Tulevat viikot ovat Säkylän sokeritehtaalla kiireisiä. Tehdas vastaa koko maan juurikassokerin valmistuksesta, ja sen toiminta käynnistyi jälleen lokakuun alussa. Tehdas ottaa vastaan 60 vuorokauden ajan kellon ympäri sokerijuurikaskuormia.

– Meille tulee multaista juurikasta 8 500 tonnia vuorokaudessa. Niitä kuljettavia rekkoja ja traktoreita saapuu 230–250. Juurikkaista valmistuu noin 1 200 tonnia sokeria vuorokaudessa, kertoo Sucros Oy:n maatalousjohtaja Tero Tanner.

Viidessä päivässä tehtaalta valmistuu jokaista suomalaista kohti kilon pussi sokeria. Tämän määrän valmistukseen tarvitaan noin 14 puolen kilon juurikasta, Tanner kertoo.

Säkylän tehtaalla sokerijuurikkaista uutetaan makea liemi. Sen jälkeen liemestä haihdutetaan vesi ja jäljelle jää sakkaroosikiteitä eli sokeria. Jos uutteeseen sekoitetaan makeaa melassia, saadaan fariinisokeria.

Aiempina vuosina tehtaan tuottaman, elintarvikekäyttöön myytävän valkosokerin määrä on ollut maksimissaan 81 tuhatta tonnia. Lukema on ollut Euroopan unionin määrittämä sokerijuurikkaan maakiintiö.

Lokakuun alussa kiintiö kuitenkin poistui. Se tarkoittaa, että tehdas aikoo nostaa tuotantomääriä. Tannerin mukaan tavoitteena on saada lukema sataan miljoonaan kiloon. Kysyntää sokerille riittää kotimaassa.

– Syyskuussa lakannut maakiintiö oli 81 000 tonnia valkosokeria. Se tarkoittaa noin 45 prosenttia koko Suomen kulutuksesta. Olemme alituotantoaluetta, Tanner sanoo.

Lisää viljelijöitä

Nykyään sokerijuurikasta viljelee Suomessa 695 tilaa. Tänä vuonna uusia viljelijöitä aloitti 49. Tanner kertoo, että heitä on tarkoitus saada mukaan ainakin 150 lisää.

Sokerijuurikasta viljellään erityisesti Satakunnassa, Varsinais-Suomessa, Hämeessä ja Pohjanmaalla. Viljelypinta-ala on tänä vuonna yhteensä 11 850 hehtaaria. Sokerijuurikas sopii hyvin esimerkiksi viljan oheen.

– Juurikkaalla on erinomainen esikasviarvo seuraavalle kasville. Se sopii hyvin viljelijälle, joka hakee pelloille parempaa tuottoa, Tanner kertoo.

Keskimäärin sadot tuottavat hänen mukaansa 39 000 kiloa hehtaarilta. Paimiossa sijaitseva Sokerijuurikkaan Tutkimuskeskus tekee kehitys- ja tutkimustyötä satoisampien lajikkeiden eteen.

Monen vuoden kokemus

Kasvinviljelytilan isäntä Jari Ruski on viljellyt Isoperen tilalla Kiukaisissa sokerijuurikasta 35 vuoden ajan. Näiden vuosien aikana satotaso ja nostokoneen tehot ovat nousseet. Nykyään pellolla voi olla apuna kuusirivisiäkin nostokoneita.

Ruski päätti aikanaan kokeilla sokerijuurikkaan viljelyä erityisesti sen tuottojen takia.

– Sokerijuurikas oli täälläpäin viljeltävistä kasveista taloudellisesti paras, hän tiivistää.

Nykyään hän viljelee sokerijuurikasta 13 hehtaarilla. Viljelykierto on osoittautunut tällä alalla ja muiden peltotöiden yhdistämisessä sopivaksi. Sadon onnistuminen vaatii pitkäjänteistä työtä ja useita työvaiheita sopivan sään lisäksi.

– Juurikas on vaativa kasvi sekä olosuhteiden että töiden ja niiden oikean ajoituksen osalta.

Hänen mukaansa onnistuneen sadon pohja luodaan jo edeltävänä kasvukautena. Esikasvi ja syksyn toimenpiteet ovat tärkeitä.

– Syksyllä on torjuttu juolavehnä ja heinämäiset rikkakasvit. Maanmuokkaus on tehty oikein, ja peltolohkossa pH:t ovat riittävän korkealla. Myös ojituksen pitää olla toimiva, Ruski kertoo.

Pitkä kasvukausi ja tuntuva palkinto

Ruskin naapuri käy kylvämässä siemenet urakointityönä vapun tai äitienpäivän aikoihin, kun maa on sopivan kuohkeaa ja kosteaa. Onnistuneen kylvön jälkeen luvassa on rikkakasvien torjunta ja mahdolliset lisälannoitukset. Haraus tehdään ennen kuin juurikasrivit umpeutuvat.

– Sen jälkeen alkaa juurikasmaalla kävely. Tarkkailen juurikkaan kasvua ja nypin vaimoni kanssa mahdollisia kukkavarsia pois. Vielä ennen nostoja heinä–elokuun taitteessa pidän silmällä sienitauteja.

Ne saattavat iskeä kosteina aikoina ja muuttaa lehteä ruskeaksi. Tällöin yhteyttäminen hidastuu tai loppuu kokonaan ja sokerin saanti heikkenee.

Tänä vuonna nostotyöt osuvat Isoperen tilalla lokakuun toiselle tai kolmannelle viikolle. Sato enteilee hyviä ja pulleita juurikkaita. Kun sateet hellittävät, on aika lähteä pellolle.

Korjuu on hyvällä sadolla odotettu hetki.

– Vaikka viljojen kohdalla tuntee mielihyvää hyvää satoa puimurilla ajaessa, onnistuneella juurikassadolla sen määrä kertautuu, koska työvaiheita on enemmän, Ruski sanoo.