Palkkatyön ja yrittämisen yhdistäminen onnistuu, kun muistaa läpinäkyvyyden ja vapaa-ajan arvon: ”En halua vetää itseäni piippuun”
Lisää aiheesta
Data-analyytikkona työskentelevä Mikael Ahonen halusi vapauden tehdä satunnaisia projekteja myös omille asiakkailleen. Hän sopi asiasta työnantajansa kanssa jo työsopimusta kirjoittaessa.
27-vuotias Mikael Ahonen työskentelee täyspäiväisesti Data Scientist -tittelillä ohjelmistoyritys Solitalla. Joinain iltoina ja viikonloppuina hän kuitenkin vetää ylleen ”yrittäjän viitan” ja toteuttaa pienimuotoisia excel- ja koodausprojekteja omille asiakkailleen.
– En ajatellut päätyväni yrittäjäksi palkkatyön ohella, mutta minulle tämä järjestely on sopinut todella hyvin, hän toteaa.
Ahosen työmuoto ei ole tänä päivänä poikkeuksellinen. Sulavat siirtymät yrittämisen ja palkkatyön välillä ja niiden rinnakkaisuus ovat nopeasti kehittyvässä työelämässä yhä suositumpia.
Työtuntien määrä kannattaa rajata
Tampereella asuvan Ahosen mielestä yrittämisen ja palkkatyön yhdistämisessä olennaisinta on läpinäkyvyys. Hän otti esiin toiveensa tehdä keikkatöitä yrittäjänä jo työsuhdetta solmiessa.
– Teen IT-alan töitä sekä työnantajalleni että omalla toiminimelläni. Minulle on tärkeää, että työnantajani voi luottaa minuun ja siihen, ettei mahdollisia eturistiriitoja synny.
Käytännössä päällekkäisyyksiltä on vältytty, sillä Ahosen toiminimellä tekemät projektit ovat usein huomattavasti pienempiä mittakaavassa ja pienemmille asiakkaille kuin Solitalla tehtävät työt.
Kirjoittaessaan työsopimusta Solitalle Ahonen teki itse ehdotuksen tuntimäärästä, jonka hän voisi päivätyönsä ohella tehdä oman yrityksensä kautta. Keskimäärin hän laskuttaa toimeksiantoja noin 10 tunnilta kuukaudessa. Yrittäminen painottuu viikonloppuihin – Ahonen haluaa keskittyä arkiviikot täysillä päivätyöhönsä.
– Työmäärä oli hyvä rajata myös oman jaksamiseni kannalta. En todellakaan halua vetää itseäni piipppuun.
Yrittäjä osaa myydä ammattitaitonsa
Ahosen ura yrittäjänä alkoi jo opiskeluaikoina Tampereen teknillisessä yliopistossa, jossa hän opiskeli tuotantotaloutta. Tuleva diplomi-insinööri perusti toiminimen muutaman vuoden opintojen jälkeen.
– Suoraan sanoen en tiennyt yrittämisestä oikein mitään mutta ajattelin, että voisin varmasti myydä omaa excel-osaamistani. Yrittäjyys oli siihen helpoin väylä.
Ahonen hankki asiakkaita muun muassa panostamalla omiin kotisivuihinsa ja blogiin, jota hän päivittää yhä säännöllisesti. Yrittäjänä opiskelija tienasi kätevästi kesätyörahat ja kartutti samalla oman alansa arvokasta työkokemusta.
– Parin pitkittyneen ja erittäin stressaavan projektin jälkeen aloin kuitenkin epäillä, onko yksinyrittäminen minua varten, Ahonen kertoo.
Vaikka täyspäiväinen yrittäjyys ei juuri nyt istu Ahosen arkeen, yrittäjäkokemuksesta on hänen mukaansa ollut selvää hyötyä palkkatöissä.
– Kun hain töitä, en olettanut kenenkään palkkaavan minua automaattisesti. Tiesin, että minun pitää vakuuttaa työnantajat omasta osaamisestani.
Ensimmäisessä kokopäivätyössään diplomi-insinööri taas kertoo nauttivansa erityisesti sosiaalisesta työyhteisöstä ja selkeästi rajatuista työpäivistä.
– Yksinyrittämisestä taas kaipaan tiettyä vapautta järjestää oma aikatauluni. Hieman on ollut opettelua myös siinä, että usein isossa yrityksessä päätöksiä pitää puntaroida monelta kantilta ja prosesseissa saattaa kestää pidempään.
Kannattaako oman vapaa-ajan uhraaminen?
Tällä hetkellä Ahonen on sivutoimisen yrityksensä kanssa eräänlaisessa risteyskohdassa. Hän on tietoisesti ollut hyvin tarkka sen kanssa, kuinka paljon tekee töitä ja millä hinnalla.
– Olen päättänyt, että nykyisillä tuntihinnoilla en halua uhrata enempää vapaa-aikaani työlle. Jos haluaisin skaalata toimintaa, työtä pitäisi siis ohjata muille tekijöille.
Ahoselle sivutoimisen yritystoiminnan rajoittamiselle on myös hyvin käytännöllisiä, verotukseen liittyviä syitä. Noin 7 500 euron ansiotulon kohdalla yrittäminen katsotaan päätoimiseksi, jolloin yrittäjä joutuu maksamaan yrittäjän eläkevakuutusmaksua.
Alle 10 000 euroa vuodessa myyvät, sivutoimiset yrittäjät saavat myös pitää myyntien arvonlisäveron, joka normaalisti tilitetään suoraan verottajalle.
– Siksi koen, että minulle on nyt hyödyllisintä pitää vuosimyynti alle 7500 eurossa.
Ahonen ei kuitenkaan ole tehnyt lopullista päätöstä sen suhteen, haluaako luoda uraansa palkkalistoilla vai yrittäjänä. Erityisesti ajatus sopivan liikekumppanin kanssa yrityksen pyörittämisestä kutkuttelee ajoittain mieltä.
– Kuka sanoo, että mielenkiintoinen työura ei voisi olla myös yrittämisen ja palkkatyön vuorottelua?