Suomalaiset suuryritykset ovat joutuneet ennennäkemättömän epävarmuuden keskelle, kun koronakriisi vavisuttaa talouden näkymiä ympäri maailman. Pyysimme suuryritysten johtajia eri toimialoilta raottamaan sumuverhoa ja arvioimaan, miltä tulevaisuus näyttää kesän kynnyksellä. Arvokkaita näkemyksiä antoivat Metson, Fortumin, Caverionin ja Finnlinesin johtajat sekä OP:n asiantuntijat.

Jakso 1: Mitä suuryrityksille kuuluu kriisissä ja mitkä ovat näkymät teollisuuden toimialalla?

”Kun illalla meni nukkumaan, ei tiennyt mitkä tehtaat ovat aamulla toiminnassa. Elettiin tunnista tuntiin, ja viikkokin tuntui pitkältä aikaväliltä”.

Näin kuvailee Metson talous- ja rahoitusjohtaja Eeva Sipilä koronakriisin alkuhetkiä. Miten ja milloin koronakriisin vaikutusten odotetaan konkretisoituvan teollisuuden toimialalla? Entä miten suuryrityksissä on lähdetty edistämään turvallista töihin paluuta? Ja ennen kaikkea: mitä suuryrityksissä voidaan oppia kriisistä?

Anni Erkon haastattelussa Metson talous- ja rahoitusjohtaja Eeva Sipilän lisäksi OP:n pankkitoiminnan yritys- ja instituutioasiakkaista vastaava johtaja Katja Keitaanniemi.

Kuuntele jakso >>

Jakso 2: Korona ja energiamarkkinat – mikä yllätti eniten?

”Tämä tulee olemaan ensimmäinen vuosi, kun kasvihuonepäästöt vähenevät samaa tahtia, kuin Pariisin ilmastosopimuksessa on tavoitteena. Isot, perinteiset öljy- ja kaasuyhtiöt panostavat voimakkaasti sähköön ja uusiutuviin energiamuotoihin – se on se iso murros, mikä tullaan näkemään jatkossa.”

Näin kommentoi koronakriisin vauhdittamia energiasektorin muutoksia Fortumin sähkökaupasta ja tuotannonohjauksesta vastaava johtaja Simon-Erik Ollus. Energiamarkkinoilla on takana hyvin erikoinen kevät. Miten energiasektorin toimijat ovat reagoineet kriisiin? Millä tavoin turbulenssi on heijastunut energiamarkkinoihin? Ja mitä kristallipallo sanoo loppuvuoden näkymistä?

Mukana Anni Erkon kanssa keskustelemassa Fortumin sähkökaupasta ja tuotannonohjauksesta vastaavan johtajan Simon-Erik Olluksen lisäksi OP:n seniorianalyytikko Henri Parkkinen.

Kuuntele jakso >>

Jakso 3: Onko kriisi mahdollisuus?

”Kriisit pitää nähdä mahdollisuutena kasvattaa kilpailuetua – pitää miettiä, kuinka tulemme tästä ulos vahvempina.”

Näin kuvailee poikkeuskevään tunnelmia Caverionin talous-, strategia- ja IT-johtaja Martti Ala-Härkönen. Löytyykö kriisistä hopeareunuksia ja mitä ”uuteen normaaliin” palaaminen vaatii yrityksiltä? Millaisia korjausliikkeitä suuryrityksissä on tehty kriisin edetessä? Entä miten halukkaita isot yritykset ovat investoimaan tällä hetkellä?

Anni Erkon haastattelussa Caverionin talous-, strategia- ja IT-johtaja Martti Ala-Härkönen ja OP Yrityspankin rahoituksen järjestämisestä vastaava johtaja Laura Hakamies.

Kuuntele jakso >>

Jakso 4: Onko sumu jo takanapäin?

”Suomi on saari, jonka viennistä 90 % ja tuonnista 80 % kulkee meriteitse. Rahtivarustamolle koronatilanne on ollut hyvin erilainen – on myös sellaisia tuotesektoreita, joissa kysyntä- ja tarjontatilanne on ollut aivan normaali.”

Näin sanoittaa Finnlinesin talous- ja rahoitusjohtaja Tom Pippingsköld vaihtelevaa kevättä logistiikka-alalla. Miten koronakriisi on vaikuttanut vientisektoriin ja logistiikka-alaan? Onko aallonpohja jo saavutettu ja miten sumuiselta loppuvuosi näyttää rahtivarustamon näkökulmasta? Entä voiko talous elpyä jopa nopeammin, kuin olemme odottaneet?

Muun muassa näihin kysymyksiin saamme vastaukset Anni Erkon haastattelussa Finnlinesin talous- ja rahoitusjohtaja Tom Pippingsköldin ja OP:n pääanalyytikko Antti Saaren kanssa.

Kuuntele jakso >>

Jaksot ovat osa Puhalletaan yhteen Suomeen -teemaa, jolla OP haluaa tukea yrityksiä poikkeustilanteen aikana, kiinnittää huomiota yritysten tärkeään merkitykseen yhteiskunnassa ja kannustaa toimimaan suomalaisten yritysten puolesta. Tutustu teemasivuihin, jonne on koottu OP:n tukitoimet, helpotukset, ohjeet ja vinkit yrityksille.