Entä jos sairastun vakavasti? 4 tapaa varautua vakaviin riskeihin
Lisää aiheesta
Vakava sairastuminen tai loukkaantuminen voi osua kenen tahansa kohdalle. Asiantuntijat kertovat, miten vakavien riskien varalta voi varautua ja milloin se kannattaa tehdä.
Moneen asiaan voimme vaikuttaa, mutta kaikkeen emme. Vakavan sairastumisen tai loukkaantumisen sattuessa on helpotus, jos taloudellinen turva on kunnossa. Yksi tapa turvata taloutta ja omaa hyvinvointia on vakuuttaa itsensä.
– Suosittelen miettimään, millaisia riskejä vakuutuksella haluaa turvata. Vakava sairastuminen voi tarkoittaa pidempää sairaalajaksoa, pysyvää työkyvyn menetystä tai esimerkiksi leikkaukseen joutumista. Suppeampikin vakuutus on parempi kuin ei vakuutusta ollenkaan, vakuutuspäällikkö Kalle Tikkanen Pohjola Vakuutuksesta kertoo.
– Toimeentuloa turvaavissa vakuutuksissa tulee huomioida esimerkiksi huollettavien lasten sekä lainojen määrä. Sekin antaa osviittaa, minkä verran on tottunut tienaamaan.
Arvioi oma vakuutusturvasi Pohjola Vakuutuksen sivuilla.
1. Tarkista vakuutusturvasi sairastumisen varalta
Kun arvioi henkilöriskejä, on hyvä miettiä mahdollisia hoitokuluja sekä ylipäänsä taloudellista selviytymistä tapahtuneen jälkeen. Hoitokuluissa auttaa Pohjola Terveysvakuutus, jonka voi valita sairauksien ja tapaturmien varalle, ja joka auttaa sekä lievissä että vakavissa tapauksissa.
– Terveysvakuutus tarjoaa nopeutta ja varmuutta. Hoitoon pääsee usein ilman jonotusta jo samana päivänä, eikä se ole kiinni esimerkiksi oman sairaanhoitopiirin jonotilanteesta, Tikkanen kertoo.
Terveysvakuutuksesta korvataan kattavimmillaan sairauden ja tapaturman hoidon, lääkkeiden hankkimisen sekä toipumista nopeuttavia kustannuksia jopa 200 000 euroon saakka.
Kalleimpia vakuutuksesta korvattavia hoitoja ovat esimerkiksi olkapää- ja polvileikkaukset sekä syöpähoidot, jotka voivat kokonaisuudessaan kohota viisinumeroisiin summiin.
Kertakorvauksena maksettava OP Vakavan sairauden vakuutus kattaa yhdeksän Suomessa yleistä vakavaa sairautta tai niihin liittyvää toimenpidettä. Siihen kuuluu aina myös henkivakuutus. Vakavista sairauksista, kuten tietyt syövät, aivohalvaus ja sydäninfarkti, maksetaan vakuutetun valinnan mukaan 20 000 eurosta 100 000 euroon saakka. Summa ainakin vähentää taloudellisen selviämisen huolia.
– Usein mietitään, milloin on paras hetki ottaa henkilövakuutus. Mielestäni perustelluin vastaus on, että heti. Mitä kauemmin odottaa ja mitä enemmän ikää tulee, sen todennäköisemmin alkaa tulla vaivoja, joiden myötä vakuutusta ei saa myöhemmin enää yhtä hyvin ehdoin tai hakemus saatetaan joutua hylkäämään. Valtaosa meille tulleista hakemuksista kuitenkin myönnetään, eli vaikka sairaushistoriaa olisikin, vakuutusta kannattaa hakea, Tikkanen summaa.
2. Tee edunvalvontavaltuutus
Myös edunvalvontavaltuutus helpottaa elämää kriisin kohdatessa, ja sellainen olisi hyvä olla jokaisella täysi-ikäisellä. Se on valtakirja, jolla ennakoivasti nimetään luotettu henkilö hoitamaan omia asioita, jos vakava sairastuminen tai loukkaantuminen osuu kohdalle. Henkilö voi olla sukulainen tai vaikka ystävä.
– Edunvalvontavaltuutus tulee tehdä etukäteen, ja sen voi antaa esimerkiksi valtuutetulle säilytettäväksi. Se astuu voimaan vasta, kun sen laatijalle sattuu jotain sellaista, ettei hän omia asioitaan voi enää hoitaa. Digi- ja väestötietovirasto vahvistaa valtakirjan lääkärinlausunnon perusteella, lakipalvelupäällikkö Maija Ahoniemi OP Etelä-Hämeestä kertoo.
Edunvalvontavaltuutus on edunvalvojan määräämistä joustavampi tapa järjestää mahdollinen omien asioiden hoito tulevaisuudessa. Ilman asianmukaisia valtuutuksia edes puoliso tai oma lapsi ei saa hoitaa sairastuneen asioita.
Ahoniemi suosittelee, että edunvalvontavaltuutuksen laatii yhdessä esimerkiksi oman pankin juristin kanssa.
– Valtakirjan tekeminen kunnolla on tärkeää, ja siinä tulee olla kirjattuna tietyt asiat. Jotta se on pätevä, on oltava myös kaksi esteetöntä todistajaa, Ahoniemi toteaa.
3. Tee testamentti
Testamentti on tärkeä tehdä esimerkiksi avoliitossa, sillä perintötilanteessa avopuolisolla ei ole minkäänlaista lain antamaa suojaa. Moni turvaakin avopuolison omistus- tai vähintään asumisoikeuden yhteiseen kotiin testamentilla.
– Myöskään aviopuoliso ei peri edesmennyttä puolisoaan, jos on lapsia. Jos sellaisessa tapauksessa haluaa jättää esimerkiksi rahavaroja puolisolleen, tämä tulee määrätä testamentilla, Ahoniemi muistuttaa.
Testamentin tulee olla kirjallinen, ja sen voi tehdä jokainen täysi-ikäinen ihminen. Myös testamenttiin tarvitaan kaksi todistajaa, mutta muuten sen muoto on vapaa.
4. Varaudu vapaaehtoisella henkivakuutuksella
Henkivakuutus tuo välitöntä mielenrauhaa ja taloudellista turvaa läheisille. Jos esimerkiksi pariskunnalla on yhteistä asuntolainaa tai lapsia, halutaan usein varmistaa, että toinen osapuoli pärjää, jos toinen menehtyy, kertoo OP-Henkivakuutuksen business developer Petra Lappalainen.
Henkivakuutus mitoitetaan tulojen, huollettavien lasten lukumäärän ja vastuulla olevien lainojen mukaisesti. Parisuhteessa molempien puolisoiden kannattaa hankkia omat henkivakuutukset ja valita sopivat korvaussummat sekä edunsaajat.
Toisinaan vakuutuksenottajalla on merkittävää omaisuutta, josta aiheutuisi kuolemantapauksessa läheisille huomattavat perintöverot maksettavaksi. Henkivakuutus auttaa myös siinä, että läheiset saavat perintöverot maksettua.