Viime vuonna asuntokauppa kävi kuumana, ja vielä alkuvuodesta asuntomarkkinoiden veto oli kohtuullisen hyvää. Kesällä asuntomarkkinoiden veto on heikentynyt jo selvästi, ja etenkin kauppamäärät ovat viime kuukausina laskeneet.

Tänä vuonna asuntojen hintakehitys on vielä plusmerkkistä, eli hinnat nousevat vielä 1–2 prosenttia. Ensi vuonna OP Ryhmän ekonomistit ennustavat asuntojen hintojen laskevan 1–3 prosenttia.

Hintojen nousua painavat korkojen nousu ja talouskasvun hiipuminen. Korkeana pysyttelevä inflaatio laskee asuntojen reaalihintoja tuntuvasti niin tänä kuin ensi vuonnakin.

Uusien asuntojen rakentaminen hiipuu

Kuluvan vuoden toisella vuosineljänneksellä osakeasuntojen hinnat nousivat keskimäärin 1,7 prosenttia verrattuna viime vuoteen. Kuudessa suurimmassa kaupungissa hinnat nousivat keskimäärin 1,4 prosenttia ja niiden ulkopuolella 2,3 prosenttia. Helsingissä ja Vantaalla hintojen nousu jäi alle prosenttiin.

– Aikaisemmin pääkaupunkiseudun ja Helsingin asuntojen hintojen heilahtelut ovat olleet muuta maata suurempia molempiin suuntiin. Kun mennään alas, pääkaupunkiseudulla mennään enemmän alas kuin koko maassa keskimäärin. Kun taas mennään ylös, mennään pääkaupunkiseudulla muuta maata enemmän ylös. Näin näyttää olevan myös tällä kertaa, OP Ryhmän asuntomarkkinoita seuraava ekonomisti Joona Widgrén toteaa.

Asuntojen hinnat ovat nousseet maantieteellisesti kuluvan vuoden aikana selvästi tasaisemmin kuin viime vuosina on totuttu näkemään. Asuntojen hinnat ovat alkuvuodesta nousseet lähes kaikissa maakunnissa, mutta ekonomistien mukaan kaupungistumisen megatrendiin tällä ei ole vaikutusta.

– Kun korot nousevat, se näkyy asuntomarkkinoilla asumismenojen nousuna, mikä laskee asuntojen hintoja. Samanlainen vaikutus on myös muilla asumisen nousevilla kustannuksilla, kuten sähkö- ja lämmityskustannuksilla, Widgrén sanoo.

Viime vuonna suurempien asuntojen hinnat nousivat yksiöiden hintoja nopeammin. Tämän vuoden alussa sama kehitys on jatkunut yksiöiden hintojen käännyttyä laskuun. Asuntojen myynti-ilmoitusten määrä on viime kuukausien ajan noussut etenkin Helsingissä tuntuvasti.

Korkojen ja kustannusten nousu heijastuu laajasti asuntomarkkinoille. Asuntokauppaa käydään yhä kohtalaisesti, mutta aktiviteetti on laskenut vuoden alkupuoliskolla selvästi.

Kun asumisen kustannukset nousevat ja kysyntä heikkenee, se painaa myös uudisrakentamista. Tänä vuonna uusia asuntoja valmistuu paljon, mutta jo ensi vuonna suunta kääntyy. OP Ryhmän ekonomistit arvioivat asuntorakentamisen vähenevän, eli viime vuosien ennätyskorkeista luvuista tullaan selvästi alas.

– Rakentaminen vähenee, mihin vaikuttavat sekä rakentamisen että rakennusmateriaalien kustannusten nousu. Uusien asuntojen heikentyvä kysyntä pahentaa tilannetta entisestään, ja rakentamisen lähiajat näyttävätkin melko synkiltä, Widgrén arvioi.

Asuntojen rakennuslupia myönnettiin tämän vuoden toisella neljänneksellä 13 prosenttia vähemmän kuin vuosi sitten. Asuntoja valmistuu kuitenkin edelleen historiaan peilaten kohtuullisen paljon.

Koko asuntomarkkinakatsaus luettavissa täällä.

Kuuntele Rahapuhetta-podcastin jakso talouden taantumasta ja asuntojen hinnasta.