”Tietysti lakasen lakaisinkoneella”, ilmoitti pikkupoika sittemmin klassikoksi muodostuneessa tietoiskussa vuodelta 1974.

Jos tulevaisuuden ammatista olisi kyselty Jantusen veljeksiltä, olisiko vastaus ollut ”Tietysti ajan metsäkoneella”?

Todennäköisesti.

– Vaikka isä kyllä sanoi, että älkää vaan kukaan tälle alalle jääkö, Jukka Jantunen naurahtaa.

Jukka Jantunen on tervakoskelaisen Koneurakointi Jameko Oy:n toimitusjohtaja. Hän omistaa koneurakointia yrityksen yhdessä veljiensä Pekka ja Mikko Jantusen kanssa.

Veljekset Pekka, Jukka ja Mikko Jantunen jatkavat isänsä Hannu Jantusen ja hänen veljensä Harri Jantusen jalanjäljissä Koneurakointi Jameko Oy:n pyörittämistä. Veljekset ovat oppineet ajamaan metsäkonetta jo lapsena.

Jantusten isä, Hannu Jantunen perusti ensimmäisen puunkorjuuyrityksensä, H&H Jantusen, vuonna 1976 yhdessä veljensä Harri Jantusen kanssa. Koneurakointi Jameko Oy:n Hannu Jantunen perusti vuonna 2000.

Jukka, Pekka ja Mikko olivat tuolloin tuskin toisella kymmenellään, mutta olivat heti tiiviisti mukana yrityksen toiminnassa. Jukka muistaa, miten istui Pekan kanssa vierekkäin ajokoneen ohjaamossa. Toinen teki kuorman, toinen purki sen.

– Me alettiin Mikon kanssa ajaa ajokonetta 9-vuotiaina. Pekka aloitti vasta 13-vuotiaana, ja minä pidin sitä kauhean vanhana.

Kasvu alkoi sukupolvenvaihdoksen jälkeen

Janakkalan Tervakoskelta käsin toimiva Koneurakointi Jameko Oy ilmoittaa kotisivuillaan harjoittavansa koneurakointia ”maasta latvaan”. Koneellisen puunkorjuun lisäksi yritys tekee maanmuokkauksia ja tarjoaa korjaus- ja huoltopalveluita sekä metsäkoneille että kaivinkoneille.

Jukka, Pekka ja Mikko Jantunen tulivat isän yritykseen osakkaiksi vuonna 2011, ja viisi vuotta myöhemmin Jameko siirtyi kokonaan heidän omistukseensa.

– Isä tuumasi silloin, että hän on tehnyt tätä hommaa 40 vuotta, ja se riittää yhdelle miehelle.

Isän aikaan Jamekolla oli kolme hakkuukoneen ja kuormatraktorin muodostavaa koneketjua sekä kaksi kaivinkonetta. Kun vetovastuu siirtyi veljeksille, yritys alkoi kasvaa nopeasti.

– Tällä hetkellä meillä on kahdeksan koneketjua ja kaksi kaivuria, Jukka Jantunen laskee.

Jamekon toimitusjohtaja Jukka Jantunen sanoo, että kasvu on tullut osittain hyvien eteen tulleiden mahdollisuuksien kautta.

Jatkossa päivitetään konekalustoa

Jameko korjaa vuosittain puuta noin 500 000 kuutiota. Viime vuodet yritys on kasvanut keskimäärin yhden ketjun vuosivauhtia.

– Ei nyt voi sanoa, että vahingossa mutta ei ihan tietoisestikaan. Lähinnä eteen on tullut hyviä saumoja, joihin on tartuttu, Jukka Jantunen sanoo.

Lähivuosina tarkoitus ei ole enää kasvattaa konekalustoa, vaan uudistaa olemassa olevaa. Metsäkoneen vaihtoikä on Jukka Jantusen mukaan 4–5 vuotta.

– Jos kovin vanhan koneen kanssa lähtisi sopimusneuvotteluihin, saattaisi metsäyhtiöiden taholta tulla vinkkiä, että mitä jos päivittäisit kaluston ensin.

Pätevät kuskit kiven alla

Vakituisia kuljettajia Jamekolla on 23. Osaava työvoima on Jukka Jantusen mukaan oleellinen osa yrityksen menestystä.

– Tämä on sillä lailla raaka ala, että yrittäjä tekee sopimukset suoritepalkalla, mutta työntekijöistä suurin osa työskentelee tuntipalkalla. Vaikka olisi kuinka mukava muuten, niin jos työ ei ole tuottavaa, niin mitä semmoisella kaverilla tekee.

Metsäkoneenkuljettajan ammatti on vaativa, eikä jokaisesta siihen ole.

– Pitää olla loistava konekuski, mutta sen lisäksi vielä asiakaspalvelija, biologi ja remonttimies. Ja tietokonepuoltakin olisi hyvä hallita.

Luottokuskeja on erittäin vaikea löytää, ja usein he ovat täystyöllistettyjä.

– Jos joku soittaa ja sanoo olleensa viimeiset kuukaudet kotona, kyllä minulla hälytyskellot soi. Mutta jos joku soittaa koneen puikoista, se on eri asia.

Veljesten välillä on selvä roolijako, jonka vuoksi työasioista ei tarvitse riidellä.

Veljesten kesken ei riidellä

Yrityksen luotsaaminen veljesten kesken on sujunut kitkatta. Jukka Jantunen arvelee, että syynä saattaa olla se, että jokainen vastaa omasta leiviskästään.

– Minun vastuullani ovat työnjohdolliset tehtävät, sopimusten teko ja työmaiden suunnittelu. Pekka vastaa kaluston kunnossapidosta ja Mikko huolehtii koneet työmaalta toiselle.

Ajat ovat muuttuneet, eikä Jukka Jantunen välttämättä enää päästäisi 10-kesäistä metsäkoneen puikkoihin. Vaikka toisaalta, koitui varhaisesta aloituksesta paljon hyvääkin.

– Me ei 15–16-vuotiaana koskaan oltu kauppojen nurkilla notkumassa, kun me olimme kaikki viikonloput töissä.

Lue lisää OP Ryhmän metsänomistajan palveluista täältä

Lue myös:

Metsäyhtiöt uudistuvat oikeaan aikaan

Tiedätkö, mikä on metsäkiinteistösi arvo?