Kaikki lähti liikkeelle kahvipöydässä kerrotusta vitsistä. Lapin Tervolassa kasvaneen Elina Holstilan veli veisteli perheelleen, että nykyään viljellään kaikenlaisia rikkaruohoja, joita myydään ”superfoodeina”.

Heitto palasi Holstilan mieleen vuosia myöhemmin syksyllä 2018, kun hän oli muualla vietettyjen vuosien jälkeen palaamassa Kemijoen rannalle Tervolaan. Tarkoituksena oli jatkaa vanhempien maatilan toimintaa mutta ensin piti keksiä, mihin viljely keskittyisi.

Holstilan isä oli niittänyt pienviljelijänä mainetta Lapin Puikuloillaan, mutta hän itse halusi kokeilla jotain uutta.

– Aloin selvittää, millaista ”superruokaa” Suomessa kaivattiin. Soittelin alan yrittäjille ja kyselin, mille olisi nyt kysyntää. Kaikki tiet veivät nokkoseen.

Pisteliäs nokkonen on äärimmäisen ravinnerikas ja maukas ruokakasvi. Nyt kovassa nousussa olevaa nokkosta on alettu hyödyntämään myös kankaissa ja kosmetiikan raaka-aineena.

Yhdessä miehensä Matti Holstilan kanssa Holstila päätti ryhtyä luomunokkosen viljelijäksi. Hänen mukaansa Suomessa on vain yksi toinen nokkosta viljelevä tila, joten lähes kaikki on pitänyt selvittää alusta alkaen itse.

– Alku on ollut toimintatapojen hakemista. Koko viime talven tutkimme sopivia viljelytekniikoita ja koneita sekä teimme kannattavuuslaskelmia .

Maanviljelijäksi mutkan kautta

Elina Holstilan veri on vetänyt aina maalle, mutta maanviljelijäksi hän päätyi muutaman mutkan kautta. Holstila syntyi Rovaniemellä aikana, jolloin Tervolan tila oli hänen perheensä kesäpaikka.

– Vanhempani kertoivat, että kun olin ihan pieni ja ajoimme Tervolaa kohti ja karjanlanta alkoi haisemaan, vedin aina nautinnollisesti syvään henkeä.

Vuonna 1987 Holstilan isä osti tilan itselleen ja perhe muutti asumaan sinne vakituisesti. Vartuttuaan Holstila suoritti maatalousalan perustutkinnon ja alkoi työskennellä maatalouslomittajana lähiseuduilla.

Elämä mullistui, kun Holstilan isä kuoli yllättäen sydänkohtaukseen.

– Äiti jäi leskeksi ja meillä oli 24 hehtaaria pottua maassa. Samalla pieni ajatus tilan jatkamisesta hiipui mielestäni, kun isältä jäi niin paljon kertomatta ja opettamatta.

Holstila muutti miehensä kanssa Lempäälään. Perhe kasvoi kahdella lapsella ja elämä oli monella tavalla mallillaan. Holstila työskenteli muun muassa siivoojana ja myyjänä mutta huomasi pohtivansa yhä useammin sitä, oliko työ kuitenkaan häntä varten.

Samaan aikaan tilaa hoitamaan jäänyt äiti alkoi lähestyä eläkeikää.

– Eräänä iltana mieheni pohti ääneen, että pitäisikö muuttaa Tervolaan. Sanoin, että vedä heti sanasi takaisin, jos et ole tosissasi. Ei hän vetänyt.

Yhteistyökumppani tukena uuden opettelussa

Kun aika oli kypsä, asiat etenivät nopeasti. Marraskuussa 2018 perhe kävi ensimmäisellä tiedustelureissulla Tervolan kyläkoululla lastensa kanssa. Pian sen jälkeen alettiin jo viilata liiketoimintasuunnitelmaa Holstila Arctic Nature Power -yritykselle.

Tervolan tilalla on 10 hehtaaria omaa peltoa ja 14 hehtaaria peltoa vuokralla. Vaikka pellot olivat olleet viime vuodet viljeltyinä, nokkosen kasvattaminen on vaatinut paljon uuden opettelua ja investointeja koneisiin.

– Päätin, että tänä vuonna pitää päästä harjoittelemaan viljelyä, jotta saamme kokemusta. Meillä on nyt pari hehtaaria nokkosta ja sitten kauraa sekä hernettä, jotka auttavat luomaan paremman kasvualustan nokkoselle.

Keväällä yrityksen perustamisessa ja koneiden tilaamisesta kesti sen verran, että töihin päästiin hieman myöhässä. Sitten Lappiin saapui poikkeuksellisen märkä kesäkuu.

– Pelloille ei silloin ollut hirveästi asiaa.

Haasteita on asettanut myös se, miten kasvattaa nokkosta luomuna ilman rikkaruohojen ylivaltaa. Pohdinnassa on auttanut uusi yhteistyökumppani, yrtti- ja marjatuotteita valmistava Arctic Warriors.

– Pääsimme heidän sopimusviljelijäkseen ja yhdessä päätimme, että nokkospenkkiin levitetään biohajoavaa kalvoa taimien suojaksi.

Paluu lapsuuden muistoihin

Holstila muistaa yhä kirkkaasti ensimmäisen kesänsä Tervolassa, kun sai auttaa omaa isäänsä perunanviljelyssä.

– Oli aivan parasta, kun sain vain kulkea ympäri luontoa hänen kanssaan. Nyt näen saman omissa lapsissani, kun saamme touhuta yhdessä.

Toiveena on päästä korjaamaan ensimmäinen oma nokkossato myöhemmin tänä vuonna. Kun nokkonen on kerätty, se pitää murskata ja pakastaa tai kuivata muutaman tunnin sisällä, jotta ravintoarvot eivät kärsi.

– Olemme jo keränneet paljon luonnonnokkosta. Ja keväällä saimme Arctic Warriorsin kautta sellaisen keikan, että tilastamme tuli hetkeksi kuusenkerkkien pakkaamo.

Holstila on myös käynnistellyt Tervolaan maatilamajoitustoimintaa. Tulevaisuudessa hän haaveilee siitä, että maatilan vieraat pääsisivät seuraamaan suomalaisen superfoodin tuotantoa lähietäisyydeltä.

Vaikka välillä on kauhistuttanut, onnistumisten myötä Holstilan itsevarmuus on kasvanut.

– Kun isä kuoli, ajattelin, etten ikinä uskaltaisi ruveta tähän. Nyt mietin, että jos en minä, niin kuka sitten? Sen, mitä en tiedä, voin aina kysyä ja selvittää muiden avulla.