Jokainen lapsen hankkinut tietää, että vaikka kuinka yrittäisi hankkia vain välttämättömän, lastentarvikkeiden määrä räjäyttää kodin säilytysratkaisut uusiksi. Jo pelkät rattaat valtaavat kerrostaloasunnon eteisestä leijonanosan, puhumattakaan kaikesta vain satunnaisesti tarvittavasta, kuten kokoon taittuvista matkarattaista tai matkasängyistä. Mitä jos kaapeissa pursuilevat lastentarvikkeet voisi pistää poikimaan rahaa aikoina, joina niitä ei itse tarvitse?

Krista Pohjanlehto, 32, mietti tätä miehensä kanssa vuonna 2016, kun hyvät ja arvokkaat parivuotiaan esikoisen matkarattaat olivat harmillisen vähäisellä käytöllä. Ajatuksena oli ennen pitkää hankkia toinenkin lapsi, joten rattaiden myyminen ei tullut kyseeseen, jos tarvetta niille kuitenkin olisi tulevaisuudessa.

– Toisen lapsen suunnittelu on asia, josta ei viitsi kauheasti huudella esimerkiksi työyhteyksissä, joten tuntui vaikealta tarjota rattaita vuokralle jollekin tutulle ”vähäksi aikaa”, Pohjanlehto kertoo.

Hän julkaisi rattaista vuokrausilmoituksen oman asuinalueensa lapsiperheiden Facebook-ryhmään.

Kysyntä oli niin suurta, että inbox-viestien hallinta ja vuokraamisista sopiminen alkoi olla mahdotonta. Pohjanlehdot miettivät erilaisia vaihtoehtoja, kuten useampien matkarattaisen vuokraamista kotoaan käsin, mutta totesivat, että se vaatisi jonkinlaista varastoa ja pääomaa, eikä muutenkaan olisi tehokkain tapa. Toisaalta tiedossa oli, että monien muidenkin lapsiperheiden kaapeissa seisoi lastentarvikkeita tyhjän panttina. Idea vertaisvuokrausperiaatteella toimivasta markkinapaikasta alkoi kypsyä.

– En itse osaa koodata, ja tarvittavan alustan koodauksen teettäminen toisella olisi ollut paitsi kallista, myös aikaavievää. Halusimme saada palvelun käyttöön heti, Pohjanlehto kertoo.

Ideasta valmiiksi palveluksi parissa viikossa

Sopiva alusta markkinapaikalle löytyikin äkkiä entisen työtutun kautta. Sharetribe on jakamistalouden tarpeisiin kehitetty alusta, jonne Pohjanlehto perusti palvelun ensimmäisen version alle viikossa. Idea oli yksinkertainen: kuka tahansa voi ilmoittaa omat rattaansa tai muut lastentarvikkeensa vuokrattavaksi, ja maksu hoituu PayPalin avulla palvelun kautta. Noudot ja palautukset sovitaan käyttäjien kesken. Ajatuksena oli paitsi saada käyttämättöminä lojuvat lastentarvikkeet tuottamaan, myös tehdä ympäristölle palvelus.

– Haluan Kinspiringin avulla helpottaa ekologisia valintoja. En toivo, että ihmiset ostaisivat vaikka halpoja ja huonoja matkarattaita, jotka jättävät kohteeseen roskana. Palvelun ansiosta useammilla on varaa laadukkaisiin, kestäviin tarvikkeisiin, joita ei ehkä raaski ostaa vain lyhyen käytön vuoksi, Pohjanlehto avaa.

Palvelussa onkin määritelty lista tuotemerkeistä, joita siellä saa vuokrata. Kun jättää ilmoituksen, kysytään tuotteesta tarkat tiedot, ja jos se ei sovi palveluun, sitä ei julkaista.

– Tällaisia tapauksia on ollut ehkä pari, ihmiset ovat tosi hyvin tajunneet, minkä tyyppistä tavaraa palvelussa on tarkoitus laittaa vuokralle.

Matkarattailla kova kysyntä

Suosituimpia tuotteita Kinspiringissä ovat lentokoneen käsimatkatavaratilaan mahtuvat lastenrattaat.

Reetta Tikkanen, 33 on vuokrannut omia matkarattaitaan palvelun kautta viitisen kertaa.

– Parasta tässä on helppous: ilmoituksen jättäminen ja kyselyjen hallinta on mutkatonta, hän kertoo ja jatkaa:

– Kaikki on mennyt aina todella hyvin, rattaat haettu meiltä kotoa ja palautettu moitteettomassa kunnossa ajallaan.

Myöskään Pohjanlehdon tiedossa ei ole tapauksia, joissa tavarat olisivat jääneet palauttamatta tai muuten ollut ongelmia. Sovelluksessa on myös mahdollista jättää arvio toisesta käyttäjästä, jonka kanssa on asioinut.

Matkarattaiden viikkovuokraushinta on tällä hetkellä aika tasaisesti 35 euroa. Jotkut käyttäjät ovat vuokrauksesta saamillaan tuloilla esimerkiksi päivittäneet matkarattaansa uudempaan versioon, ja voivat näin pitää toiset rattaat koko ajan vuokrattavana. Kysyntä jakautuu aika tasaisesti ympäri vuoden. Käyttäjät myös markkinoivat omia tuotteitaan pienillä lisäpalveluilla.

– Samanlaisia tuotteita on tarjolla nyt jo sen verran, että osa tarjoaa samaan hintaan rattaiden mukaan vaikka sateenvarjon tai tarjoutuu tuomaan rattaat lentokentälle. Uudemmista malleista saatetaan myös pyytää hieman korkeampaa hintaa, Pohjanlehto kertoo.

Kreivin aikaan markkinoille

Kinspiring on ideana niin hyvä ja yksinkertainen, että ihmetyttää, miksei vastaavaa palvelua ole ollut aiemmin.

­– Kyllähän erilaisia vuokraussivustoja lastentarvikkeillekin on ollut, mutta ne ovat olleet jakamistalousmallin breikkaamiseen nähden liian ajoissa. Toisaalta desktopille kehitettyinä sivustoina ne ovat sittemmin jääneet kelkasta, kun mobiilikäytön osuus kokoajan kasvaa, Pohjanlehto pohtii.

Jakamistalous onkin kuuma puheenaihe: Airbnb:n ja Uberin vanavedessä samalle toimintaperiaatteelle rakentuvia uusia yrityksiä putkahtelee sovellusmarkkinoille jatkuvasti. Esimerkiksi suomalainen second hand -vaatteiden kauppaa helpottava sovellus Zadaa on kasvanut parissa vuodeksi pienestä sivuprojekti-startupista kansainvälistyväksi yritykseksi.

Myös nopeasti ideasta palveluksi edennyt Kinspiring on malliesimerkki jakamis- ja alustatalouden noususta. Lastentarvikkeiden markkinapaikka on Krista Pohjanlehdon mukaan luonteva jatkumo asumisen ja liikkumisen jakamispalveluille.

– Sellaiset jakamistalouden omakseen ottaneet ihmiset, jotka ovat muutama vuosi sitten alkaneet reissata Airbnb:n avulla ja ajelleet Uberilla, ovat nyt saaneet lapsia. Tilausta tällaiselle markkinapaikalle selvästi oli. Kinspiringin lanseeraus sattui juuri oikeaan aikaan, hän toteaa.