Sami Muhonen sai kipinän yrittäjyyteen sivutyöstään: ”Siirtyminen liikunta-alalle oli ripeä ja kivuton"
Lisää aiheesta
Kun päivätyöt ilmailualalla loppuivat, heittäytyi Sami Muhonen täysillä sivutyönsä pariin ja alkoi liikunta-alan yrittäjäksi. Haasteisiin hän on oppinut vastaamaan kekseliäisyydellä ja ripeällä toiminnalla.
Sanonta ”nälkä kasvaa syödessä” pätee hyvin Liikkuvien Punttien yrittäjään Sami Muhoseen.
Kymmenen vuotta sitten hän sai ajatuksen, että liikunta-alasta voisi kehittää kakkostyön. Hän työskenteli Helsinki-Vantaalla maapalveluissa loadmasterina (loadmaster vastaa siitä, että lentokone pääsee turvallisesti ilmaan), ja alkoi siinä sivussa vetää ryhmäliikuntatunteja.
Seuraavaksi hän alkoikin jo opiskella työn ohessa personal traineriksi. Koska asiakkaitakin tuntui riittävän, hän ryhtyi vuonna 2017 sivutoimiseksi yrittäjäksi, mutta kun yrittäjyyttä oli takana kaksi ja puoli vuotta, korona ilmestyi piiskamaan maailmaa ja erityisesti ilmailualaa.
Siinä vaiheessa Muhosen yrittäjätulot olivat jo sen verran vakaat, ettei työttömyyskassasta olisi herunut senttiäkään. Maaliskuussa 2020 hän heittäytyi täysipäiväiseksi yrittäjäksi.
– Siirtyminen kokonaan liikunta-alalle oli siis sekä ripeä että kivuton. Oli se tietenkin myös kova paikka, mutta stressitilanteissa olen parhaimmillani, Muhonen summaa.
Puntit liikkelle
Muhosen yrittäjäura lähti mukavasti liikkeelle, mutta keväällä 2021 kuntosalit päätettiin laittaa koronatilanteen pahenemisen vuoksi kiinni. Kun salien sulkemiseen oli aikaa viikko, Muhonen sattui katsomaan Youtubesta videon unelmien toteuttamisesta.
– Se video sai minut ajattelemaan, että nyt en jää tuleen makaamaan, vaan ainakin yritän tehdä kaikkeni, meni syteen tai saveen.
Jos kerran kuntosalit laitetaan kiinni, mutta ulkoilu on edelleen sallittua, miksi kuntosalia ei voisi viedä ihmisten luokse ulkoilmaan? Tällainen idea kehittyi Muhosen päässä. Hän kirjoitti ideastaan Vantaan Puskaradio -ryhmään Facebookissa ja sai neljässä päivässä 4 000 tykkäystä.
Muutaman päivän päästä siitä Muhonen olikin jo etsinyt sopivan pakettiauton, järjestänyt siihen teippaukset ja kehittänyt yritykselle verkkosivut. Eräs Muhosen valmennettavista sattui olemaan yritysbrändäyksen asiantuntija, ja hänestä oli suuri apu liikkuvan kuntosalin ensimetreillä.
– Käytännössä asiakkaat määrittelivät konseptin. Sain mitä ihmeellisimpiä pyyntöjä, kuten että voisinko järjestää treenin kylkeen brunssin. Kyllä sekin hoitui.
Liikkuva kuntosali piti Muhosen leivissä pahimman koronasulun yli, ja kysyntää riitti myös kesällä. Ulkotreenien kautta hän sai myös yksilövalmennettavikseen uusia asiakkaita.
Kun ilmat viilenivät, Muhonen keksi valjastaa pakettiautonsa uuteen käyttöön. Yrityksen aputoiminimi Kuljetusratkaisut Liikkuvat Puntit toimii pääkaupunkiseudulla kuriiripalveluna.
Pakut toimivat käytännössä liikkuvina mainostauluina, ja samalla Muhonen voi itse keskittyä valmennustyöhönsä. Hänen yksilövalmennettavansa ovat sekä hyvinvointiliikkujia että tavoitteellisesti urheilevia, ja heidän ikähaarukkansa ulottuu 13:sta 68 vuoteen.
Kun kevätaurinko nousee, Muhonen pakettiautoineen on luvannut olla käytettävissä myös ulkotreeneissä.
Brändi omissa käsissä
Yrittäjäpolkuja on yhtä monta kuin yrittäjääkin, ja Muhonen on taittanut omaa polkuaan askel kerrallaan. Keväällä yrittäjyyttä tulee täyteen viisi vuotta, ja niiden vuosien aikana Muhonen on oppinut erityisesti yhden asian.
– Olen oppinut kantapään kautta, että minulla on todella korkea kynnys tehdä yhteistyötä. Kannan tätä brändiä mieluiten yksin, vaikka yhteistyötarjouksia tulee aika ajoin.
Muhonen on saanut esimerkiksi kyselyjä, voisiko pakettiauton kylkeen saada mainoksia. Vastaus on aina ei, sillä Muhonen haluaa pitää huomion omassa yrityksessään, eikä teipata pakusta sirkustelttaa.
Kun Muhosen omat kädet eivät riitä, hän hankkii apua muilta yrittäjiltä ja kevytyrittäjiltä alihankintana. Työntekijöiden palkkaamista hän ei ole harkinnut.
Muhosen yrittäjävuosien suurin haaste on tietenkin ollut koronapandemia, mutta toisaalta korona on pakottanut hänet innovatiiviseksi. Tulevaisuus näyttää hänestä valoisalta, sillä hänellä on nyt liiketoimintaa sekä liikunta- että kuljetusalalla, joten yrityksen kaikki munat eivät ole samassa korissa.
– Minulle on itsestään selvää, ettei menneeseen takertuminen toimi. Olen oppinut, että jos viitsii nähdä vaivaa, aina löytyy keino kiivetä haasteen yli.
Tämä artikkeli kuuluu Monta tietä yrittäjäksi -juttusarjaan. Lue myös muita yrittäjätarinoita. |
Yrittäjyys antaa mahdollisuuden toteuttaa haaveita ja kokeilla urapolulla jotain uutta. Mutta mitä kaikkea aloittavan yrittäjän tulisi ottaa huomioon? Lue lisää. |