Koronavirus on pistänyt monen tulevan yrittäjän suunnitelmat jäihin – Heini Jäppinen on yksi heistä: “Aion perustaa yrityksen heti, kun tilanne tasaantuu”
Lisää aiheesta
Koronaviruksen vaikutukset näkyvät myös perustettavien yritysten määrässä. Epidemian myötä uusien yritysten perustaminen on vähentynyt 15–25 prosenttia verrattuna alkuvuoteen. Kipinä yrittäjyyteen ei kuitenkaan ole kadonnut minnekään.
Heini Jäppinen, 29, oli hakenut starttirahaa ja saanut myönteisen päätöksen. Liiketoimintasuunnitelma oli tehty ja yritys oli tarkoitus perustaa 1. huhtikuuta. Ajatuksena oli ryhtyä yrittäjäksi hoiva-alalle ja pelkän kotipalvelun lisäksi auttaa erityisesti ikäihmisiä saamaan iloa arkeensa ja viemään heitä myös kodin ulkopuolelle nauttimaan elämästä.
Pian kaikki muuttui. Kuten monen muun, myös Jäppisen suunnitelmat menivät uusiksi koko maailmaa koskettaneen koronaviruspandemian myötä. Tilanne tuli täytenä yllätyksenä.
– Vastoinkäymisten tullessa kohdalle ajattelen usein, että minähän menen ja teen olosuhteista huolimatta. Pian sen jälkeen iski pelko ja viikkoa ennen starttirahakauden alkamista soitin henkilölle, joka oli myöntänyt tuen minulle ja kysyin voisiko homman vielä perua.
Jäppisen iloksi starttiraha pystyttiin laittamaan jäihin. Samalla hän sai rohkaisua siihen, että voisi hakea starttirahaa uudestaan, kun tilanne on otollisempi.
– Loppujen lopuksi päätös oli helpotus, sillä nyt tajuan, että olin yritysideani kanssa todella alussa. Minulla oli liiketoimintasuunnitelman lisäksi vain missio ja halu tuoda iloa ihmisten elämään. Varsinaisia palvelupaketteja ei ollut, joten on hyväkin, että tämä tilanne pakotti minut suunnittelemaan yritystoimintaani entistäkin tarkemmin.
Uusia yrityksiä perustetaan myös koronakriisin keskellä
Uusia yrityksiä perustetaan myös koronakriisin keskellä, vaikka koronaviruksella ja siitä aiheutuvalla epävarmuudella on ymmärrettävästi ollut vaikutuksia yritysten perustamisen määrään, toteaa Suomen yrittäjien asiantuntija Karoliina Katila.
– On selvää, että tässäkin poikkeuksellisessa tilanteessa tahtoa ja intoa yrittäjyyteen edelleen löytyy. Tämä on hienoa, sillä yrittäjyydellä on tärkeä merkitys kansantaloudelle myös koronakriisistä elpymisen kannalta.
On myös mahdollista, että kipinä yrittäjyyttä kohtaan on syttynyt nimenomaan koronakriisin aiheuttamien muutosten myötä. Tilanteen tarjoama pysähdys on avannut mahdollisuuden reflektoida, mitä haluaa elämässään tehdä. Samalla aloitteleva yrittäjä saa mahdollisuuden suunnitella yritystoimintaansa entistäkin tarkemmin.
Tämän huomasi myös Jäppinen, jonka yritysidea on jonkin verran muuttunut koronakriisin aikana.
– Tajusin, että tavoitan esimerkiksi Instagramissa paremmin nuorempia ihmisiä, joten päätin vaihtaa kohderyhmää. Samalla sain idean myös verkkokurssista ja tällä hetkellä työstän sitä. Yritykseni perusajatus on kuitenkin pysynyt samana.
Mitä kannattaa huomioida, jos suunnittelee perustavansa yrityksen tässä tilanteessa?
Moni varmasti pohtii yrityksen perustamisen kannattavuutta vallitsevan tilanteen aikana. Yrittäjyyteen kuuluu kuitenkin aina tietynlainen riski ja voi olla, ettei toiminta lähdekään lentoon ihan niin kuin oli itse suunnitellut, kertoo Katila.
– Nyt yrittäjyyttä pohtivalla on kuitenkin paremmat mahdollisuudet varautua koronakriisin aiheuttamiin vaikutuksiin. Lisäksi koronatilanne on synnyttänyt markkinoille sellaisia uusia tarpeita, joihin ei välttämättä löydy vielä ratkaisua tai sitten tarjonta on riittämätöntä.
Mitä sitten kannattaa ottaa huomioon, jos suunnittelee tällä hetkellä uuden yrityksen perustamista?
– Yrittäjyyttä pohtivan kannattaa mahdollisimman tarkkaan seurata ja selvittää toimialan tilannetta ja käyttää yrittäjäkontaktejaan kartoittamaan tarkemmin tilannetta alalla. On kuitenkin muistettava, että muutokset toimintaympäristössä mahdollistavat aina uusien innovatiivisten ratkaisujen ja liiketoimintamallien syntymisen ja siten antavat tilaa markkinoille myös uusille toimijoille.
Artikkeli on osa Puhalletaan yhteen Suomeen -teemaa, jolla OP haluaa tukea yrityksiä poikkeustilanteen aikana, kiinnittää huomiota yritysten tärkeään merkitykseen yhteiskunnassa ja kannustaa muitakin toimimaan paikallisten yritysten puolesta. Tutustu teemasivuihin, jonne on koottu OP:n tukitoimet, helpotukset, ohjeet ja vinkit yrityksille.
Lue lisää