Arla ja Timo vaihtoivat kahvilabisneksen hyvinvointiyritykseen – ”Kaipuuta entiseen ei ole”
Lisää aiheesta
Joskus yrittäjän tie vie tutulta polulta täysin uusiin haasteisiin. Arla Joensuu ja Timo Kuusisto pyörittivät vuosien ajan suosittua kahvila-ravintolaa, mutta nyt he auttavat suomalaisia muuttamaan elintapansa. Vanhasta luopuminen ei ole jäänyt kaduttamaan.
Hyvinvointiyritys Superlaiffin perustajat, Arla Joensuu ja Timo Kuusisto ovat kulkeneet yrittäjinä pitkän tien niin yhdessä kuin erikseenkin. Nykyiset yhtiökumppanit tutustuivat pitäessään kahviloita selät vastakkain Helsingin Kauppatorilla.
– Torielämään kuuluu kaikenlainen kinastelu, mutta me emme lähteneet sille linjalle ollenkaan, Kuusisto sanoo nauraen.
Hiljalleen päädyimme tekemään yhteistyötä ja jossain vaiheessa kokeilimme konttikahvilaa Hakaniemen rannassa. Se oli ensimmäinen virallinen yhteisjuttumme, Joensuu valaisee.
– Kun Tuomaan markkinat järjestettiin ensimmäistä kertaa Senaatintorilla, päätimme lähteä siihen yhdessä Timon kanssa. Lopulta siitä tulikin ihan jäätävä menestys. Pian sen jälkeen minulle tarjottiin kahvilaa Kiseleffin talosta, jossa homma polkaistiin nopeasti käyntiin. Tammikuussa olimmekin perustaneet jo uuden firman.
Suosittu kahvila Helsingin ytimessä
Monien helsinkiläisten tuntema Cafe Köket ehti olla toiminnassa noin 11 vuoden ajan. Ajanjaksoon mahtui sekä hyviä että huonompia vaiheita.
– Matkaan kuului ylämäkeä ja alamäkeä, paljon onnistumisia ja uusien asioiden opettelua. Asiakkaat tykkäsivät kovasti, mutta byrokratian kanssa meillä oli paljon ongelmia. Timon kanssa sparraaminen auttoi paljon ja kaikesta kyllä selvittiin. Jos emme olisi liittoutuneet, olisin kyllä lopettanut jo aikaisemmin, Joensuu toteaa.
– Yhteispelissä on se hyvä puoli, että aina jompikumpi jaksaa selvittää keskeneräisen asian. Kaikkiin asioihin löytyy ratkaisu, kun vain jaksaa kaivaa ja olla yhteyksissä eri tahoihin. Kyllä jäykätkin organisaatiot aina hiljalleen taipuvat, Kuusisto valaisee.
”Tiesimme, kun oli aika luopua”
Jossain vaiheessa ajatus kahvila-ravintolasta luopumisesta tuli entistä ajankohtaisemmaksi.
– Meille on luontaista tehdä yrittäjinä töitä vuorokauden ympäri, viikon jokaisena päivänä. Emme oikein osanneet vetää rajoja omalle jaksamiselle. Jälkeenpäin ajatellen meidän olisi kannattanut ottaa lisäosakkaita tai apuvoimia siihen toimintaan, sillä yhtäkkiä olimmekin kasvaneet 400 000 euron yrityksestä miljoonaluokan yritykseksi.
Kahvila-ravintolan lisäksi innokkaat yrittäjät tarjosivat paljon muitakin palveluja.
– Mottomme oli, että voimme tehdä mitä vain. Se oli todella kivaa ja onnistuimme hyvin, mutta kyllä se oli samalla myös hyvin raskasta. Loppuvaiheessa kummallakaan ei ollut enää aiemman kaltaista paloa kahvila-ravintola-alaa kohtaan ja tiesimme, että meistä on muuhunkin, Joensuu sanoo.
Omistajanvaihdokseen liittyi omat haasteensa.
– Kieltämättä se ei ollut helppo prosessi. Yllätyimme muun muassa siitä, kuinka iso valta vuokranantajalla on omistajanvaihdokseen, Joensuu kertoo.
– Törmäsimme siinä vaiheessa byrokratian hampaisiin. Siinä oli aika tarkkakin protokolla, miten sitä asiaa piti viedä eteenpäin. Me olimme luonnollisesti valmiita hoitamaan asian vaikka päälleen seisten. Ei se mennytkään sitten kovin helposti, vaan kyllä siinä oli monenlaista veivaamista, Kuusisto toteaa.
– Toisaalta loppu hyvin, kaikki hyvin. Lopullinen ratkaisu oli lopulta meille kaikista paras, yrittäjät iloitsevat.
Uudet haasteet innostavat
Uuden yrityksen, Superlaiffin, tavoitteena on tuoda yksinäisiä ihmisiä yhteen ja auttaa heitä muuttamaan elämäntapansa.
– Haluamme pelastaa koko suomalaisen yhteiskunnan. Tällä hetkellä peräti 20 prosenttia suomalaisista on yksinäisiä ja siitä puolestaan aiheutuu paljon negatiivisia asioita, kuten lihavuutta, työttömyyttä, syrjäytyneisyyttä ja masentuneisuutta. Pelkkä liikkumattomuus maksaa valtiolle miljardeja euroja vuodessa, Joensuu sanoo.
– Sovelluksemme avulla ihmiset voivat kohdata toisensa ja saavat motivoitua itsensä omiin tavoitteisiinsa joko liikunnan tai elämänhallinnan osalta. Palvelu ohjaa muutokseen, mutta tarkoituksena on se, että muutos syntyy sisältäpäin ja siitä tulee osa ihmisen omaa arkea.
Tällä hetkellä sovellus on vielä testivaiheessa ja ensimmäinen versio siitä julkaistaan kesän aikana. Molempien mielestä ohjatuille elämäntapamuutoksille on entistä enemmän kysyntää tulevaisuudessa.
– Toivottavasti pystymme vastaamaan siihen tarpeeseen, mikä tämän aihepiirin ympärillä selvästi on. Meillä on vahva luotto, että palvelumme tarjoaa ainakin jossain määrin ratkaisua suomalaisten ongelmiin, Kuusisto toteaa.
Kaipuuta entiseen ei ole
Yrittäjän vapaus voi tarkoittaa myös luopumista vanhasta. Cafe Köketin arkea kummallakaan ei ole ollut suuri ikävä.
– En kyllä suuremmin kaipaa mitään. Ehkä siihen vaikuttaa se, että nyt meillä on jo tämä uusi yritys, jota saamme kehittää seuraavaksi. Edes ne henkilökunnan hyvät tyypit eivät ole kadonneet mihinkään, Joensuu toteaa.
– Nyt kun olen käynyt katsomassa muiden paikkoja, niin siinä olen nähnyt käytännössä kaiken sen, mitä olen vuosien varrella saanut itsekin kokea. Kyllä sitä jo aika tyytyväisin ilmein katsoo, ettei tarvitse enää olla tuossa samassa tilanteessa, Kuusisto sanoo helpottuneena.
Yrittäjäkin tarvitsee toisen ihmisen tukea
Arla Joensuu ja Timo Kuusisto antavat kolme vinkkiä haasteiden kanssa painiville yrittäjille.
• Usein yrittäjät elävät omassa kuplassaan. Olisi hienoa, jos jokainen yrittäjä löytäisi ihmisen, joka auttaa kirkastamaan omaa ajatusta tai jopa haastamaan sen, Joensuu toteaa.
• Yrittäjyydessä tekemisen määrä imee helposti mukaansa. On hyvä ymmärtää, että yrittäjä pystyy vaikuttamaan todella moneen asiaan itse, mutta osa asioista vain tapahtuu ilman omaa vaikutusta.
• On hyvin tärkeää luottaa sataprosenttisesti omaan henkilökuntaansa. Monesti sitä yrittäjänä vain säntäilee ympäriinsä ja tekee vähän kaikkea pää kolmantena jalkana, vaikka ympärillä on porukka sitä varten valittuna, Kuusisto pohtii.