Kaksi vuotta sitten Kiira Vuorinen valmistautui ylioppilaskirjoituksiin ja aloitteli yrittäjäuraansa. Nyt hän on 20-vuotias, täyspäiväinen yrittäjä ja pian myös kauppatieteiden kandidaatti.

Hänet tunnetaan erityisesti ammattijärjestäjänä, joka taltuttaa kodin tavarapaljouden ja saa kaiken löytämään paikkansa. Vuorisen yrittäjäura kuitenkin alkoi toisenlaisista töistä.

Lukiolaisena Vuorinen alkoi tehdä yhteistyötä sosiaalisen median vaikuttajien kanssa, ja hänen ensimmäinen laskutettava asiakkaansa oli somevaikuttaja Alexa Dagmar. Vuorinen alkoi toimia Alexan assistenttina, ja muutaman kuukauden jälkeen Vuorinen tuli kysyneeksi, voisiko hän järjestellä Alexan vaatekaapin. Kysymys tuntui loogiselta, sillä Vuorinen on lapsesta asti pitänyt asioiden järjestelystä.

– Alexa oli tyytyväinen lopputulokseen, ja hän huomautti, että monet olisivat valmiita maksamaan vastaavasta palvelusta. Aloin pohtia, miksen laajentaisi yritystäni myös järjestelyn puolelle, sillä liikeidea ei vaatinut kummoista alkupääomaa.

Vuorinen jätti idean hautumaan päähänsä alkuvuodeksi 2020, sillä koronapandemia laittoi maailman sekaisin. Ylioppilaaksi pääsemisen jälkeen Vuorinen totesi, että kesällä hänellä olisi aikaa omistautua entistä enemmän yrittäjyydelle.

Alexa toimi Vuoriselle innostavana esimerkkinä siitä, miten omannäköistä yrittäjyyttä on mahdollista toteuttaa. Vuorinen testasi liikeideaansa ensin muutamassa puolitutussa perheessä Helsingin Punavuoressa ja sai itsevarmuutta tekemiseensä. Pian hänellä olikin jo someprofiilit pystyssä, ja ajanvarauskalenteri alkoi täyttyä nopeasti.

Syksyllä 2020 järjestelykeikoille olikin jo niin paljon kysyntää, että niistä syntyi nopeasti kokopäivätyö ja yrityksestä osakeyhtiö. Aikaa piti kuitenkin muistaa jättää myös kauppatieteiden opinnoille Turun yliopistossa.

Työ ja opinnot tasapainossa

Yleensä kandidaatinopintoihin menee kolme vuotta, mutta Vuorinen saa opintonsa pakettiin keväällä 2022 kahden vuoden jälkeen. Hän kokee, että työ ja opiskelu ovat tukeneet toisiaan, sillä yrittäjyys on antanut hänelle ymmärrystä opiskeltavista asioista. Samalla alan opiskelu syventää hänen ymmärrystään yrittäjyydestä.

Vuorisen yritys toimii edelleen kahdella alalla, eli vaikuttajien ja järjestelyn parissa. Vaikuttajien assistentin työt ovat tosin muuttuneet managerointi- ja markkinointitehtäviksi, sillä Vuorinen opiskelee pääaineenaan markkinointia.

Vuorinen on ylpeä rohkeudestaan ja siitä, että hän ylipäätään uskalsi heittäytyä nuorena yrittäjäksi, vaikka hänellä ei ollut esimerkiksi perheensä kautta aiempaa kosketusta yrittäjyyteen.

Jos hän voisi antaa yhden neuvon kahden vuoden takaiselle itselleen, hän sanoisi, että hyvän idean saamisen jälkeen kannattaa tarttua toimeen heti.

– En enää hautoisi ideaa puolta vuotta, sillä jos jotain olen oppinut, niin sen, että idea ei tule valmiiksi puhumalla vaan tekemällä.

Ammattijärjestäjä Kiira Vuorisen varauskalenteri on täynnä pitkälle vuoteen 2022. Asiakkaita on laidasta laitaan yksinasujista pariskuntiin ja lapsiperheisiin.

Asiakkaiden ymmärtäminen tärkeää

Ammattijärjestäjän apua kaipaavat asiakkaat päästävät yrittäjän kaikkein henkilökohtaisimpaan tilaansa eli kotiinsa. Vuoriselle on itsestäänselvää, että jokainen asiakas ansaitsee kunnioittavan kohtelun ja räätälöidyn palvelun.

Vuorinen kokee, että hän pystyy ammentamaan omasta henkilöhistoriastaan ymmärrystä asiakkaita kohtaan. Vuorisen oma kulutuskäyttäytyminen keikahti muutamassa vuodessa päälaelleen, kun entisestä innokkaasta shoppailijasta kuoriutui tarkka kuluttaja ja minimalisti. Siksi hänen on helppo ymmärtää, kun asiakkaan kaapeista löytyy hutiostoksia ja alennuslöytöjä.

– Olin nuorempana kiinnostunut muodista, ja nyt ymmärrän, että rakensin myös identiteettiäni ostamalla vaatteita ja tavaroita. Nyt en osta käytännössä mitään uusia vaatteita, vaan hyödynnän kaikki ensin loppuun asti. Tämä on ollut tutkimusmatka omaan itseeni.

Yleisimmin ammattilaisen apua kaipaavat vaatekaapit ja keittiöt, mutta vaihteluväli on yksittäisestä kaapista kokonaiseen asuntoon.

Työskentelytapoja Vuorisella on yhtä monta kuin asiakastakin, mutta yleensä prosessi etenee niin, että ensin turha tavara karsitaan, minkä jälkeen tarpeellisille tavaroille etsitään mahdollisimman loogiset paikat tavaran käyttöasteen mukaan. Sitä varten Vuorisella on aina mukanaan erikokoisia laatikoita.

Lopuksi Vuorinen ja asiakas käyvät läpi, miten järjestys saadaan pysymään yllä. Vuorinen vie turhaksi todetut tavarat mukanaan kierrätykseen, jotta ne eivät enää jää pyörimään asiakkaan nurkkiin.

Tulevaisuudensuunnitelmia Vuorisella on vain sen verran, että hän haluaa mennä eteenpäin, mutta menetelmää hän ei ole lyönyt liian tarkkaan lukkoon. Suunnitelmia on, mutta ne eivät ole liian tiukkoja.

Yrittäjänä hän kuitenkin haluaa jatkaa.

– Tuntuu hyvältä, että saan toteuttaa omaa intohimoani ja samalla tehdä työtä, jolla on näkyvä merkitys ihmisen elämään.

Lue lisää:

Oletko perustamassa yritystä? Hoida ensimmäisenä nämä 5 asiaa

Miksi ryhtyä yrittäjäksi? Kolme yrittäjää kertoo yrittäjyyspolustaan

Yrittäjyys antaa mahdollisuuden toteuttaa haaveita ja kokeilla jotain aivan uutta. Mutta mitä kaikkea yrityksen perustamisessa tulee ottaa huomioon? Tutustu aloittelevan yrittäjän muistilistaan.‍