Pidempi työkyvyttömyys sairastumisen vuoksi on lähes aina iso taloudellinen isku sairastuneelle ja hänen perheelleen. Ensi vuonna se tulee johtamaan monen kohdalla entistä suurempiin menetyksiin kuukausittaisissa tuloissa.

Vuoden 2025 alussa tulee voimaan Kelan sairauspäivärahan laskentatavan muutos, joka koskettaa isoa osaa sairauspäivärahan saajista. Muutos tarkoittaa keskimäärin 17 prosentin vähennystä sairauspäivärahan määrään ja koskee 1.1.2025 jälkeen alkavia sairauspäivärahajaksoja. Muutos vaikuttaa myös osasairauspäivärahan määrään.

Kelan mukaan sairauspäivärahaa maksettiin Suomessa viime vuonna yli 300 000 henkilölle. Kela on arvioinut, että laskentatavan muutos vaikuttaa vuosittain noin 196 000:een sairauspäivärahan saajaan sekä noin 14 000:een kuntoutusrahan saajaan.

– Kuka tahansa voi joutua työkyvyttömyyden vuoksi sairauslomalle sairastumisen tai tapaturman seurauksena. Harva suomalainen on kuitenkaan varautunut siihen taloudellisesti. Voi tulla yllätyksenä, miten paljon tulojen tippuminen ja sairauteen liittyvät kustannukset vaikuttavat toimeentuloon. Tulevat muutokset alleviivaavat vapaaehtoisen varautumisen merkitystä, OP-Henkivakuutuksen toimitusjohtaja Kristiina Michelsson sanoo.

Näin sairauspäivärahan muutokset vaikuttavat  

Sairauspäiväraha on tulosidonnainen: mitä suuremmat tulot, sitä pienempi osa niistä huomioidaan sairauspäivärahan määrässä. Ennen muutosta sairauspäivärahaa on saanut 70 prosenttia tuloista, jos on tienannut enintään 35 769 euroa vuodessa. Muutoksen jälkeen raja laskee 28 241 euron vuosituloihin, ja ylimenevästä osasta huomioidaan vain 15 prosenttia.

– Tähän tuloryhmään kuuluvalle se tarkoittaa vuositulojen mukaan keskimäärin muutamaa sataa euroa vähemmän tuloja kuukaudessa, Michelsson avaa. 

Kovimmin sairauspäivärahan leikkaus osuu keskituloisiin. Taloudellinen varautuminen on kuitenkin tärkeää kaikissa tuloryhmissä. 

– On tärkeää, että yhteiskunta tukee ihmisiä vaikeissa tilanteissa, kuten sairastumisen tai tapaturman kohdatessa. Yhteiskunnan tarjoamaa turvaa voi ja kannattaa täydentää omaehtoisesti esimerkiksi vakuutuksilla sekä säästämällä ja sijoittamalla, Michelsson muistuttaa. 

3 tapaa varautua työkyvyttömyyteen tai vakavaan sairastumiseen 

1. Varaudu vakavan sairauden vakuutuksella

Tarkista vakuutusturvasi: oletko huomioinut riskin vakavan sairastumisen tai tapaturman aiheuttamasta työkyvyttömyydestä?  

Terveysselvityksellä haettava vakavan sairauden vakuutus turvaa arjen jatkumisen, jos sairastut vakavasti. Jos et vakavan sairastumisen vuoksi voi esimerkiksi työskennellä hetkeen, saat vakuutuksesta verovapaan kertakorvauksen. Korvauksen voi käyttää arjen menoihin, parhaan hoidon hankintaan, toipumislomaan tai muuten haluamallaan tavalla.

OP:n Vakavan sairauden vakuutus kattaa yhdeksän yleistä vakavaa sairautta tai toimenpidettä ja korvausmäärän voi valita 20 000–100 000 euron väliltä. Vakuutuksen voi ottaa OP Henkivakuutuksen lisävakuutuksena.

2. Turvaa terveyttä terveysvakuutuksella 

Terveysvakuutus mahdollistaa puolestaan sujuvan hoitoon pääsyn ja korvaukset myös yksityisellä puolella tehtävistä toimenpiteistä. Terveysselvityksellä haettava Pohjola Terveysvakuutus korvaa kattavimmillaan sairauksien ja tapaturmien hoidon, lääkkeiden hankkimisen ja kuntoutuksen kustannuksia 200 000 euron enimmäiskorvaukseen asti. 

Pohjola Terveysvakuutukseen voi valita laajuuden kolmesta vaihtoehdosta: tapaturmat ja sairaudet, kattava tapaturma tai pelkät tapaturmat. Vakuutusta voi myös halutessaan laajentaa lisäturvilla. 

Terveysvakuutus auttaa sairastuneen polulla diagnoosista ja hoidosta aina kuntoutukseen asti. Vakuutus tukee sairastumisen tai tapaturman jälkeen tarvittaessa myös paluussa arkeen ja kattaa apuvälineiden hankintakustannuksia. 

3. Säästä ja sijoita pitkäjänteisesti 

Säästäminen ja sijoittaminen ovat tärkeitä tapoja varautua tulevaisuuteen ja yllättäviin kuluihin, joita sairastumisestakin usein seuraa. Pienikin kuukausittain säästetty summa auttaa rakentamaan puskuria ja kasvattamaan varallisuutta pitkällä aikavälillä – etenkin, jos valitset säästömuodon, jossa pääset hyötymään korkoa korolle -ilmiöstä.

Varmista, että säästösi eivät makaa nollakorkoisella käyttötilillä. Valitse säästötili, jolle maksetaan korkoa tai sijoita säännöllisesti rahastoihin.

Myös sijoitusvakuutus on toimiva ja joustava vaihtoehto pitkän aikavälin säästämiseen: sijoituskohteita voi vaihtaa vakuutuksen sisällä maksutta niin usein kuin haluaa ja säästöt voi myös nostaa milloin vain. 

Vakavan sairauden vakuutuksen ja sijoitusvakuutuksen myöntää OP-Henkivakuutus Oy, jonka asiamiehinä osuuspankit ja Pohjola Vakuutus toimivat.

Muistathan, että sijoittamiseen liittyy aina riskejä ja kuluja. Sijoitusten arvo voi nousta ja laskea, ja sijoittaja voi menettää sijoittamansa pääoman osittain tai kokonaan. OP ei takaa, että saat sijoituksellesi tuottoa, eikä historiallinen tuotto ole tae tulevasta. Osakesijoittamisen palvelut tarjoaa osuuspankki.