Kun pinnaa kiristää, työstressiä on liikaa ja keho oireilee, on homma saatava hallintaan vikkelästi. Pohjola Sairaalan työterveyspsykologi Anneli Romana kertoo, että selkä- tai hartiakivut eivät aina johdu huonosta työasennosta tai vatsavaivat vääränlaisesta ravinnosta.

Erilaiset säryt voivat olla kehon hätähuuto uupumustilaa vastaan. Näillä neljällä vinkillä annat kyytiä uupumuksen oireille.

Hengitä syvään

Hetkeksi pysähtyminen voi auttaa unohtamaan mielen päällä olevat murheet. Hengitysharjoitukset auttavat aivoja palautumaan ja prosessoimaan tietoa.

‒ Tee kymmenen syvää hengitystä, jossa palleasi on mukana. Hengitä nenän kautta keuhkot täyteen ilmaan ja puhalla suun kautta pitkään ja hitaasti ulos. Pitkä uloshengitys vaikuttaa kiertäjähermoon ja laskee tätä kautta sykettä ja verenpainetta, jotka ovat nousseet stressin seurauksena, Romana vinkkaa.

Kiinnitä huomiota aisteihin

Kiinnitä huomiosi aistien kautta saapuvaan tietoon. Kiinnitä huomiosi kerralla 3‒5 asiaan tai hetkeen, älä työasioihin. Keskittymällä tuntemuksiisi tässä ja nyt annat aivoillesi huolivapaan hetken.

‒ Niitä voivat olla asiat, mitä näet, kuulet tai tunnet. Kun syöt, maistele ainakin kolmen ensimmäisen suullisen verran. Voit keskittyä myös hajuaistimuksiin.

Liiku tarpeeksi

‒ Liikunta laskee stressihormonitasoja. Stressaantuneena ei kannata kuitenkaan kuormittaa elimistöä kovilla harjoitteilla, vaan palauttavalla ja rauhallisella liikunnalla.

Tee vanhasta uusi elämäntapa

Aloita uusi harrastus. Yleensä se voi olla jokin sellainen harrastus, jota olet aiemmin harrastanut, mutta se on työn tai ajan puutteen vuoksi jäänyt. Jos työ lohkaisee elämästäsi liian suuren osan, kierteen voi katkaista innostumalla jostain itselle mukavasta.

‒ Mitä se on tai mitä se on ollut aiemmin? Onko se kenties jokin vanha harrastus? Mieti voitko aloittaa sen uudelleen?

Vinkit on laatinut Pohjola Sairaalan työterveyslääkäri Auli Havulinna yhdessä työpsykologi Anneli Romanan kanssa. Tutustu Pohjola Sairaalan työterveyspalveluihin.

Kolmiosaisessa juttusarjassa käsitellään yksinyrittäjän jaksamista työssä. Lue myös 7 merkkiä työuupumuksesta ‒ yrittäjä, katkaise kierre heti alkuunsa ja Estä loppuunpalaminen ‒ Nämä seitsemän vinkkiä auttavat.