Jussi Venäläinen muistaa selvästi ensimmäisen liiketoimintaideansa.

– Väärensin 10-vuotiaana pokemon-kortteja netistä löytämäni pohjan avulla. Se ei ollut ehkä kovin kunniakas avaus, mutta tavallaan olen ylpeä kekseliäisyydestäni.

Sittemmin uusien ja innovatiivisten ratkaisujen etsiminen on vienyt miehen monenlaisten yrityskuvioiden pariin. Tällä hetkellä hän keskittyy puolisonsa kanssa perustamaansa, pakohuone- ja tosielämäpelejä toteuttavaan Mysteeri Experience Oy:hun, joka on laajentunut vain muutamassa vuodessa viidelle paikkakunnalle. Aiemmin 30-vuotias Venäläinen on perustanut muun muassa raksa-alan firman, kaksi eri valmennusyritystä ja nyt jo kuopatun ruoan verkkokaupan.

Sarjayrittäjyys ei ole ollut Venäläiselle elämässä päämäärä tai itseisarvo. Pikemminkin se on tapahtunut oheistuotteena, kun Venäläinen on seurannut kiinnostuksenkohteitaan ja eteen sattuvia tilaisuuksia.

– Kun haluaa tehdä aika monenlaisia asioita ja on lisäksi kunnianhimoinen, päätyy helposti tähän pisteeseen, hän naurahtaa.

Ruokayrittäjästä valmentajaksi ja raksamieheksi

Esimerkiksi Mukava Ruoka Oy, jonka tavoitteena oli tehdä asiakkaiden elämästä helpompaa ja ekologisempaa, syntyi vuonna 2015, koska Venäläinen näki ruoan verkkokaupassa roimasti kehittämismahdollisuuksia. Yritys tilasi elintarvikkeet suoraan tuottajilta ja toimitti ne ihmisten kotiovelle saakka.

– Lähdimme aika isolla hypellä liikkeelle, muttemme saaneet asiakkaita tarpeeksi nopeasti, joten ajoimme yrityksen alas ennen kuin olisi tullut todellinen kuperkeikka, Venäläinen toteaa.

Kompastuminen ei kuitenkaan lannistanut, päinvastoin.

– Itse asiassa se hälvensi pelkoja. Olin kuullut paljon tarinoita yrittäjänä epäonnistumisesta, mutta oli tärkeää kokea se itse, hän pohtii nyt.

Tällä hetkellä Venäläisen nimen alla on Mysteeri Experience Oy:n lisäksi oma valmennusyritys JV Akatemia sekä pieni rakennusalan firma Rehtirakennus Oy. Pääosa ajasta menee pakohuonepeliyrityksen kasvattamiseen, mutta JV Akatemian kautta Venäläinen tekee satunnaista keikkaa itsensä kehittämisen valmentajana ja ajankäytön kouluttajana. Tulevaisuudessa tarkoitus on panostaa myös podcast-sisältöihin ja henkilöbrändin luomiseen.

– Ja Rehtirakennus on lähinnä sellainen sivuprojekti, jota teen isän kanssa, hän toteaa.

Talouden hallinta useamman yrityksen välillä ei tuota päänvaivaa, kun jokaista firmaa tarkastelee selvästi omana kokonaisuutenaan, Venäläinen kuvailee.

– Jokaisella firmalla on oma kannattavuussuunnitelmansa ja omat riskinsä. Pidän ne täysin erillään toisistaan.

Sarjayrittäjän pitää kuitenkin osata jakaa aikaansa eri projektin välillä tarkasti ja taloudellisesti.

– On pakko hyväksyä se, että jotkut asiat ovat enemmän ylläpitotilassa eivätkä välttämättä edisty hetkeen.

Ideat toteutukseen tai romukoppaan

Omien sanojensa mukaan Venäläistä ajaa eteenpäin tietty ”pikkupoikamaisuus”. Hän innostuu jatkuvasti uusista ideoista, mutta nauttii myös niiden toteutuksesta.

Yksi tärkeä sääntö on, että kun Venäläinen saa uuden idean, hän tekee heti alustavan tuloslaskelman ja pallottelee ideaa ainakin kahden ihmisen kanssa. Jos idea ei lähde lentoon, se joutaa romukoppaan.

– Ei kannata jäädä roikkumaan ideoihin, jotka eivät toimi.

Ulkopuolisen silmään Venäläisen yritysprojektit vaikuttavat keskenään hyvin erilaisilta. Hänelle tiettyä alaa tärkempää on se, että työssä syntyy jotain uutta ja mielenkiintoista.

– Intohimoni on ennen kaikkea isojen ongelmien ratkominen ja toimivan yritysrakenteen kehittäminen.

Tällä hetkellä Venäläinen työllistää 45 henkeä, ja on tiiviisti mukana kaikissa yrityksissään. Tulevaisuudessa hän toivoo saavuttavansa aseman, jossa voisi laittaa ideoita toteutukseen juuri oikeiden ammattilaisten kanssa – ja siirtyä sitten itse taka-alalle, uusien projektien pariin.

– Olen aika generalisti, minulla ei ole syvää asiantuntemusta yhdestä asiasta. Jokaiselle asialle löytyy minua parempi tekijä, joiden käsiin voi luovuttaa vastuuta.