljon houkuttelevia sijoituskohteita tarjolla, Vasama kertoo.

Vasama valitsi sijoituskohteikseen isoja yrityksiä, joilla näytti olevan positiivinen tulevaisuus ja ennakoitavissa osakekurssien palautuminen normaalitasolle jollakin aikavälillä.

– Osakesalkussani on turvallisia kotimaisia yrityksiä kuten Kone, Sampo, Revenio, Neste ja Marimekko sekä lisäksi joukko muiden yritysten osakkeita, Vasama sanoo.

Hallittujen riskien sijoittaja

Vasama on ollut iloisesti yllättynyt osakesalkkunsa tuottojen kehittymisestä keväältä alkusyksyyn.

– Kaikki osakkeet ovat plussalla ja näyttävät tuottaneen tähän mennessä noin 20 prosenttia. Rahastot ovat hieman pakkasella, mutta kyllä nekin sieltä pikkuhiljaa nousevat.

Vasama sanoo ottavansa sijoittajana hallittuja riskejä.

– Mietin tarkkaan, mihin ja miten paljon rahaa sijoitan sekä kuinka paljon olen valmis menettämään. Tällä hetkellä tilanne näyttää oikein myönteiseltä, hän sanoo.

Vasama seuraa aktiivisesti osakekurssien kehittymistä. Hän ei aio tehdä nopeaa osakekauppaa, vaan uskoo pitkällä aikavälillä hajautetun osakesalkun tuottavan parempaa tulosta.

– En menetä yöuniani päivittäisten osakekurssimuutosten vuoksi, vaan suhtaudun sijoittamiseen pitkäjänteisesti ja positiivisesti kuten elämään yleensä.

Sijoittamista kannattaa kokeilla

Sijoittaminen herättää intohimoja puolesta ja vastaan. Vasama kertoo, että omassa lähipiirissäkin jotkut ihmiset suhtautuvat epäillen sijoittamiseen eivätkä uskalla kokeilla sijoittamista.

– On hyvä laittaa rahaa säästöön, mutta kannattaa myös miettiä sijoittamista säästämisen ohella. Sijoitustoimintaan pääsee mukaan pienillä summilla. Rahastot ovat helppoja ja turvallisia sijoituskohteita. Netistä löytyy paljon neuvoja ja vinkkejä. Rahastoissa kannattaa valita vaihtoehtoja, joissa ei ole isoja kuluja. Oma pankki auttaa varmasti mielellään, jos sijoittaminen alkaa kiinnostaa, Vasama sanoo.

Tutustu myös:

Sijoittajakoulu

Sinustakin säästäjä - Näin pääset alkuun