Sinkkiä flunssaan – se tehoaa, mutta älä syö sitä liikaa
Lisää aiheesta
Syysflunssakaudella tuntuu, että mikä vain rohto flunssaan olisi tervetullut. Kaikista keinoista juuri sinkki vaikuttaisi lupaavalta flunssan hoidossa.
1. Miksi sinkki auttaa?
Ei ole vielä täysin selvillä, miksi sinkki auttaa flunssaan. Ilmeisesti se vaimentaa tulehdusta elimistössä tai voimistaa immuunimekanismia. Helsingin yliopistossa 2017 tehdyn meta-analyysitutkimuksen mukaan sinkki lyhensi flunssan kestoa 30 prosenttia eli pari päivää. Maailmanlaajuinen Cochrane-katsaus sinkin tehosta ilmestyi vuonna 2013.
– Täysin aukotonta tutkimusnäyttöä sinkin tehosta ei vielä ole, mutta näyttäisi lupaavasti siltä, että jotain apua siitä on, työterveyslääkäri Martti Rechardt sanoo.
2. Onko väliä, millaisen valmisteen ostan?
Helsingin yliopiston tutkijan Harri Hemilän mukaan on tärkeää, että sinkkiä vapautuu elimistöön juuri nielussa. Siksi hän suosittelee, että sinkki kannattaa syödä imeskelytabletteina, jotka sisältävät sinkkiasetaattia tai -glukonaattia. Sen sijaan sitraattiin sidottu sinkki ei luultavasti auta flunssan hoidossa.
– Ilmeisesti asetaatista sinkkiä vapautuu paremmin, Martti Rechardt sanoo.
3. Miten paljon ja milloin sinkkiä kannattaa syödä?
Sinkkiä kannattaa alkaa syödä heti, kun flunssan oireita huomaa, mieluiten 24 tunnin sisällä. Tutkimuskatsauksessa verrattiin niitä, jotka olivat aloittaneet sinkin vuorokauden sisällä, ja niitä, jotka eivät olleet. Sinkinsyöjistä useampi oli viikon jälkeen terve.
Tehokuuri sinkkiä on 75–90 milligrammaa siihen asti, että oireet helpottavat – ei kuitenkaan mielellään yli viikkoa. Tuon 75–90 milligrammaa on suositeltavaa ottaa pienempinä annoksina, esimerkiksi parin tunnin välein.
4. Voiko sinkkiä syödä liikaa?
Sinkkitableteissa on akuutin tai kroonisen sinkkiyliannostuksen vaara. Akuutti yliannostus tarkoittaa sitä, että ottaa kerralla liikaa sinkkiä, esimerkiksi yli 150 mg päivässä suositellun 75–90 milligramman sijaan. Oireita voivat olla esimerkiksi pahoinvointi, vatsakivut, ripuli ja metallin maku suussa.
Krooninen yliannostus taas tarkoittaa sitä, että ottaa pitkään joka päivä korkeaa sinkkiannosta, eli esimerkiksi syö flunssaan tarkoitettua tehoannosta vaikka kuukausia putkeen. Selviä yliannostuksen oireita ei välttämättä tule, mutta kupari ja rauta voivat alkaa imeytyä kehossa huonommin, mikä saattaa johtaa anemiaan.
5. Kannattaako sinkkiä syödä jatkuvasti varalta?
Ei ole tieteellistä näyttöä, että sinkkiä kannattaisi syödä kaiken varalta jatkuvasti, jotta flunssa pysyisi poissa. Tutkimustulokset liittyvät vain siihen, että jo alkanutta flunssaa voi tehokuurilla lyhentää. Yleensä suomalaiset saavat ravinnosta tarpeeksi sinkkiä, mutta halutessaan voi toki syödä maltillista sinkkilisää, maksimissaan 25 milligrammaa päivässä.
6. Entä muut tabletit, kuten vaikka B12-vitamiini ja C-vitamiini?
B12-vitamiinin hyödyistä flunssan hoidossa ei Rechardtin mukaan ole tieteellistä näyttöä, ja C-vitamiininkin suhteen näytöt ovat hatarat.
+ Miksi huippu-urheilijat toipuvat flunssasta niin nopeasti?
Mitä parempi aerobinen kunto ihmisellä on, sitä paremmin hän yleensä välttää flunssan ja myös toipuu siitä. Siksi juoksu ja muu hengästyttävä liikunta auttavat parantamaan vastustuskykyä.
– Toisaalta urheilijoista moni ei malttaisi jäädä kotiin sairastamaan kovin pitkäksi aikaa vaan lähtee mieluummin hieman liian aikaisin liikkeelle, Rechardt sanoo.
Lähteet: Terve.fi, Helsinki.fi