Mikko Vikman, 30, konsultti Vantaalta, sijoittaa passiivisiin indeksirahastoihin ja osinko-osakkeisiin.

Miksi?

Aloitin säännöllisen sijoittamisen nelisen vuotta sitten, kun asetin itselleni tavoitteeksi päästä työelämästä eläkkeelle 35-vuotiaana. Eläköityminen tarkoittaa minulle sitä, että en ole riippuvainen muiden maksamasta palkasta, vaan saan itse valita ne asiat, joita arjessani teen.

Kun olen saavuttanut tavoitteeni, eli sijoitusteni tuotot ylittävät kuukausittaiset menoni, työnteon jatkaminen ei ole poissuljettua. Jos jatkan töissä, kyseessä ei ole kuitenkaan pakko, vaan oma valintani.

Mitä?

Sijoitan passiivisiin indeksirahastoihin ja osinko-osakkeisiin. Passiivisella indeksirahastolla tarkoitetaan rahastoa, joka sijoittaa rahaston varallisuuden tietyn indeksin mukaisesti. Se on tutkitusti tuottava ja helppo tapa sijoittaa.

Samalla se on tylsä sijoitusmuoto. Vaikka en haekaan sijoittamisesta ensisijaisesti jännitystä, aloin sijoittaa myös kasvaviin osinkoihin, koska se on kiinnostavaa.

Kasvavien osinkojen strategia perustuu siihen, että osakesalkkuun valitaan vakaita ja yleensä melko vanhoja yhtiöitä, jotka ovat jo pitkään maksaneet ja kasvattaneet osinkoja sijoittaijlleen. Verot maksettuani sijoitan saamani osingot uudelleen, jolloin korkoa korolle -ilmiö kiihtyy.

Kasvaviin osinkoihin sijoittaminen on innostavaa ja mielenkiintoista. On koukuttavaa katsoa, kun osingot kilahtavat tilille joko kuukausittain tai neljästi vuodessa. Se innostaa sijoittamaan entistä enemmän.

Paljonko?

Käytän sijoittamiseen kaiken rahan, minkä pystyn. Nettotuloni ovat tällä hetkellä keskimäärin 3 000 euroa kuukaudessa. Menot, kuten asuminen, liikkuminen ja ruoka, puolestaan ovat tuhannen euron molemmin puolin.

En kuitenkaan ole säästämisessä ehdoton. Jos tuhat euroa ei aina riitä kuukauden kuluihin, voin siirtää eläketavoitettani eteenpäin.

En myöskään tee ylitöitä voidakseni laittaa enemmän rahaa sijoituksiin. Aikaisemmin, kun päivätyön palkka ei vielä vastannut toiveitani, tein lisäksi sivutöitä. Nyt minulla on ainoastaan yksi työ.

Miten?

Säästäminen on taitolaji siinä missä moni muukin asia elämässä. Harjoittelemalla kehittyy.

Minussa ei ole mitään erityistä, ja uskon, että moni muukin pystyisi laittamaan kuukausituloistaan syrjään yhtä ison osan kuin minä. Aluksi tarvitaan vain hyvä syy, kuten itselläni toive jäädä eläkkeelle 35-vuotiaana.

Suosittelen myös erityisesti alussa etsimään omia rajoja ja pohtimaan, paljonko omassa elämäntilanteessa on mahdollista säästää. Sinkkuna säästäminen on suhteellisen yksinkertaista, mutta jos minulla olisi monta lasta, se varmasti tuottaisi lisähaasteita.

Säästäminen ja kuluttaminen ovat valintoja, joista kumpikin on mielestäni yhtä oikein. Itse valitsen yleensä säästämisen, koska uskon, että se tekee minut onnellisemmaksi kuin lyhyen tähtäimen kuluttaminen. Elämäntapani ei vaadi mitään erityistä askeettisuutta: käytän kyllä rahaa urheiluun ja itseni kehittämiseen, kuten kirjoihin.

En koe, että joutuisin luopumaan mistään, mutta en vain tuhlaa.

Säästämiseen riittää se, että innostuu hommasta ja on myös hieman laiska. Innostuminen tekee rahan syrjään panemisesta systemaattista, ja kun on riittävän laiska, myöhemmin ei huvita muuttaa rutiineja.

Itse sijoittamiseen käytän kuukausittain mahdollisimman vähän aikaa, ehkä vain puolisen tuntia. En seuraa markkinoita aktiivisesti, vaan markkinat huolehtivat itse lopputuloksesta. Viittaan historiallisiin tuottoihin eli siihen, mitä osakemarkkinoilla on tapahtunut pitkällä aikavälillä. Se ei ole sama asia kuin tulevaisuus, mutta jonkinlainen arvaus siitä.

Kun aloin sijoittaa, tiesin asiasta paljon nykyistä vähemmän, mutta olin lukenut useita sijoituskirjoja. Blogit ja kirjat ovatkin aloittelevalle sijoittajalle hyvä tiedon lähde. Itse pidän Pohatta-nimistä sijoitusblogia.

Mitä seuraavaksi?

Minua motivoi elämässä se, että saan oppia, kokea ja tehdä uusia asioita.

Eläkeikään on vielä viisi vuotta, ja sekä maailma että minä muutumme siinä ajassa. En tarkkaan tiedä, mitä haluan silloin tehdä, mutta tärkeintä minulle on valinnanvapaus. Golfaaminen voi olla varteenotettava vaihtoehto.

Olennaista on miettiä, mitä itse tarvitsee ja mistä itse pitää – ei tavoitella sitä, mitä jollakulla muulla on.

Mikko Vikmanin sijoitusvinkki:

Aseta itsellesi konkreettinen tavoite, jota varten haluat säästää, ja aloita sijoittaminen heti vaikka kymmenellä eurolla kuukaudessa. Käytännössä helpoin tapa aloittaa on passiivinen ja mahdollisimman edullinen indeksirahasto.

Kun aloittaa pienesti, on aikaa opetella sijoittamista avoimin mielin ja ihmetellen, kuten itsekin yhä teen.

Kiinnostuitko indeksirahastoista? Lue lisää.