Muutama vuosi sitten entinen kilpatanssija Henri Tanner alkoi miettiä, miten tanssinopetuksesta voisi tehdä tehokkaampaa ja edullisempaa. Tästä sai alkunsa virtuaalinen tanssikoulu, joka perustuu video-opetukseen.

–Tavoite on pioneerina näyttää, että samaan tapaan kuin fitness-urheilua, myös tanssinopetusta voi antaa verkkovalmennuksena. Asiakkaat voivat oppia tanssimaan edullisesti kotonaan, ja kuitenkin huippuluokan ohjauksessa, hän kertoo.

Tanner perusti yrityksensä reilu vuosi sitten, mutta samalla hän jatkoi pääasiallista palkkatyötään. Näin Tannerista tuli hybridiyrittäjä.

– Hybridiyrittäjyys on nouseva trendi maailmalla ja Suomessa. Yksi syy tähän on työmarkkinoiden muutos. Työurat ovat pirstaloituneet, osa-aikatyö ja määräaikaiset työsuhteet ovat lisääntyneet ja yhä useammalla on enemmän kuin yksi työ. Yrittäjänä toimiminen palkkatyön ohessa on hyvä vaihtoehto vastata tällaisiin haasteisiin, kertoo ilmiötä tutkinut tohtori Charlotta Sirén.

Hän toimii apulaisprofessorina Sveitsin St. Gallenin yliopistossa teknologiajohtamisen instituutin yrittäjyyden yksikössä.

Sirénin mukaan tutkittua tietoa ilmiöstä on vähän, mutta esimerkiksi Tilastokeskuksen vuoden 2008 tietojen mukaan 28 prosenttia yrityksistä oli hybridiyrittäjien omistamia.

Ruotsin vuoden 2010 luvut kertovat, että 47 prosentilla uutta yritystä perustavista henkilöistä oli täysipäiväinen työ. Vastaava luku vuonna 2006 oli 32 prosenttia, eli määrä oli selvästi kasvanut.

Hybridiyrittäjyys voi tukea päätyötä

Hybridiyrittäjyyden haasteet ovat tiedossa. Viikossa on rajallinen määrä tunteja. Henri Tanner kertoo, että hän hoitaa yrityksen asioita viikonloppuisin sekä iltaisin, kun perheen pieni lapsi on mennyt nukkumaan. Miten päivätyön työnantaja suhtautuu tällaiseen yritystoimintaan?

– Meillä on muutama muukin työntekijä, jolla on samantapainen tilanne. Työnantaja on suhtautunut asiaan kiinnostuksella, ja minulle on annettu mahdollisuus tehdä tätä, Tanner kertoo.

Työnantajan kannalta on tietenkin tärkeää, etteivät työntekijät käytä aikaansa väärällä tavalla. Tannerin mielestä tässä kannattaa olla tarkkana, jotta luottamus säilyy. Myös avoin viestintä työnantajan suuntaan on tärkeää. Työnantajalle kannattaa myös kertoa hybridiyrittäjyyden hyödyistä.

– Saan tästä lisää energiaa, mikä auttaa minua päivätyössä. Lisäksi moni asia, jonka olen oppinut yritystoiminnassa, esimerkiksi digimarkkinointi, on hyödyllistä myös palkkatyössä, Tanner kertoo.

Hänellä on takana noin 20 vuoden kilpatanssiura, ja tanssi on edelleen harrastus ja osa identiteettiä. Yritystoiminta ei siksi tunnu työltä.

– Minulla ei ole tarkoitusta jättää nykyistä uraani. Se on minulle ammatillisesti tärkein juttu. Mutta samalla haluan toteuttaa itseäni tällä tavalla, hän sanoo.

Hybridiyrittäjyys tuo iloja ja haasteita

– Hybridiyrittäjyys vaatii kykyä tasapainoilla useasta suunnasta tulevien resurssivaatimusten kanssa, mikä saattaa lisätä kiireen ja riittämättömyyden tunnetta. Stressinsietokykyä tarvitaan, Sirén muistuttaa.

Sirénin mukaan yksi haaste voi olla se, että yrittäjä ei panosta riittävästi yritystoimintaansa, mikä estää kasvuyritysten syntymistä. Toisaalta hybridiyrittäjyys luo mahdollisuuksia tehdä pehmeästi merkittäviäkin urasiirtoja. Se voi parhaimmillaan tuoda myös joustavuutta työ- ja perhe-elämän yhteensovittamiseen.

– Hyvin suunnittelemalla pääsee pitkälle. Kannattaa ostaa palveluja muilta, jos se vain on mahdollista, ja keskittyä siihen minkä parhaiten osaa. Monesti aika on arvokkaampaa kuin raha, Tanner sanoo.

Hänen yrityksensä Tanssitanner on julkaissut ensimmäisen kurssinsa, virtuaalisen häävalssikurssin. Käyttäjiltä haetaan jo ideoita seuraaviin kursseihin.

– Kuten joku on hyvin todennut, tällainen yrittäjyys on vähän kuin benji-hyppy. Jaloissa on turvaköysi, ja silloin on turvallisempaa kokeilla uusia asioita, Tanner naurahtaa.

Harkitsetko hybridiyrittäjyyttä? Tutustua OP Kevytyrittäjä-palveluun, jonka avulla voit aloittaa yrittämisen vaikka tänään.