Miisa Mink: ”Kun luovut pelosta, voit tehdä mitä vain”
Lisää aiheesta
Lontoossa asuva Miisa Mink luotsaa naisverkostoa, jonka tavoitteena on pelkän inspiroimisen sijaan saada aikaan toimintaa.
Keväällä 2013 Miisa Mink tutkiskeli omia tavoitteitaan. Hän oli luonut kaikilla mittareilla hienon, kansainvälisen uran brändäyksen ja designin saralla sekä yrittäjänä, asunut useassa eri maassa, julkaissut pari kirjaa siinä sivussa ja saanut kaksospojat.
– Tajusin, että ajatukseni siitä, mitä menestys on, oli muuttunut. Ei minua enää kiinnostanut katsoa titteleitä, palkkaa tai menestyksestä kielivää materiaa. Mielessäni kirkastui ajatus, että jokainen nainen voi menestyä omilla mittareillaan, eikä joillain yleisesti hyväksytyillä muoteilla ole mitään tekemistä todellisen onnistumisen kanssa.
Näin syntyi ajatus kansainvälisestä naisverkostosta, jossa yhteisön tuella jokainen jäsen pääsisi omiin tavoitteisiinsa ja toteuttaisi omat unelmansa – koulutustaustaan, toimialaan, perhetilanteeseen, tuloihin tai sosioekonomiseen asemaan katsomatta.
– Luonteelleni tyypillistä on, että kun saan idean, pistän heti tuulemaan. Tuolloinkaan en haudutellut ajatusta, vaan avasin koneen ja aloin kirjoittaa blogia siltä istumalta, Mink kertoo.
Blogin ympärille versoneen verkoston nimeksi tuli Driven Woman. Siinä on satoja jäseniä useissa eri maissa, eniten tällä hetkellä Isossa-Britanniassa ja Sveitsissä. Verkosto on aktiivinen myös Suomessa ja toiminta laajenee koko ajan Euroopassa ja aina Australiassa asti.
Vähemmän puhetta, enemmän tekoja
Miisa Mink haluaa johtaa esimerkillä, ja alkoi siksi itse luotsata uudenlaista verkostoa käytännössä tyhjästä, koska koki sen tärkeäksi.
– Naisille on toki jo pitkään ollut olemassa verkostoja suhteiden luomista varten. Mielestäni kuitenkin puuttui sellainen rakenne tai systeemi, jossa asiat eivät jäisi inspiroitumisen tasolle, vaan unelmista tehtäisiin totta ja yhteisö tukisi jokaista yksilöä omalla matkallaan. Siksi toimintamme ytimessä on se, että etsitään konkreettisia ratkaisuja ja keinoja päästä haluamaansa suuntaan.
Verkosto järjestää muun toiminnan ohella esimerkiksi Festival of Doers -tapahtumia. Miisa Mink piti alusta asti tärkeänä, että ne eivät ole puhujaseminaareja, joissa hehkutetaan kiillotettua menestyjäkuvaa.
– En halua pitää seminaaria, jossa puhutaan ja innostutaan, ja sitten mennään kotiin eikä mikään muutu. Tapahtumissa on aina integraatiota käytäntöön, esimerkiksi erilaisia workshopeja. Puhujien pitää kertoa aina myös taustatarinansa, eikä pelkkää jäävuoren huippua. Menestystarinasta tulee paljon kiinnostavampi, kun kerrotaan myös siitä, millaista oli kyntää 20 vuotta sitä peltoa ennen kuin tuloksia alkoi näkyä, Mink avaa.
Monta tapaa menestyä
Miisa Mink pitää ihanteena sitä, että jokainen nainen löytäisi oman persoonallisuutensa ja oman juttunsa ilman ulkoisia paineita siitä, että menestyäkseen pitää olla tietynlainen.
– Tapoja on monia. Voi rakentaa itselleen sopivan ympäristön vaikka ryhtymällä yrittäjäksi. Tai jos se ei tunnu itselle sopivalta, niin voi alkaa etsiä sellaista ympäristöä ja yrityskulttuuria, jossa viihtyy. Pahinta on lähtöruutuun jääminen, Mink sanoo.
Hänen mukaansa jokainen askel on arvokas – oli se oikeaan tai väärään suuntaan.
– Vain tekemällä voi huomata, toimiiko jokin vai ei. Eikä se haittaa mitään, vaikka tekisi välillä vääriä valintoja. Sittenpähän tietää korjata kurssia ja tehdä jatkossa toisella tavalla.
Miisa Mink puhuu paljon siitä, miten tärkeää naisten olisi luopua juuri epäonnistumisen pelosta ja perfektionismista. Ne kun ovat suurimpia esteitä monen tiellä kohti omaa unelmaa.
– Meihin naisiin on koodattu syvälle se, ettemme saa tehdä virheitä. Pelko siitä, että jää yhteisön ulkopuolelle oman tien kulkemisen vuoksi on toki luolamiesaikaan ollut ihan relevantti selviytymisen kannalta, mutta sama pelko rajoittaa meitä tänä päivänä ihan turhaan.
Haavoittuvuus ja itsensä alttiiksi asettaminen ovat perfektionismin vastavoimia. Niitä Driven Womanin ryhmissä harjoitellaan yhdessä.
– Kun luopuu pelosta, voi saavuttaa mitä vain, hän sanoo.
Uskaltakaa olla jotain mieltä
Miisa Mink on nähnyt elämää ja yritysmaailmaa monessa maassa, pisimpään Helsingissä ja Lontoossa. Hän mainitsee suurimmaksi eroksi sen, miten omaa persoonaa ja omia arvoja tuodaan esiin.
– Lontoossa pidetään itsestään selvänä, että tuodaan esiin omat mielipiteet. On vaikea saada palaveria kenenkään kanssa, jos ei viesti avoimesti siitä kuka on ja mihin uskoo. Täytyy olla aktiivinen Twitterissä tai pitää blogia – mitä vain, jotta ihmiset löytävät sinut ja näkemyksesi. Suomessa ollaan keskimäärin paljon vaatimattomampia, Mink sanoo.
Hän ei halua puhua henkilöbrändäyksestä, sillä se asettaa turhia paineita.
– Kyse on kuitenkin vain siitä, että on jotain mieltä ja tuo sen esiin. Ei se tarkoita sitä, että ylenkatsoisi muiden näkemyksiä. Ei ole vaarallista, jos joku muu on eri mieltä.
Myös naisten asemassa hän mainitsee eroja.
– Täällä Lontoossa perinteisesti naiset joutuvat valitsemaan uran tai perheen, kun hankkivat lapsia. Suomessa on paljon paremmat rakenteet näiden yhdistämiseen. Toisaalta minusta tuntuu, että jos Suomessa valitseekin jäädä kotiin lasten kanssa, saattaa siihen liittyä stigmaa, varsinkin jos on aiemmin ollut uraorientoitunut. Toisten valintojen arvostelu on tietysti aina ikävää, hän pohtii.
Pienet askeleet ratkaisevat
Miisa Mink haluaa kannustaa naisia olemaan lannistumatta, vaikka yhteiskunnan rakenteet eivät vielä olisikaan tasa-arvon kannalta valmiit.
– Driven Womanin ote on, että maailma ei ole täydellinen, mutta ei jäädä murehtimaan, vaan mietitään, mitä voin tehdä omassa tilanteessani. Kukaan ei voi yksin parantaa koko maailmaa, mutta jokainen voi ottaa vastuun omasta osastaan. Ei kuitenkaan syytetä ketään, että mikset ole muuttanut omaa elämääsi, vaan kannustetaan.
Small steps to big goals. Sen ohjeen Miisa Mink haluaisi antaa kaikille naisille.
– Keskity pieniin askeliin kohti päämäärääsi ja opettele nauttimaan matkasta. Anna itsellesi aikaa.
Hän kehottaa myös olemaan armollinen itseään kohtaan.
– Naiset ovat hirveän kovia arvostelemaan itseään. On jo hienoa, että tekee jotain, vaikka välillä tulisikin harha-askelia.