Kun metsäveroilmoituksen teko lähestyy, metsänomistajien on jälleen aika kaivaa tilivuoden kuitit esiin.

– Valtaosa metsänomistajista kuuluu arvonlisäveron osalta vuosimenettelyn piiriin, eli he raportoivat verottajalle verot kerran vuodessa. Moni kokee, että ilmoituksen laadinnassa eniten aikaa menee kuittien järjestelemiseen ja niiden kaivamiseen hansikaslokerosta ja kirjoituspöydän laatikoista, OPn metsäpalvelupäällikkö Petri Kortejärvi kertoo.

Jos kuitteja tulee harvakseltaan, niiden kirjaus ja säilytys saattavat unohtua kokonaan. Tilannetta helpottamaan OP kehitti metsäveromuistio-palvelun, joka otettiin käyttöön vuodenvaihteessa.

Mobiilisti toimivan palvelun avulla metsänomistaja voi ottaa kuitista kuvan heti sen saadessaan, ja kuitin kirjaus onnistuu älypuhelimella suoraan sähköiseen järjestelmään.

– Sitä mukaan, kun kuitteja kertyy, ne menevät sähköiseen mappiin ja pysyvät järjestyksessä. Metsänomistaja pystyy seuraamaan vuoden kulkua helposti ja tarkistamaan, miltä se näyttää vaikkapa vuosimenojen osalta.

Palveluun voi kirjata myös metsätalouteen liittyvät ajokilometrit.

Verottajan hyväksymä toimintatapa

Kuitit pysyvät veromuistiossa tallessa verottajan vaatiman kuuden vuoden ajan. Ne voi myös lähettää omaan sähköpostiin tai tulostaa.

– Tämä on verohallinnon hyväksymä tapa toimittaa tositteet, mikäli verottaja niitä pyytää. Verottajalle ei siis tarvitse lähettää alkuperäisiä tositteita, vaan kuvat riittävät hyvin, Kortejärvi kertoo.

Ensisijaisesti palvelun tarkoitus on tehdä metsänomistajan arjesta sekä tositteiden tallentamisesta entistä helpompaa. Kortejärven mukaan palvelua voi käyttää, tekee kirjanpidon millä järjestelmällä tai tavalla tahansa. Se on myös kaikille suomalaisille metsänomistajille maksutonta.

Metsävaratieto tukee uuden kehittämistä

Metsäveromuistio on osa joulukuussa 2016 lanseerattua OP Metsä -palvelua. Myös tätä palvelua voi käyttää minkä tahansa pankin asiakas. Sitä varten metsänomistaja luo tunnuksen ja antaa luvan siirtää omat metsätietonsa Suomen metsäkeskuksen Metsään.fi:stä OPn järjestelmään. Metsään.fi:ssä on tarkkaa metsävaratietoa noin 80 prosentista metsätiloista, ja lähivuosina kattavuus nousee sataan prosenttiin.

OP Metsä hyödyntää myös Luonnonvarakeskuksen keräämiä tilastotietoja puun myyntihinnoista sekä Maanmittauslaitoksen tuottamaa kiinteistörajatietoa. Palvelu yhdistää näitä tietoja, ja niiden avulla voi esimerkiksi tarkistaa oman metsän arvon.

– OP Metsä on OPn ensiaskel sähköisen metsävaratiedon käytössä ja hyödyntämisessä. Halusimme tuoda helpon palvelun, josta metsänomistaja näkee oman metsävarallisuuden arvon, taloudellisen potentiaalin ja hakkuumahdollisuudet yhdellä silmäyksellä vaikka useankin metsätilan osalta. Tämän perustan ympärille rakennetaan uusia palveluita, kuten nyt tarjolle tullut veromuistisovellus, Kortejärvi kertoo.

Metsävaratietojen soveltaminen tuokin metsänomistajille tulevina vuosina uusia mahdollisuuksia ja vie sähköistä asiointia eteenpäin.

– Esimerkiksi sähköinen allekirjoittaminen on vielä melko harvinaista metsäalalla. Sitä jo aika moni metsänomistaja ihmettelee. Kaikki sopimusasiat tulevat kirjepostissa, ne täytetään ja lähetetään takaisin vastauskuoressa.

Iso osa metsänomistajista odottaa Kortejärven mukaan myös puukauppojen ja metsäpalveluiden hoitoa sähköisesti.

Näihin tarpeisiin on todennäköisesti tulossa ratkaisuja tulevien vuosien aikana.