– Meidän arviomme OP Kevytyrittäjien tilausten vähentymisestä on noin 20 prosenttia koko käyttäjäkunnalla, kertoo OP Kevytyrittäjä -liiketoiminnan vetäjä Markus Sarja.

Tämänhetkinen tilanne, jossa ihmisten liikkumista ja siten palveluiden käyttöä on rajoitettu, osuu kipeästi suoraan kuluttajille palveluita myyviin yrittäjiin. Näitä OP Kevytyrittäjien joukossa on paljon, noin 4 000 yrittäjää.

– Toisaalta joukossa on myös paljon etätyötä tähänkin mennessä tehneitä yrittäjiä: graafikoita, web designereita ja konsultteja. Heille pudotus tuskin on aivan yhtä dramaattinen, vaikka työtilausten väheneminen voi toki koskea heitäkin.

Lääkkeeksi lahjakortti vuoden kampaamokäynteihin

Sarja myöntää, että varovaisenkin arvion mukaan yrittäjän laskutus tulee koronapandemian vuoksi putoamaan jopa puoleen niin huhti- kuin toukokuussakin.

– Rajoittamistoimet alkavat näkyä vasta muutaman kuukauden kuluttua. Sitten tilanne toivottavasti helpottaa.

Nykytilanteessa jokainen pienyrittäjä joutuu myös arvioimaan liiketoimintasuunnitelmaansa kriittisesti. Onko omassa osaamisessa ja palvelutarjoamassa jotakin sellaista, jonka voisi muuttaa etänä suoritettavaksi palveluksi?

Eri alojen verkkokurssit kasvattavat juuri nyt suosiotaan ja verkkokaupan pystyttämiseen on saatavilla apua. Entä voisiko asiakasta opastaa puhelimitse?

– Myös me asiakkaat voimme osallistua. Juuri nyt vireillä on hyviä kampanjoita yrittäjän tukemiseksi, Sarja muistuttaa.

– Tuttuun parturiin, jota käyttäisi normaalitilanteessa muutenkin, voisi nyt ostaa vaikka seuraavat käynnit ennakkoon lahjakorttina. Lahjakortin voi ottaa käyttöön, kun rajoitukset taas helpottavat. Näin toimimalla asiakas voi tukea yrittäjää pahimman tulonmenetyksen aikana.

Tartuntatautipäiväraha myös yrittäjille

OP Kevytyrittäjänä toimii tällä hetkellä jo miltei 15 000 eri alojen tekijää. Näistä noin 20 prosenttia on päätoimisia kevytyrittäjiä, ja loput 80 prosenttia on palkansaajina myös muissa yrityksissä. Lomautusuhat toki koettelevat myös suurten yritysten työntekijöitä.

Jos yrittäjällä ei ole toimeentulovakuutusta, voi jokapäiväisiin, välttämättömiin menoihin hakea tarvittaessa toimeentulotukea Kelasta. Jos taas yrittäjä itse on sairastunut koronavirukseen tai joutunut karanteeniin, hän voi lääkärintodistuksen tai karanteenimääräyksen saatuaan hakea Kelasta tartuntatautipäivärahaa. Se korvaa ansionmenetyksen sataprosenttisesti. Perjantaina 20.3. hallitus ilmoitti myös yrittäjien mahdollisuudesta saada työttömyyskorvausta. Korvauksen edellytykset arvioidaan Ely-keskuksissa.

Tarvittaessa yrittäjä voi saada helpotusta myös mahdollisten lainojen kanssa.

– Jos yrityksellä tai yksityishenkilöllä on lainoja OP:ssa, voi lainan takaisinmaksuun hakea nyt myönnytyksiä, Sarja muistuttaa.

Kaikki aloittavat yrittäjät saavat myös maksutonta yritysneuvontaa ja ohjeita Uusyrityskeskukselta, joka on OP Kevytyrittäjän valtakunnallinen yhteistyökumppani.

Lue lisää aiheesta:

Miten yrityksen tulisi varautua koronavirukseen? Listasimme 10 neuvoa yrittäjälle ja työntekijälle

Korona-pandemia iskee kaikenkokoisiin yrityksiin – yhteys pankkiin hyvissä ajoin

Huono sesonki ja korona – yrittäjä, toimi näin

Korona koettelee yrittäjiä – Johannes Laineen yritysten yhden päivän tappiot olivat yli 15 000 euroa