Sponsorointi- ja manageritoimisto Bueno & Co:n Satu Järvelästä ja Noora Vihervaarasta ei koskaan pitänyt tulla yrittäjiä. Järvelä oli työskennellyt koko nuoruutensa perheensä kuljetusyrityksessä ja kilpaillut lumilautailussa hyvällä menestyksellä. Vihervaara oli kilpaillut esteratsastuksessa ja elänyt yrittäjäperheen arkea lapsesta saakka. Kumpikin oli päässyt näkemään yrittämisen ylä- ja alamäet vähän turhankin läheltä.

Nyt Järvelä ja Vihervaara pyörittävät yhdessä vajaa kymmenen vuotta sitten perustettua manageritoimisto Bueno & Co:ta. Entisen lumilautailun maailmanmestarin ja kilparatsastajan tie yrittäjäksi on ollut hyvien sattumien summa. Alun perin Vihervaara ja Järvelä perustivat yrityksen yhtä yksittäistä tapahtumaa varten.

– Tutustuimme lumilautailupiireissä. Teimme kummatkin tapahtumaprojekteja ja yksittäisiä sponsorointijuttuja. Lumilautailija EnniRukajärvi oli tuolloin nousemassa huipulle ja huomasimme, että hän tarvitsee taustajoukkoja, Vihervaara kertoo.

Bueno & Co:n tavoitteena oli löytää Rukajärvelle paras mahdollinen taustajengi ja siivittää hänet kohti parempaa menestystä. Pian mukaan tuli myös lumilautailija Roope Tonteri.

Vihervaara ja Järvelä olivat jo tuolloin hyviä ystäviä. Moni kauhisteli, miten ystävyys kestäisi miesvaltaisella urheilu- ja managerialalla. Samanlaisesta arvomaailmasta on ollut apua.

– Teimme toisillemme alusta saakka selväksi, että raha on yrityksen pyörittämisessä toissijaista. Se, että työ joustaa, saamme tehdä töitä meille tärkeiden asioiden kanssa ja että voimme ylipäätään työllistää itsemme, on ollut koko ajan tärkeämpää. Olemme olleet omalla alallamme outolintuja, mutta se on ollut myös hyvä asia, koska näin olemme jääneet paremmin mieleen, Vihervaara sanoo.

Urheilijatausta on ollut iso apu, sillä Järvelän ja Vihervaaran on edelleen helppo samaistua asiakkaisiinsa.

– Kun itse lautailin, olin tosi nuori ja jouduin oppimaan monet asiat kantapään kautta. Olisi ollut ihanaa, jos silloin olisi ollut joku, joka olisi auttanut esimerkiksi sponsorisopimusasioiden kanssa, Järvelä kertoo.

Uskottavuuden rakentaminen vie aikaa

Bueno & Co:n sulautuminen miehiseen urheilumanagerimaailmaan ei käynyt käden käänteessä. Kahden naisen yritys käänsi päitä varsinkin yrityksen alkuaikoina.

– Ensimmäisessä urheilugaalassa meiltä kysyttiin, kenen vaimoja oikein olemme, Vihervaara nauraa.

Sittemmin Bueno & Co:lle on satanut kiitosta ja kannustusta. Myös ala on muuttunut ja kehittynyt vuosien saatossa. Kova työ on tuottanut tulosta: Enni Rukajärvi on kahminut liudan palkintoja ja on tänäkin päivänä yksi menestyneimmistä suomalaislumilautailijoista kautta aikojen. Bueno & Co:n talli on sittemmin täyttynyt muista lumilautailulupauksista. Mukaan on tullut muidenkin lajien edustajia: tällä hetkellä manageroitavia urheilijoita on kymmenkunta.

Uskottavuuden rakentaminen on vaatinut silti aikaa.

– Vielä muutama vuosi sitten sponsorointi tarkoitti lähinnä logojen myymistä. Me emme oikein koskaan uskoneet pelkän logon arvoon vaan olemme painottaneet yrityksille erilaisia sisällöntuotannon mahdollisuuksia. Nykyään mietitimme yhä enemmän, miten urheilija kohtaa yrityksen omat markkina-arvot, Järvelä kertoo.

Viimeksi urheilijan ja yrityksen arvomaailman kohtaaminen tarkoitti sitä, että Rukajärvi jätti taakseen pitkäaikaisen yhteistyön Red Bullin kanssa. Järvelän mukaan lopulliset päätökset kumppanuuksista ovat aina urheilijan käsissä.

– Urheilijan pitäisi käyttää aikaa urheiluun, ei sopimusten tekemiseen.

Ei hyvä veli -verkostoille

Järvelän ja Vihervaaran mukaan Bueno & Co:n menestys perustuu siihen, miten hyvät verkostot heillä on ja kuinka monta urheilijaa heillä kulloinkin on tallissaan. Sukupuolella ei ole merkitystä, sillä lumilautailu on yhtä lailla naisten kuin miesten laji.

– Meidän tehtävämme on tehdä kaikki mahdollinen, jotta meidän urheilijat voivat mahdollisimman hyvin ja että he voivat tehdä parhaalla mahdollisimmalla tavalla omaa juttuaan. Kyse on myös kemioista ja tunneasioista: kaikki eivät tarvitse manageria, emmekä me toisaalta ole ihmeidentekijöitä, Järvelä sanoo.

Urheilumaailmassa selkääntaputtelijoita riittää, mutta Vihervaara ja Järvelä eivät koe kaipaavansa hyvä veli -verkostoja.

– Olen pitänyt itsestään selvänä sitä, että jos pidämme saunaillan, sekä miehet että naiset ovat sinne tervetulleita. Toivomme, että hyvän antaminen tulee takaisin jossain vaiheessa. Yhteistyö on kuitenkin tällä alalla ydin. Kaikkea ei mitenkään voi eikä kannata tehdä itse, Vihervaara täydentää.