Helsingin Sanomat kertoi, että Suomeen on rantautumassa uusi norovirustyyppi, ja vatsatautitalvesta voi tulla voimakkaampi kuin pitkään aikaan. Pikainen gallup tuttavapiirissä paljastaa, että päiväkotien ilmoitustauluille on taas ilmestynyt ”Vatsatautia liikkellä” –lappuja – tämä on yleensä selkein merkki siitä, että tauti todella jyllää. Työterveyslääkäri Leif Lindberg Pohjola Sairaalasta kertoo, että suurin osa niin sanotuista ”talvivatsataudeista” on juuri norovirusta. – Norovirusta on kuutta tavallisempaa tyyppiä, jotka vaihtelevat. Kun yhden virustyypeistä on sairastanut, niin sitä vastaan saa korkeintaan vuoden mittaisen immuniteetin. Se ei tosin ole täydellinen, joten saman taudin voi saada uudestaankin, yleensä tosin lievempänä.

Pese kädet saippualla, käsidesi ei auta

Norovirus on äärettömän tarttuvaa sorttia. Leif Lindberg konkretisoi tarttuvuutta seuraavilla huimiltakin tuntuvilla luvuilla: – Yksi gramma ulostetta sisältää miljoonia noroviruksia, kun tartuntaan riittää jo sata virusta, hän kertoo. Se tarkoittaa sitä, että noin ruokalusikallinen ripuliulostetta riittäisi tartuttamaan kokonaisen kaupungillisen ihmisiä. Norovirus elää pinnoilla kuten ovenkahvoissa useita päiviä, mikä tietysti entisestään lisää taudin tarttuvuutta. Tartunta myös hengitysilman kautta on mahdollinen, jos esimerkiksi oleskelee samassa tilassa oksentelevan perheenjäsenen kanssa. Voiko norovirukselta välttyä vai pitääkö lannistua – onko se tullakseen jos se tulee? Auttaako käsien pesu ja käsidesin käyttö? – Hyvä käsihygienia voi toki auttaa eikä siitä ainakaan haittaakaan ole. Käsidesiä voi laittaa, kun sellainen pullo vastaan tulee, mutta huomattavasti paremmin virus lähtee saippuapesulla. Käsidesi ei missään nimessä korvaa saippuapesua. Pesun jälkeen kannattaa myös kuivata kädet huolellisesti, vinkkaa Leif Linberg.

Miksi norovirusta vastaan ei ole rokotetta?

Norovirukseen ei vielä ole olemassa toimivaa rokotusta toisin kuin aiemmin erityisesti lastenvatsatautina tunnettua rotavirusta vastaan. THL:n mukaan vuonna 2009 kansalliseen rokotusohjelmaan tulleiden rotavirusrokotusten ansiosta alle 5-vuotiaiden lasten vuodeosastohoitoa vaativista rotavirustapauksista on hävinnyt yli 93 %. – Noroviruksen kohdalla tehokkaiden rokotteiden valmistusta vaikeuttaa viruskantojen vaihtelu ja nopea muuntumiskyky, Lindberg kommentoi. Hän myös muistuttaa, että kaikeksi onneksi norovirus ei ole vakava tauti, eikä siihen yleensä liity mitään jälkitauteja.

Tarkkaile erityisesti lasten ja vanhusten vointia – vaarana kuivuminen

Noroviruksen aiheuttamat oireet vaihtelevat, toiset saavat taudin lievempänä muotona, toisilla esiintyy rajua oksentelua ja ripulia. Yleensä kotihoito riittää taltuttamaan taudin. Vanhusten ja lasten kohdalla tulee kuitenkin olla tarkkana siitä, ettei potilas pääse kuivumaan. Leif Lindberg kehottaa viemään lapsen lääkäriin, jos tämän paino laskee taudin aikana viisi prosenttia. Joskus tarvitaan nesteytyshoitoa sairaalassa. – Tärkeintä on kaikesta huolimatta muistaa juoda riittävästi. Kyse on useista litroista päivässä. Virtsan on oltava normaalin virtsan väristä, ei väkevää. Vaikka mitään ei tekisi mieli, osa juomasta imeytyy kuitenkin. Vinkkaisin potilasta nauttimaan jääkaappikylmää mustikkamehua puoli kahvikupillista kerrallaan, siitä saa nesteen lisäksi hiukan energiaakin. Ripulilääkkeitäkin voi kokeilla, ne saattavat vähän helpottaa oireita.

Älä palaa töihin liian aikaisin

Taudin akuutti vaihe menee yleensä ohi parissa-kolmessa päivässä. Tauti tartuttaa niin kauan kun ihminen oireilee. – Hyvä perussääntö on, että tauti ei tartuta enää siinä vaiheessa, kun ripuli on kokonaan loppunut. Silloin voi palata töihin ja kouluun tai päiväkotiin. Tietyissä ammateissa, kuten ravintola- ja elintarvikealalla, potilastyössä ja pikkulasten kanssa työskennellessä olisin vieläkin tarkempi, ja pitäisin välissä yksi tai kaksi täysin oireetonta päivää. Tämä pätee lasten päivähoitojärjestelyihinkin. Vanha kansa väittää, että kova pakkaskausi tappaa liikkeellä olevia pöpöjä – pitääkö tämä paikkansa? – Tämä on kyllä ihan legendaa. Esimerkiksi norovirus kestää pakastamista vallan mainiosti, kuten nähtiin muutama vuosi sitten ulkomaisten pakastemarjojen kohdalla. Kuumuus on se, mikä tuhoaa pöpöjä. Norovirus vaatii 90 asteen lämmön tuhoutuakseen, kaksi minuuttia riittää, Lindberg sanoo.