7 merkkiä työuupumuksesta ‒ yrittäjä, katkaise kierre heti alkuunsa
Lisää aiheesta
Pohjola Sairaalan työpsykologi Anneli Romana kertoo, miten työuupumuksen voi tunnistaa.
Taloudelliset paineet, kiire, hankalat tai liian haasteelliset työtehtävät, yksityiselämän ongelmat ja liiat vaatimukset.
Moni asia tai niiden yhdistelmä voi Pohjola Sairaalan työpsykologi Anneli Romanan mukaan aiheuttaa uupumusta.
Vaikeassa tilanteessa ovat erityisesti yksinyrittäjät, jotka joutuvat kantamaan vastuun kaikesta itse.
Romana on toiminut yksinyrittäjänä vuodesta 1998. Hän tietää tismalleen, millaista on tasapainoilla menestyksen ja oman jaksamisen välillä. On kuitenkin merkkejä, jolloin Romanan mukaan on syytä hengähtää hetkeksi.
Työn kuormittavuuden ja uupumuksen oireet voi huomata nopeastikin. Kierre kannattaa katkaista ennen kuin se syntyykään. Paras tapa välttyä uupumukselta on kuulostella itseään ja tunnistaa uupumuksen oireet.
Työuupumus - näistä merkeistä tunnistat sen:
- Töihin lähteminen voi tuntua ahdistavalta ja vaikealta. Elämä tuntuu suorittamiselta ja merkityksellisyyden tunne alkaa olla hukassa.
- Töissä on riittämätön olo, etkä tahdo saada mitään aikaiseksi. Keskittyminen on vaikeaa ja hoidettavia asioita unohtuu. Myös virheitä voi tulla aiempaa enemmän. Ammatillinen itsetunto voi olla koetuksella.
- Olosi on väsynyt ja innoton. Myös mieluisat asiat jäävät, koska energiaa ei tunnu riittävän.
- Olet huonolla tuulella, ärtyisä ja ajattelet aiempaa kyynisemmin.
- Et jaksa tavata muita ihmisiä työssä tai sen ulkopuolella. Koska haluat olla rauhassa, saatat huomaamattasi eristäytyä muista.
- Kaikki kiputilat eivät välttämättä johdu huonosta työergonomiasta, sillä ihmiskroppa reagoi uupumukseen monin tavoin. Esimerkiksi vatsavaivat, lihaskireys ja päänsäryt lisääntyvät. Myös flunssat tarttuvat herkemmin kuin aiemmin.
- Huolet tulevat uniin, nukahtaminen kestää ja saatat heräillä murehtimaan. Uni ei välttämättä ole palauttavaa. Äärimmilleen vietynä viikonloput tai lomat eivät tunnu palauttavilta.
Lähde: Uupumuksen tunnusmerkit ovat listanneet työterveyslääkäri Auli Havulinna ja työpsykologi Anneli Romana.
Kolmiosaisessa juttusarjassa käsitellään yksinyrittäjän jaksamista työssä. Lue myös Oireileeko kroppa? ‒ Anna kyytiä työstressille ja Estä loppuunpalaminen ‒ Nämä seitsemän vinkkiä auttavat.