Aira Samulin, 91, on ollut yrittäjä kahdeksalla vuosikymmenellä – ”On etuoikeus, ettei tarvitse jäädä eläkkeelle”
Lisää aiheesta
Aira Samulin on tehnyt valtavan pitkän uran yrittäjänä ja suhtautuu työntekoon edelleen suurella innolla. Otimme selvää, miten hän näkee oman uransa ja mitä vinkkejä hän antaisi muille.
Peräti kahdeksalla vuosikymmenellä yrittäjänä toiminut Aira Samulin, 91, on yksi Suomen pitkäaikaisimmista yrittäjistä.
– Kun on tottunut koko elämänsä yrittämään, niin siitä on tullut elämäntapa. Todennäköisesti minulla kävisi aika pitkäksi, jos en tekisi töitä. Kun minulta kysytään eläkkeelle jäämisestä, sanon siihen, että en voi jäädä eläkkeelle, koska ei ole tullut eläkkeitä hoidettua, Aira naurahtaa.
Yrittäminen on antanut Airalle valtavasti voimaa läpi uran.
– Yrittäjyys on kiva asia: silloin ei tarvitse pitää lomaa, ei tarvitse jäädä eläkkeelle, eikä tarvitse jäädä sairastamaan kotiin, Aira kertoo hymyssä suin.
Airan mielestä ihmiset jäävät yleisesti ottaen liian aikaisin eläkkeelle ja vanhenemaan.
– Taannoin Suomen Yrittäjänaisten vuosijuhlassa kerrottiin edellisen vuoden tapahtumista. Joku oli kuollut 98-vuotiaana, joku taas elänyt 101-vuotiaaksi. Siitäkin huomasi, että työ ei todellakaan tapa, Aira toteaa.
Hyrsylän Mutkassa vietetään juhlavuotta
Tällä hetkellä Aira ottaa vierailijaryhmiä vastaan Lohjan Saukkolassa sijaitsevassa Hyrsylän Mutkassa, jossa juhlitaan tänä kesänä tilan 35-vuotista taivalta.
– Juhlavuoden kunniaksi Hyrsylän mutkaa laajennettiin keväällä. Nyt täältä löytyy entistä enemmän kulttuuria, taidetta ja antiikkia. Ihmiset tulevat tänne tutustumaan museoihin, ihailemaan vanhoja esineitä ja juomaan ruusukupeista kanelipullakahvit.
Nykyään Aira tekee yhteistyötä jo kolmannen sukupolven kanssa, sillä Hyrsylässä hänen apunaan toimii pojantytär Kiti yhdessä miehensä Peten kanssa. Koska nuoremmat hoitavat paljon käytännön asioita, Airalla vapautuu enemmän aikaa kaikkeen muuhun.
– Kun minulle jäi viisi vuotta sitten enemmän luppoaikaa, laajensin yritystäni ja hankin lukaalin Helsingin Bulevardilta. Nyt otan myös siellä ryhmiä vastaan. Hyrsylän Mutkan toiminta on kesäpainotteista ja talvella turistiryhmät liikkuvat enemmän Helsingin keskustassa. Nyt minulla on sitten kaksi työpaikkaa.
Airalla riittää virtaa vaikka muille jakaa, sillä ryhmävierailujen lisäksi häntä kysellään edelleen tilaisuuksiin esiintymään ja puhumaan.
– Valitsen niistä sellaiset tilaisuudet, joihin minun kannattaa mennä taloudellisista syistä. Tulos täytyy aina saada, jotta pystyn maksamaan kaikki kulut. Hyrsylän ylläpito vaatii kuitenkin paljon, sillä rakennuksissa on aina huoltamista ja myös henkilökuntaa tarvitaan.
Yrittäjävuodet ovat opettaneet paljon
Airan uralle on mahtunut kolme peruspilaria: tanssi, muoti ja Hyrsylän Mutkan matkailukohde. Hän on erityisen tyytyväinen siitä, että on pystynyt kaivamaan luontaisista ominaisuuksistaan niin paljon irti.
– Olen onnekseni saanut hyödyntää lahjojani ja rakentaa urani niiden varaan. Minulla on ollut aina taipumusta tanssiin ja olen voinut elättää itseni myös puhumalla. 1940- ja 80-lukujen välissä olin muotialan huipulla ja pystyin yhdistämään tanssin myös siihen.
Yksi huomionarvoinen piirre Airan pitkässä urassa on se, että hän on aina osannut aistia tulevaisuuden trendejä ja hyödyntää niitä hyvissä ajoin.
– On iso etu, kun oppii näkemään pidemmälle kuin muut. Jo 60-luvulla toin Amerikasta Suomeen uudet muotitanssit. Kun oppii luottamaan omiin näkemyksiin, silloin voi ihan järkevästi ottaa myös taloudellisia riskejä.
Hänen mukaansa yrittäjän on hyvin tärkeää elää ajan hermolla.
– Olen aina sanonut, että yrittäjällä ei ole aikaa unelmoida, vaan tilaisuuksiin täytyy tarttua, Aira toteaa.
Vastoinkäymisiä on riittänyt
Perheessä ilmenneiden mielenterveysongelmien, julkkiksena olemisen, yksinhuoltajuuden ja yrittäjyyden yhdistelmä on asettanut Airan uran varrelle valtavasti haasteita.
– Otan aina vastaan sen, mitä elämässä tulee eteen. Kun selviytyy vaikeuksista omin avuin, sitä oppii selviytymään aina vain lisää. Olen käynyt moninkertaisen koulun verrattuna siihen, että olisin lukenut pitkälle ja mennyt suoraan johonkin virkaan.
Airan mukaan monista asioista kannattaa olla kiitollinen.
– Tämä maa on hyvä paikka yrittää. Meillä on vapaa itsenäinen Suomi, vaikka aina ei ole ollut niin. Olen nähnyt aikoja, jolloin elämästä ei ole näyttänyt tulevan mitään.
Virtaa riittää edelleen
Airan mukaan pitkäikäisyyteen ja elinvoimaisuuteen ei ole olemassa yksiselitteistä reseptiä. Terveelliset elämäntavat ja oikea asenne auttavat kuitenkin pitkälle.
– Jokaisella on omat geeninsä, omat voimavaransa ja oma elämänasenteensa. Eteen tulevista asioista selviää parhaiten omin oivalluksin. Nuorisolle olen aina sanonut, että katson mitä syön, liikun sopivasti, en polta tupakkaa, enkä juo viinaa.
Tanssi kuuluu Airan elämään edelleenkin. Jo nuorena hän vakuuttui tanssin terapeuttisista vaikutuksista.
– Tanssi on kuin huumetta, jolla ei ole haitallisia sivuvaikutuksia. Kun toteuttaa musiikin avulla itseään ja menee rytmiin mukaan, silloin kaiken maailman harmit unohtuvat saman tien. Olen tiennyt jo 60-luvulla, että tanssi on parasta aivolääkettä, mutta vasta nyt lääketiede on todennut asian.
Tulevaisuuden osalta Airaa mietityttää se, miten Hyrsylän Mutkan toiminta tulee jatkumaan hänen jälkeensä.
– Näköjään menen aika etunojassa, kun mietin jo asioita kuolemani jälkeen. Olen todella tyytyväinen siitä, että Hyrsylän Mutka on säätiöity mielenterveystyölle. Sitten kun minua ei enää ole, tämä tulee jatkamaan taitelijakotina ja museona.
Kiitollisuus ja positiivinen elämänasenne välittyvät Airan kaikista sanoista.
– Aika luonnollistahan se on, että täältä jossain vaiheessa lähdetään. On ollut ainutlaatuinen onni, että on päässyt elämään tänne maapallolle tällaisen elämän.