Osakemarkkinat ovat olleet laskusuuntaiset vuoden alkupuolelta lähtien. Tällä hetkellä useat tekijät aiheuttavat talouteen epävarmuutta.

– Inflaatio on korkealla tasolla, ja keskuspankit ovat nostaneet korkoja. Epävarmuutta luo lisäksi geopoliittinen tilanne: Ukrainan sota sekä esimerkiksi jännitteet Kiinan ja Taiwanin välillä, kertoo OP Varainhoidon vastaava sijoitusjohtaja Tommi Kokkarinen.

Taloudessa on aina nousu- ja laskukausia, jotka seuraavat toisiaan sykleittäin. Merkit viittaavat siihen, että nyt ollaan menossa kohti taantumaa – erityisesti Euroopassa. Talouden suhdanteet heijastuvat myös pörssikursseihin.

– Markkinoiden luisu alaspäin saattaa vielä jatkua pienen korjauksen jälkeenkin. Pidän mahdollisena, ja jopa todennäköisenä, että pohjaa ei olla vielä saavutettu, Kokkarinen toteaa.

Kurssiliikkeiden ennakointi on haasteellista

Sijoittajan on hankala ennakoida pörssikurssien huippuja ja pohjia. Tiettyjä muuttujia seuraamalla on kuitenkin mahdollista arvioida, missä kohtaa kurssinousua tai kurssilaskua ollaan suunnilleen menossa.

– Kun edellisestä kurssihuipusta on tultu keskimäärin 30–35 prosenttia alaspäin, taantuma on hinnoiteltu markkinoilla sijoitusten arvoihin. Joskus jo 20 prosentin pudotuksen jälkeen on alkanut uusi nousu, mutta on tilanteita, joissa ollaan menty jopa 50 prosenttia aiemmasta huipusta alaspäin ennen taitetta, Kokkarinen havainnollistaa.

Historiatiedon valossa myös sillä on merkitystä tulevan nousukauden kannalta, minkä tyyppinen aiempi taantuma on ollut. Onko kyseessä suhdannemuotoinen, rakenteellinen vai tapahtumamuotoinen taantuma.

– Esimerkiksi koronan aiheuttama pudotus oli hyvin nopea, ja myös sen jälkeinen nousu oli vauhdikas. Vuoden 2009 finanssikriisi aiheutti puolestaan pitkäkestoisen taantuman, josta toipuminen kesti usean vuoden ajan. Sen taustalla vaikutti velkaantumisen hyvin voimakas kasvu.

Jos jää odottamaan kaikista edullisinta hankintahetkeä, markkinat saattavat ehtiä sitä odottaessa jo nousemaan. Siinä tapauksessa sijoittaja ei ehdi mukaan nousuvaiheeseen lainkaan.

Sijoitusten ajallinen hajauttaminen on Kokkarisen mukaan tärkeää joka tilanteessa. Markkinaa kannattaa aina lähestyä nöyrästi ja tavoitella laskuvaiheessa pohjaa muutamien eriaikaisten hankintojen kautta. Ratkaisevaa on, että ylipäätään on mukana nousussa, sitten kun se tapahtuu.

– Jos jää vain odottamaan kaikista edullisinta hankintahetkeä markkinat saattavat ehtiä sitä odottaessa jo nousemaan. Siinä tapauksessa sijoittaja ei ehdi mukaan nousuvaiheeseen lainkaan. Historian valossa on hyvä paikka tehdä ostoksia, kun markkina on pudonnut noin 30 prosenttia edellisestä huipusta.

Merkkejä joita kannattaa pitää silmällä

Jos inflaatio alkaa näyttää hiipumisen merkkejä ja korot pysyvät aisoissa, tilanne heijastuu positiivisesti osakemarkkinoille. On otettava kuitenkin myös huomioon, kuinka paljon heikkenevä taloussuhdanne laskee yritysten tuloksia.

– Jos yritysten tulokset alkavat tippua vuoden 2022 loppua kohden, se aiheuttaa laskua osakemarkkinoille. Vaikka korot rauhoittuisivat, mutta yritysten tulokset heikkenevät, osakekurssit voivat edelleen laskea.

Kokkarinen tuo esiin muutamia muuttujia, joita sijoittajan kannattaa seurata: Sijoittajien sentimentti eli yleinen markkinatunnelma, sijoittajien positioituminen, talouskasvun muutosvauhti sekä osakkeiden arvostus. Positioitumisella tarkoitetaan sitä, kuinka paljon sijoittajat omistavat osakkeita verrattuna aiempaan.

– Sentimentti on ollut jo jonkin aikaa varsin huono. Myös sijoittajien positioituminen on ollut melko kevyttä. Markkina voisi olla valmis pomppaamaan ylöspäin pysyvämmin sellaisessa tilanteessa, jossa heikko sentimentti sekä laiha positioituminen yhdistyvät alhaiseen osakkeiden arvostukseen, ja lisäksi talouden heikentymisen muutosvauhti alkaa hiipua. Sijoittajan kannattaa nykyisessä tilanteessa seurata edellisten lisäksi myös inflaation ja korkojen kehitystä, sekä toisaalta työllisyyttä kuvaavia mittareita, Kokkarinen ohjeistaa.

Lue lisää: 

Nyt rauhassa sijoittaja! Viisi rahanarvoista vinkkiä säästäjälle