Viinimaailmasta napattu idea ja suomalainen byrokratia osoittautuivat haasteeksi, mutta nyt Kaski-oluet niittävät palkintoja
Lisää aiheesta
Elämä vei Mikko Suur-Uskin pois kotikylältä, mutta veri veti takaisin. Nyt oman tilan viljat jatkojalostuvat tilapanimossa oluiksi.
Omille juurille palaaminen vaatii joskus melkoisen elämänmuutoksen. Takatalo & Tompuri Breweryn toimitusjohtaja Mikko Suur-Uski myi omaisuutensa seitsemän vuotta sitten ja palasi sukutilalleen Kymenlaakson Virolahdelle.
– Jos voisin tavata sen seitsemän vuoden takaisen Mikon, sanoisin hänelle, että älä hyvä mies tällaiseen hommaan ryhdy. Mutta toisaalta onpa minulla ainakin tarinoita vanhainkodissa kerrottavaksi, sanoo Suur-Uski.
Palkitut Kaski-oluet ovat kotoisin 328-vuotiaalta Takatalon tilalta, joka oli tavallinen virolahtelainen viljatila siihen asti, kunnes Mikko Suur-Uski ryhtyi isännäksi.
Palataanpa siis vuoteen 2014. Tuolloin Mikko Suur-Uskin isä sairastui, ja kaksi perheen kolmesta pojasta kieltäytyi kunniasta jatkaa tilanpitoa.
Mikko Suur-Uski oli asunut siinä vaiheessa parikymmentä vuotta poissa kotikylältä. Perhe, talo ja työ keittiömestarina olivat Jyväskylässä. Juuri hän päätyi kuitenkin jatkamaa tilanpitoa.
– Sanotaanko, että isoisät koputtivat unessa olkapäälle ja kysyivät, että mitäs sie Mikko meinaat.
Luulin, että suomalainen maanviljely on byrokratian kruununjalokivi, mutta olin väärässä.
Mikko ja Marjo Suur-Uski suuntasivat lapsineen Takatalon tilalle. Nopeasti kävi ilmi, että parissakymmenessä vuodessa viljanviljelystä oli tullut elinkeinon sijaan kallis harrastus. Aivan liian monella lohkolla kasvoi juolavehnää ja hukkakauraa, eivätkä viljelyksessä olevat lohkotkaan toisi pitkään voita leivän päälle.
ProAgrialta tuli kaksi vinkkiä tilan nostamiseksi kannattavien kirjoihin: heidän kannattaisi joko keskittyä erikoiskasveihin tai jatkojalostaa kasvattamiaan raaka-aineita.
Suur-Uski tiiraili ohrapeltoa keittiön ikkunasta ja mietti, että tuon ohranhan voisi jatkojalostaa parhaaseen mahdolliseen muotoonsa, eli olueksi. Tästä päätöksestä alkoivat ne tarinat, joita voi kertoa vanhainkodissa.
Inspiraatio viinimaailmasta
Parhaillaan Takatalon tilalla kasvaa 60 hehtaarilla ohraa, kauraa ja heinää, joista kaksi ensiksi mainittua päätyvät pulloihin.
Moni suomalainen on ulkomailla käydessään tutustunut viinitiloihin, joilla sekä kasvatetaan viinirypäleitä että valmistetaan ne viiniksi. Suur-Uski keksi napata idean omaan tilapanimoonsa.
Tässä välissä hän vetää henkeä.
– Luulin, että suomalainen maanviljely on byrokratian kruununjalokivi, mutta olin väärässä. Jos tässä maassa tekee jotain alkoholiin liittyvää, sitä syynätään yhtä innokkaasti kuin muissa maissa vartioidaan ydinaseita.
Vaikka byrokratian taltuttaminen onkin ollut pitkä ja vaiheikas taival, lopputulos on ollut ilmeisen onnistunut. Liikevaihto on kasvanut tasaisesti, ja jopa koronavuonna 2020 panimo teki ennätyksellisen tuloksen.
Suur-Uski uskoo, että intohimoinen suhtautuminen omaan tekemiseen välittyy myös kuluttajille. Takatalo & Tompuri Breweryn tuotteissa koko valmistusketju pellolta pulloon on omissa käsissä, mikä antaa laajat mahdollisuudet oman makumaailman luomiseen.
Suomalainen panimo-osaaminen ehti vuosikymmenten aikana lähes kuivua kokoon. 1980-luvulla Suomessa oli jäljellä enää neljä panimoa, eikä viime vuosikymmenelläkään Kymenlaaksossa ollut ketään Suur-Uskille kertomassa, miten panimo perustetaan. Kaikki on pitänyt selvittää itse.
Vaivannäkö on palkittu moneen kertaan myös konkreettisesti. Kaski-oluet ovat nimittäin niittäneet melkoisen nipun palkintoja erilaisissa kilpailuissa. Pelkästään tänä keväänä kolme Kaski-olutta voitti omassa sarjassaan European Beer Challengessa.
Maaseudun valot palamassa
Jos Mikko Suur-Uski jostain on ylpeä, niin siitä, että hänen päätöksensä jatkaa tilanpitoa on omalla pienellä panoksellaan edistänyt maaseudun elinvoimaa. Panimo työllistää kuusi henkeä.
– Jos joku sammuttaa näistä taloista valot, ei niitä kukaan enää sytytä. Oma tahtotilani on maksaa Suomen valtiolle joka vuosi enemmän veroja.
Kesäkuussa panimon kylkeen aukeaa ja ravintola sekä uudet kokous- ja saunatilat. Oma ravintola oli Suur-Uskin haave jo nuorena, mutta ajatus vaati kypsyttelyä ja rohkeuden keräämistä.
Tällä hetkellä tulevaisuutta varjostaa lähinnä korona.
– Säät vaikuttavat kesän oluen myyntiin melkoisesti, mutta nyt pitäisi pystyä ennustamaan samalla se, millaisia rajoituksia on milloinkin voimassa. Maksaisin mieluusti kristallipallosta, naurahtaa Suur-Uski.