Suomessa on hyvä yrittää, sillä yhteiskuntamme toimii ja lait sekä asetukset ovat selkeitä. Yrittäjällä on vapaus tehdä asioita omalla tavallaan, mutta kovaa työtä se on. Näin kokevat Timo Keski-Kasari, Antero Kautto ja Giorgios Tountas. Lue lisää heidän ajatuksistaan.

Yrittäminen mahdollisti työllistymisen ja synnyinseudulle jäämisen – Timo Keski-Kasari, Juustoportti

Yrityksemme sai alkunsa opinnäytetyöstä, jonka tein yhdessä vaimoni Marjon kanssa Ilmajoen maatalousoppilaitoksessa. Ideasta tuli totta vuonna 1988, kun päätimme alkaa valmistaa tehdasmaisesti leipäjuustoa, jota oli tehty aiemmin kotitilallamme.

Nyt Juustoportti on kasvanut 11 työntekijän pienestä Jalasjärven maatilajuustolasta 250 henkilöä työllistäväksi perheyritykseksi, jolla on meijeri- ja juustolatoiminnan lisäksi viisi liikenneasemaa sekä ruokatuotteita valmistava Kasvisgalleria Kuopiossa. Määrällisesti tuotamme vuosittain 65 miljoonaa kiloa maitotuotteita, eli jokainen suomalainen syö vuosittain noin 10 kiloa valmistamiamme tuotteita.

Toimintamme perustuu jatkuvaan, vastuulliseen ja tavoitteelliseen tuotekehitykseen, tuotteiden korkeaan laatuun sekä henkilökunnan korkeaan osaamiseen. Olemme kehittyneet ja kasvaneet asiakkaiden kulutusmieltymysten ja yhteiskunnan muutosten mukana. Toimme markkinoille etulinjassa vapaan lehmän maitotuotteet, asidofilus-bifidusjogurtit ja sokeroimattoman Hyvin-tuoteperheen. Olemme myös hiilineutraalien maitotuotteiden edelläkävijä. Juustojen valmistamiseen olemme saaneet oppia sveitsiläisiltä juustovalmistajilta.

Yrittäjyydestä minulla on voittopuolisesti myönteisiä kokemuksia. Suomi on yhteiskunta, joka toimii. Sähköä ja vettä on riittävästi saatavilla. Lait ja asetukset ovat selkeitä, mikä helpottaa yrityksen arjen pyörittämistä.

Yrittäjyydessä minua inspiroi uuden oppiminen ja vapaus tehdä asiat omalla tavalla. Yrittäminen oli minulle ja Marjolle aikanaan myös keino työllistää itsemme, kun halusimme jäädä asumaan synnyinseudullemme.

Yrittäjyys on keino testata omaa osaamistaan ja katsoa, miten pitkälle siivet kantavat.

Yrittäjyys antaa paljon. Se on keino testata omaa osaamistaan ja katsoa, miten pitkälle siivet kantavat.

Intohimo tekemiseen on kaiken ydin. Yrittämisen palkitsevuus syntyy siitä, kun sitoutuu intohimoisesti omaan tekemiseensä ja löytää ratkaisuja, jotka parantavat asiakkaiden arkea. Tyytyväiset asiakkaat luovat liikevaihtoa. Jos vain tekee tavaraa ja myy sitä, ei se välttämättä motivoi tai synnytä tulosta.

Koronakriisi osoitti, miten haavoittuvassa maailmassa me elämme. Meidän näkökulmastamme korona-aika on ollut haastavaa erityisesti viiden liikenneaseman kannalta. Jouduimme sulkemaan ne, mutta kulut rullasivat koko ajan, emmekä saaneet tänä vuonna valtiolta tukea tappioihimme. Olimme huolissamme, miten noin sata henkilöä työllistävien liikenneasemien työntekijät selviävät poikkeusoloista. Nyt tilanne onneksi näyttää paremmalta. Kauppa käy jälleen ja ihmiset alkavat liikkua ja käyttää palveluita.

Meillä on takana jo reilut 30 vuotta yrittäjinä. Sukupolvenvaihdos perheyrityksessä merkitsee usein isoa muutosta, joka voi aiheuttaa suuria tunteita. Meille sukupolvenvaihdos on aina ajankohtainen, ja olemme puhuneet paljon asiasta. Kun asiasta keskustellaan avoimesti, turhat tunteet häipyvät ja järki saa enemmän tilaa. Sukupolvenvaihdokset onnistuvat, kun asioista on puhuttu ennakkoon, sovittu ja ne on valmisteltu huolella.

Timo Keski-Kasari, Juustoportti

Yrittäjyydessä Timo Keski-Kasaria inspiroi uuden oppiminen ja vapaus tehdä asiat omalla tavalla. ”Yrittäminen oli minulle ja Marjolle aikanaan myös keino työllistää itsemme, kun halusimme jäädä asumaan synnyinseudullemme.”

Monista kotitalousasiakkaistani on tullut ystäviä ja perhetuttuja – Antero Kautto, ATK-palvelu Gigabitti

Ryhdyin yrittäjäksi helmikuussa 2006, kun olin valmistunut datanomiksi ammattikorkeakoulusta ja halusin päästä heti kiinni työelämään. Olin lähettänyt satoja työhakemuksia, mutta tuohon aikaan IT-alan työpaikat olivat kortilla.

Päätin työllistää itseni toiminimellä ja alkaa huoltaa tietokoneita, mitä olin tehnyt jo kavereilleni aiemmin ystäväpohjalta. Toiminimi oli helppo perustaa, ja kirjanpidosta olin saanut riittävästi oppia ammattikoulussa, joten yrityksen käynnistäminen sujui mutkattomasti.

Alkuvaiheessa markkinoin ATK-palvelu Gigabitin toiminimeäni jakamalla flyereitä naapurustoni postilaatikoihin, ja sain sitä kautta ensimmäiset asiakkaani. Monet kotitaloudet kaipasivat apua tietokoneen huoltamisessa, virusten tai haittaohjelmien torjunnassa tai uuden koneen käyttöönotossa.

Yrittäjyyden mahdollisuudesta voisi mielestäni kertoa enemmän jo peruskoulussa ja kannustaa nuoria miettimään jo varhaisessa vaiheessa yrittäjyyttä tulevaisuuden vaihtoehtona.

Nyt olen toiminut yrittäjänä 15 vuotta, ja monista kotitalousasiakkaista on tullut ystäviä ja perhetuttuja, joiden kanssa jaetaan työn ohessa ilot ja surut. Kotitalouksien ohella teen töitä myös yrityksille sekä alihankintana ystäväni yritykselle helpottamaan ruuhkahuippuja. Useat uudet toimeksiannot saan sen ansiosta, että joku palvelujani käyttänyt asiakas on kehunut ja suositellut työtäni.

Parasta työssäni on vapaus suunnitella oma aikataulu ja saada vierailla toimeksiantojen ansiosta erilaisissa perheissä ja yrityksissä.

Korona-aika näkyi työssäni niin, että pandemian alussa oli todella kiire, kun yritykset siirtyivät etätöihin. Työntekijöille tarvittiin kotitoimistoihin webbikameroita ja kuulokkeita, joiden asentamisessa kävin auttamassa.

Tänä vuonna yritykseni liikevaihdossa tapahtui notkahdus, sillä kotikäynnit vähenivät ja yritykset jarruttivat it-hankintoja. Onneksi kaupungilta saatu yksinyrittäjätuki ja valtion toimeentulotuki auttoivat pahimman yli. Olin otettu siitä, että paikallinen Kela ja TE-keskus olivat aktiivisesti yhteydessä ja kysyivät, miten yrittäminen sujuu poikkeusoloissa.

Perinnöllinen lihassairauteni vaikuttaa työskentelyyni siten, etten voi nostaa raskaita tavaroita, mutta muuten voin liikkua normaalisti eikä vammastani ole haittaa työnteolle. Mielestäni lääkärit ohjaavat vammaisia ihmisiä liian herkästi työkyvyttömyyseläkkeelle, kun monen olisi mahdollista menestyä työelämässä tai yrittäjänä.

Yrittäjyyden mahdollisuudesta voisi mielestäni kertoa enemmän jo peruskoulussa ja kannustaa nuoria miettimään jo varhaisessa vaiheessa yrittäjyyttä tulevaisuuden vaihtoehtona. Uskon, että useampi nuori harkitsisi yrittäjyyttä, jos yrittäjyysopintoja tuotaisiin mukaan jo peruskouluun.

Viihdyn ihmisten parissa. Työn ohella osallistun aktiivisesti SPR:n humanitaariseen työhön, lisäksi toimin rahastonhoitajana ja jäsenvastaavana Suomen Vammaisyrittäjät ry:ssä. VaMy:n kautta vammaisyrittäjät voivat verkostoitua, jakaa kokemuksiaan ja innostusta sekä löytää uusia ideoita yrittäjyyteen ja yhteistyöhön.

Antero Kautto, ATK-palvelu Gigabitti

Humanitaarinen auttaminen on aina ollut lähellä Antero Kauton sydäntä. Hän on esimerkiksi ollut mukana Suomen Punaisen Ristin paikallisosastossa aktiivina vuodesta 2004 alkaen.

Yrittäjällä on oltava intohimo työhönsä ja halu panna itsensä likoon täydellä sydämellä – Giorgios Tountas, Cafe Cafetino

Avasin kuusi vuotta sitten kahvila-ravintola Cafetinon Helsingin Uudenmaankadulle. Olin jo pitkään etsinyt sopivaa tilaa, kunnes lopulta löysin unelmieni paikan.

Muutin kymmenen vuotta sitten Suomeen vaimoni Miian ja kahden tyttäreni kanssa. Olimme tavanneet Kreetalla 25 vuotta sitten ja perustaneet perheen, mutta halusimme muuttaa Suomeen, sillä täällä lapsillamme olisi paremmat mahdollisuudet kouluttautua ja luoda uraa.

Työskentelin Kreikassa useita vuosia huippuhotelleissa baarimikkona ja tarjoilijana, joten asiakaspalvelu ja kreikkalaisen keittiön herkut olivat minulle tuttuja. Haaveeni oli jonain päivänä perustaa oma yritys, ja Suomessa se toteutui.

Suomi on mielestäni yrittäjälle hyvä maa, sillä täällä asiat toimivat ja yrityksen perustamiseen saa asiantuntijaneuvoja ja taloudellista tukea, esimerkiksi starttirahaa. Sain hyviä neuvoja oman liiketoimintasuunnitelmani tekoon, ennen kuin perustin kahvilani.

Koronakriisi on ollut kaikille yrittäjille vaikeaa aikaa. Selvisin pahimman yli, kun tein lujasti töitä ja uskoin oman liikeideani voimaan.

Pyöritän kahvilaani omatoimisesti, mutta tukenani on lukuisia ystäviä, jotka auttavat minua arjen töissä. He ylläpitävät esimerkiksi Cafetinon sosiaalisen median näkyvyyttä ja levittävät sanaa kahvilastani eteenpäin. Kuudessa vuodessa Cafetinolle on vakiintunut oma asiakaskuntansa, jolle paikka on kuin toinen koti. Myös kreikkalaisia turisteja vierailee usein kahvilassani.

Koronakriisi on ollut kaikille yrittäjille vaikeaa aikaa. Selvisin pahimman yli, kun tein lujasti töitä ja uskoin oman liikeideani voimaan.

Mielestäni yritystoimintaa ei kannata aloittaa pelkästään tavoitteena ansaita mahdollisimman paljon rahaa. Tärkeämpää on, että yrittäjällä on intohimo työhönsä ja halu panna itsensä likoon täydellä sydämellä. Kun vietämme suurimman osan elinajastamme työpaikalla, kannattaa keskittyä sellaiseen työhön, jossa todella viihtyy.

Uskon, että Cafetinolla on hyvä tulevaisuus edessä, kun pidän huolta tuotevalikoiman korkeasta laadusta ja työskentelen niin, että asiakkaat viihtyvät kahvilassani. Tein hiljattain Cafetinossa pientä pintaremonttia parantaakseni kahvilan viihtyisyyttä. Aina on hyvä pyrkiä parempaan, vaikka asiat näyttäisivätkin olevan ihan kunnossa.

Jos harkitsee yrittäjän uraa, hyvä liiketoimintasuunnitelma on kaiken lähtökohta. Kilpailu on tiukkaa, joten kannattaa tutkia tarkkaan, millaisia kilpailijoita omalla toimialalla on tai millainen kilpailutilanne on ympäristössä, josta liiketiloja hakee. Kun uskoo unelmaansa ja jaksaa paiskia lujasti töitä, kokemus palkitsee yrittäjän, vaikka ensimmäiset vuodet saattavatkin olla vaativia. Kun sen yli selviää, selviää mistä vaan.

Olen tällä hetkellä hyvin onnellinen elämässäni. Minulla on vaimo, joka työskentelee sairaanhoitajana HUSin tapaturmaosastolla, kaksi tytärtä, jotka käyvät koulua ja saavat laadukasta opetusta sekä oma kahvila, jolla on vakituinen asiakaskunta.

Giorgios Tountas

Giorgios Tountasin mielestä kilpailu on tiukkaa, joten kannattaa tutkia tarkkaan, millaisia kilpailijoita omalla toimialalla on. Kun uskoo unelmaansa ja jaksaa paiskia lujasti töitä, kokemus palkitsee, vaikka ensimmäiset vuodet saattavatkin olla yrittäjälle vaativia.