Metsäkonevalmistaja John Deere Forestry Oy ilmoitti toukokuussa investoivansa 15 miljoonaa euroa Joensuun tehtaaseensa. Investointi on tehtaan historian suurin.

Toimitusjohtaja Timo Ylänen kertoo, että investoinnin taustalla on yhtiön hyvä historia ja luottamus tulevaan.

– Olemme osoittaneet, että tämä on kannattava liiketoiminta. Myös maailman hyvät kasvunäkymät vaikuttivat päätökseen, Ylänen sanoo.

Deere & Company on investoinut tällä vuosikymmenellä suomalaiseen metsäkoneliiketoimintaan yli 50 miljoonaa euroa. Yläsen mukaan uusin investointi oli ollut mielessä jo jonkin aikaa.

Vaikka kotimaassa hakkuut ovat asettuneet korkealle tasolle kasvaneen kysynnän myötä, lähes 90 prosenttia Joensuussa tehtävistä koneista menee ulkomaille. Metsäkoneille riittää siis metsissä töitä.

– Paperi- ja metsäpohjaiset tuotteet korvaavat muovia, ja siksi pakkausmateriaalia tarvitaan entistä enemmän, Ylänen sanoo.

Metsäteollisuus hakee vauhtia vastuullisuudesta

Metsäteollisuus on syklinen ala. Jos maailmantaloudessa menee hyvin, niin menee usein myös metsäteollisuudella. Pitkään jatkuneen vauhdikkaan kasvun jälkeen maailmantalous on hidastunut.

John Deeren toimitusjohtaja Timo Ylänen vakuuttaa, ettei metsäkoneteollisuuden vauhti ole hiipumassa.

– Tällä hetkellä olemme kirkkaassa ylikysyntätilanteessa. Me konevalmistajat emme ole täysin pystyneet vastaamaan nopeasti kasvaneeseen kysyntään, minkä takia koneiden toimitusajat ovat venyneet.

Työntekijöihin liittyvät haasteet on Yläsen mukaan onnistuttu selättämään hyvin, mutta tavaravirtojen kanssa on ollut ongelmia viime vuosina.

– Nyt alkaa jo vähän paremmin löytyä tavaraa, ja tänä vuonna tuotanto on pyörinyt ennätystahtiin, Ylänen sanoo.

Yksi syy metsäkoneiden jatkuvaan kysyntään on Venäjä, jossa konemäärät ovat moninkertaistuneet kolmen viime vuoden aikana. Siperiassa paljon käytössä olleesta pitkän puun menetelmästä on siirrytty katkottuun tavaraan, josta on tullut valtamenetelmä koko maassa.

Nettikaupoista tilatut tuotteet pakataan yhä useammin kartonkiin, koska muovia halutaan välttää. Kun Kiinassa, Intiassa, Indonesiassa ja muualla Aasiassa elintaso kasvaa, aletaan elintarvikkeita myydä kartonkiin pakattuina.

Timo Ylänen kuuntelee mielellään päättäjien puhetta hiilinieluista ja hiilivapaista polttoaineista, koska siinä on metsäteollisuudella jälleen yksi iso pelipaikka.

Joensuun metsäkonetehdas on merkittävä työllistäjä

Joensuun tehdas valikoitui investointikohteeksi, koska siellä tehdään kaikki John Deeren Pohjoismaisen Cut To Length -korjuumenetelmän koneet.

– Meillä on täällä osaava työvoima ja hyvät toimittajat, joista osa on lähellä tehdasta, Ylänen sanoo.

Yläsen mukaan investoinnilla tehtaan työtiloista tehdään entistä turvallisempia ja tuotantoon saadaan lisää joustavuutta ja kapasiteettia.

Rauma-Repola Oy:n konepaja perustettiin Joensuuhun vuonna 1972. Tehtaan rakentamisella pyrittiin helpottamaan alueen vaikeaa työllisyystilannetta ja turvaamaan telakoiden alihankintatöitä.

Joensuun tehdas on ollut merkittävä työllistäjä Pohjois-Karjalassa; 1900-luvun loppupuolella se työllisti 200-300 työntekijää.

John Deere osti Joensuun tehtaan vuonna 2000, ja pian omistajanvaihdoksen jälkeen tehtaaseen tehtiin iso laajennus.

Nykyisin John Deere työllistää Suomessa noin 700 työntekijää, joista Joensuun tehtaalla työskentelee 400. Timo Yläsen mukaan uudella investoinnilla ei ole suoria vaikutuksia työntekijöiden määrään, vaan väkeä palkataan lisää pikkuhiljaa.

– Tietenkin, jos volyymi kasvaa, tarvitsemme tulevaisuudessa lisää käsiä kasaamaan koneita, Ylänen sanoo.

Metsäkoneet Suomesta maailmalle

Joensuun tehdas on maailman suurin tavaralajimenetelmän eli Cut To Length (CTL) -metsäkoneiden valmistaja.

CTL-korjuumenetelmän koneet tarkoittavat harvestereita, jotka katkaisevat, karsivat ja pätkivät puut suoraan metsässä, sekä kuormatraktoreita, jotka kuljettavat puut metsästä tien varteen odottamaan kuljetusta.

John Deeren lisäksi Suomessa CTL-koneita valmistavat Ponsse ja Komatsu. Yhtiöt jakavat noin 90 prosenttia maailman metsäkonemarkkinoista.

Pitkän puun eli Full Tree (FT) -menetelmän koneet taas ovat kaatokasauskoneita, jotka katkaisevat puut oksineen päivineen nippuihin maahan, josta juontotraktorit eli skidderit laahaavat ne jatkokäsittelypaikalle. FT-menetelmä on suosittu Yhdysvalloissa.

John Deere on sekä CTL- että FT-menetelmien koneissa maailman suurin tekijä ja sitä kautta myös koko metsäliiketoiminnassa, koska suurin osa sen kilpailijoista keskittyy jompaankumpaan menetelmään.

Aiemmin Ruotsi oli maailman suurin CTL-koneiden vientikohde, mutta nykyisin Venäjä on kirinyt ohi. Joensuun tehtaan koneita menee myös Pohjois-Amerikkaan ja Aasian maihin sekä Uuteen-Seelantiin asti.