Maailma ei pysähtynytkään, mutta asiakaskunta vaihtui
Lisää aiheesta
Kun koronapandemia sulki ravintolat ja peruutti tapahtumat, loppuivat monelta tilalta ja ruokatoimittajalta myynnit. Millaista on kriisin hetkellä löytää toiminnalle uusi suunta?
Vihannespörssi on vihannesten ja hedelmien tukkuyritys. Kun korona vyöryi ylitse, seisahtui yrityksen toiminta täysin.
– Varastot olivat täynnä laadukkaita vihanneksia ja hedelmiä, mutta tilausten määrä romahti hetkessä. Tuntui musertavalta ajatukselta, että joutuisimme heittämään elintarvikkeita biojäteastiaan, Vihannespörssin Emmi Pärni sanoo.
Hävikkipaniikin takia syntyi idea varta vasten kotitalouksille suunniteltu kasvis- ja hedelmälaatikko. Boksin suosio yllätti yrityksenkin. Sosiaalinen media oli näyttänyt voimansa.
– Ei se kaikki ihan käden käänteessä silti sujunut. Olemme tottuneet pakkaamaan ja kuljettamaan isoja määriä ravintoloille, nyt piti hetkessä opetella kuluttajien tarpeisiin sopivia tapoja toimia. Tilausjärjestelmämmekään ei ollut alkuun paras mahdollinen kuluttaja-asiakkaita ajatellen. Onneksi asiakkaat olivat ymmärtäväisiä. Tämän kriisin aikana on muutenkin ollut aistittavissa sellaista tsemppihenkeä.
Vihannespörssin bokseja ja muita tuotteita on ollut mahdollisuus noutaa Helsingissä, Tampereella ja Turussa. Verkkokaupan kautta voi tilata toimituksen myös Porvooseen, Poriin ja Raumalle. Kotiinkuljetuksiakin on, mutta vähemmän.
Boksien myynti ei ole taloudellisesti korvannut menetettyjä tukkuostajia, mutta asiakasryhmän muutoksesta on seurannut muutoin paljon hyvää.
– Saimme pidettyä henkilökunnan aktiivisena ja hyvällä fiiliksellä, vaikka ajat ovat olleet epävarmat. Lisäksi näyttää siltä, että jatkamme kuluttajamyyntiä myöhemminkin, vaikka tilanne palaa normaaliksi ja ravintola aukeavat. Enää ei ole kyse siitä, että pitäisi saada mahdollisesti hävikkiin meneviä raaka-aineita. Nyt kuluttajien kysyntä on todellinen ja boksien myyntiä on jatkettu heidän toiveestaan, Pärni sanoo.
Bosgårdin luomutila Porvoossa kasvattaa charolais-lihakarjaa. Tilalla on myös oma ravintola, joka kriisin alettua tyhjeni niin ravintola-asiakkaista kuin kokousryhmistäkin.
– Maatilan puolella kriisin vaikutukset eivät juuri ole näkyneet, mutta ravintolassa kovastikin. Lihaa ei myöskään mennyt muille ravintoloille. Tilanne sysäsi ensin epätietoisuuteen ja mullisti sitten ajattelutapojani, toimitusjohtaja Aarne Schildt kertoo.
Tilalla on tilamyymälä, joka sai pitää ovensa auki normaalisti. Schildt sanoo tilakaupassa kaupan käyneen entiseen malliin. Myynti on jopa kasvanut, asiakkaita on tullut kauempaakin. Tilamyymälästä piti tosin viedä istumapaikat pois ja tiukentaa hygieniaohjeistusta.
– Olemme myös mainostaneet kaikissa mahdollisissa kanavissa. Erityisesti take awayn avaaminen ravintolaamme vaati markkinointia, sillä ravintolastamme ei ole aikaisemmin myyty annoksia ulos. Ruokalistaa piti take awayn vuoksi hieman supistaa. Henkilökuntamme on suunnitellut annoksia sellaisiksi, että ne sopivat hyvin pakattavaksi ja kotiin vietäväksi. Ravintolamme vakituinen asiakaskunta on asioinut meillä kiitettävästi ja uusiakin on tullut.
Myös Reko-rinkien kautta tullut myynti on ollut tärkeässä roolissa, niin lihan kuin valmisruokienkin osalta. Reko-ringeissä myydään ruokaa suoraan tuottajilta kuluttajille.
Aarne Schildt on tulevan kesän suhteen varovaisen toiveikas. Bosgårdin kartano ravintoloineen ja kokoustiloineen on tilava.
– Väljyyttä riittää eli turvavälit on mahdollista pitää. Kotimaanmatkailun uskoisi tässä tilanteessa olevan suosiossa kovemmin kuin koskaan.
Jouni Kaartinen kasvattaa sikoja Juvalla. Kaartilan mallaspossu on ravintoloitsijoiden suosiossa, sillä Saimaa Brewing Companyn mallasmäskillä ruokitun sian liha on erikoistuote, joka kiinnostaa. Noin kymmenisen ravintolaa tarjoilee Kaartilan mallaspossua, muutamien lihatiskien lisäksi.
– Kun sulku tuli, ravintolamyynnin lakkaamisen lisäksi kävi myös niin, että lihatiskitkään eivät vetäneet asiakkaita, Kaartinen sanoo.
Silloin Kaartinen lähti mukaan eteläsavolaisyritysten hankkeeseen toimittaa lähiruokakasseja kotiovelle. Villisti-hanke lähti vetämään.
– Tällainen monen tilan yhteistyö on kannattavaa. Olin jo ennen koronaa suunnitellut pakatun lihan myyntiä. Olin myös kokeillut Reko-myyntiä joku vuosi aikaisemmin, mutta se tuntui liian työläältä, kun olen käytännössä yksinyrittäjä, Jouni Kaartinen juttelee.
Koronan myötä Mallaspossun verkkokauppa uudistettiin täysin, samoin verkkosivut reseptiikkoineen.
– Kuluttajat ovat löytäneet tiensä verkkokauppaan, ja aion jatkaa sitä jatkossakin. Alussa oli hieman vaikeuksia Postin kuljetusten kanssa, kun tavarat siellä ruuhkautuivat kovasti. Hyvin nopeasti kuljetuspuoli lähti toimimaan. Liha pakataan kylmälaatikoihin niin hyvin, että se pysyy kylmänä jopa 60 tuntia.
Ravintola-alan hiljalleen taas elävöityessä Jouni Kaartisella on lisääkin ilonaiheita. Hän on juuri solminut sopimuksen Reinin Lihan kanssa. Laadukkaasta lihastaan tunnettu tukku on yrittäjälle mieluisa yhteistyökumppani.
Harri Pynnösen Harri´s Foodin erikoisuutena on laadukkaat ruoka-annokset, jotka myydään katuruokavaunusta. Useimmiten asiakkaina tai toimintaympäristönä ovat kesätapahtumat.
– Touko–heinäkuulta peruutettiin kaikki. Elokuussa saattaa vielä olla jokin tapahtuma, mutta kaikki on epävarmaa.
Kun kesän leipäpuu mureni alta, päätti Harri Pynnönen hakea niin kutsuttua valtauslupaa kahdelle vaunulle, kotikaupungistaan Varkaudesta.
– Myynti ei tällaisessa paikassa voi millään olla samoissa lukemissa kuin jossain monikymmentuhatpäisen festarikansan keskellä. Olen kuitenkin tyytyväinen, että varkautelaiset ovat löytäneet vaunuilleni. Päivämyynti toki vaihtelee. Palkkakulut ovat suuremmat, kun vaunu on paikallaan joka päivä. Festareilla myydään tunnissa valtavasti, Pynnönen vertaa.
Pynnönen kuvaa ruokiaan premium street foodiksi. Laatutietoinen tapahtumaväki on tottunut, että festareillakin saa ”parempia burgereita” ja artesaaniannoksia. Miten normaalia grilliruokaa kalliimmat annokset tekevät kauppansa keskellä arkea?
– Hyvän vastaanoton ne ovat saaneet. Lähellä tuotetut raaka-aineet ja hyvin tehty ruoka maistuu.
Kesäkuun alussa Harri´s Food -vaunujen eteen ilmestyvät pöydät ja tuolit. Sitä yrittäjä odottaa.
– Tuntuu ihan rohkaisevalta, että tälläkin paikalla on pärjännyt. Ehkä jatkossakin voisi olla myös tällainen pysyvä vaunu, Pynnönen tuumii vaikka sanookin mielen polttelevan myös kesätapahtumien pyörteeseen. – Ehkä vuoden 2021 kesä onkin sitten tapahtumien superkesä.
Myös Harri´s Food on mukana eteläsavolaisten Villisti-lähiruokahankkeessa. Ruokakasseissa on esimerkiksi Harri´s Foodin savukalaituotteita.
Rekolan biodynaamisella tilalla on koronakriisistä yllättävä näkemys: se toi mukanaan myös hyvää. Tilan puutarhaviljelystä ja markkinoinnista vastaava Henri Murto kertoo:
– Tämä globaali kriisi on näyttänyt, että ruuantuotannon on muututtava. Se on nyt liian haavoittuvaista. Meidän tilamme malli on osoittanut, että maailmanlaajuisia taloudellisia heilahteluita vastaan voi suojautua toimimalla monipuolisesti.
Rekola on biodynaaminen tila. Siihen kuuluu tilan omavaraisuus esimerkiksi lannoitteiden suhteen. Puutarhaviljelyn ravinteet saadaan omasta pienkarjasta. Tila ei ole riippuvainen ulkomaisesta kausityövoimasta eikä yhdestä tai kahdesta myyntikanavasta.
– Myyntimme ravintoloihin toki loppui, mutta etenkin keväisin ravintolat eivät ole merkittävä asiakasryhmä tilalla, jonka satokausi on vasta myöhemmin. Meillä on paljon myyntiä myös suoraan kuluttajille.
Iso asia Rekolan tilan elinvoimaisuudelle on kumppanuusmaatalousmalli.
– Meillä on liki 150 jäsentä, jotka maksavat keväällä jäsenmaksun ja saavat myöhemmin kesällä satoa puutarhastamme. Tällainen malli mahdollistaa sen, että viljelijällä on varaa investoida ja maksaa palkkoja jo ennen kuin sato on kypsynyt. Tämä vakauttaa viljelijän mahdollisuuksia jatkaa toimintaansa kriisinkin hetkellä.
Henri Murto sanoo, että myös tilan luomutaimimyynti on ollut pandemian aikana vireää. Suomalaiset kääntävät nyt innolla kasvimaitaan ja takapihojaan – kiinnostus omaan ruuantuotantoon kasvaa.
– Kun ravintolat aukeavat, myös meidän ravintolayhteistyömme toivon mukaan jatkuu kuten aikaisemminkin.