Kalastusyrittäjät vievät tuoreet silakat kuluttajille kauppa-autolla – ”jos haluttiin jatkaa alalla, jotain piti keksiä”
Lisää aiheesta
Oman ammatin tulevaisuus huolestuttaa mynämäkeläistä kalastajapariskuntaa. Kauppa-autokokeilu on kuitenkin osoittanut, että kiinnostusta kotimaiseen, tuoreeseen kalaan riittää.
Torstai on mynämäkeläiselle kalastajayrittäjä Jukka Toivoselle kuin päivä ennen joulua. Perjantaisin hän istuu myymäläauton rattiin ja lähtee yhdessä vaimonsa Saija Toivosen kanssa myymään kalaa lähiseutujen toreille. Sitä edeltää tiivis työvaihe.
– Torstaina aloitamme valmistautumisen aamukuudelta ja lopetamme iltamyöhällä. Sitten taas perjantaina aloitetaan kuudelta. Kun kyseessä on tuoretavara, pakkaamista ei voi tehdä kovin paljon etukäteen, Jukka Toivonen kuvailee.
Pariskunta pyörittää yhdessä Toivosen Lähikala -yritystä, joka myy itse pyydettyä kalaa tuoreena ja erilaisina jalosteina suoraan kuluttajille. Mynämäen syrjäisessä kolkassa asuvat yrittäjät olivat jo pitkään pohtineet, kuinka saada tuotteensa ja erityisesti tuore kala paremmin suoraan asiakkaiden luokse. Syntyi idea liikkuvasta kalakaupasta.
– Eivät ihmiset tänne korpeen löydä. Jos haluttiin jatkaa alalla, jotain piti keksiä. Kalastus on mennyt niin hankalaksi, että siinä ammatissa emme välttämättä olisi pystyneet molemmat jatkamaan.
Pieniä kalanmyyntiautoja on Suomessa nähty ennenkin, mutta Toivoset halusivat erottua massasta. He hankkivat Kustavista perinteikkään myymäläauton, jonka sisälle todella mahtuu pieni kauppa ja muun muassa kunnolliset kylmätilat.
Kauppa rytmittyy vuodenaikojen mukaan
Iäkkään auton entisöinnissä vierähti jonkin verran aikaa, ja tien päälle päästiin tämän vuoden huhtikuussa.
– Teemme kaksi reissua viikossa Turkuun ja lähiseudun toreille, lauantaisin päivystämme kauemmin Mynämäen torilla.
Suunnitelmissa on ajaa kauppa-autoa keskikesään saakka ja pitää sitten pieni tauko. Elokuussa vesistä alkaa taas saada luonnonkalaa ja toiminta vilkastuu uudelleen.
Lähes kaksikymmentä vuotta alalla ollut kalastaja on tottunut siihen, että työ rytmittyy vuodenaikojen mukaan. Kevät on intensiivistä aikaa, koska kalastus on kuumimmillaan jäiden lähdön jälkeen. Kesää kohden tahti rauhoittuu, ja kalaa perataan myös pakkaseen jalostusta varten.
Hiljattain Toivoset investoivat omaan jalostustilaan, jossa he voivat jauhaa esimerkiksi lahnaa ja suutaria. Niistä valmistetaan muun muassa kalajauhelihaa ja villikalagrillipihvejä, jotka ovat jo osoittautuneet kauppa-autossa suosituiksi tuotteiksi.
– Suomalaiset ovat viime vuosina tottuneet syömään kalansa ruodottomana. Pitää osata vastata asiakkaiden tarpeisiin.
Luonto sanelee paljon
Toivosen Lähikala on perheyritys, jonka toiminnassa myös pariskunnan tytär on tiiviisti mukana. Kiireisinä kausina remmiä täydentää muutama sesonkityöntekijä.
– Ja tietysti kaikki sukulaiset, jotka vain saadaan puhuttua auttamaan!
Toivonen on törmännyt usein romantisoituun käsitykseen kalastuksesta ammattina, jossa lähinnä soudellaan rauhassa järvellä. Totuus on hänen mukaansa se, että työ vaatii ennen kaikkea jatkuvaa epävarmuuden sietämistä.
– Joskus kalaa tulee, joskus ei. Luonto sanelee aika paljon ja se pitää hyväksyä.
Suomessa ammattikalastajien määrä on vähentynyt ja keski-ikä noussut samaan aikaan, kun yhä suurempi osa ruokakalasta tuodaan ulkomailta. Toivosta huolettaa myös ammatin jatkuvuus ja se, osaavatko suomalaiset enää arvostaa kotimaista kalaa.
Toivonen arvelee, että tulevaisuudessa pienkalastajien määrä vähenee entisestään ja kalastus keskittyy isompiin yksiköihin, jotka työllistävät useita kalastajia. Itse hän ei kuitenkaan pysty kuvittelemaan toisenlaista työtä.
– Kalastus on vähän kuin tauti siinä mielessä, ettei sitä tässä iässä enää osaa olla tekemättäkään. Mutta onneksi jalostus ja myyntityö tekevät työarjesta hieman kevyempää.
Lähikala kiinnostaa
Vaikka oman alan tulevaisuus pohdituttaa, kalakauppakokeilu on osoittanut, että kiinnostusta kotimaiseen, tuoreeseen kalaan riittää. Erityisesti tuoretta silakkaa on myyty autosta paljon.
Toivonen kertoo, että tyypillisesti Suomessa myytävä kala tekee nykyään pitkän matkan kylmätiskiin. Se vaikuttaa helposti makuun, vaikka kala ei olisikaan varsinaisesti pilaantunut.
Sosiaalisen median ja lehti-ilmoittelun kautta Toivoset ovat saaneet tiedon pyörillä liikkuvasta kalamyymälästä jo monen tietoisuuteen. Kalakauppiaat on otettu vastaan innostuneesti erityisesti pienemmissä pitäjissä.
– Kaupungeissa kilpailua on enemmän. Toisaalta kaupungeissa toimii lähiruokapiirejä, jotka tarjoavat hyvän mahdollisuuden myydä tuoretta kalaa suoraan ihmisille edulliseen hintaan. Aiomme panostaa enemmän myös niihin tulevaisuudessa.