Soppakauha vaihtui toimitusjohtajan saappaisiin – mitä oppeja voi viedä alalta toiselle?
Lisää aiheesta
Alanvaihto voi jännittää. Ravintolasta rakennusalalle siirtynyt Ossi Viljanen tietää sen kokemuksesta, mutta kannustaa silti vaihtamaan.
Täysin toiselta alalta hankittu osaaminen voi olla yritykselle arvokasta.
Kokin koulutuksen saanut Ossi Viljanen ehti tehdä ravintolamaailmassa 12 vuodessa yhtä ja toista. Sattuma vei hänet rakennusalalle, kun hän halusi tehdä vaihteeksi jotain muuta.
Esimiestehtävissä ollut Viljanen ilmoitti asiakkailleen lopettavansa työt ja harkitsevansa alan vaihtoa. Puolen vuoden jälkeen yksi entisistä asiakkaista otti yhteyttä ja tarjosi kiinnostavaa työtä.
Vuonna 2007 Viljasesta tuli Pohjanmaan Rakennuspelti Oy:n, eli PRP:n toimitusjohtaja.
Reilussa kymmenessä vuodessa seinäjokelainen, 20 hengen peltiseppäpaja on kasvanut sadan työntekijän yritykseksi.
Helppo hyppy palvelualalta
Rakennusalalle siirtyminen oli askel tuntemattomaan. Viljasen mielestä muutos ei ollut kuitenkaan valtava.
– Palvelualoilta voi siirtyä toisenlaisiin tehtäviin helposti, mutta muilta aloilta palvelualoille siirtyminen on varmasti vaikeaa, Viljanen arvioi.
RPP:n toimintaan Viljanen toi mukanaan ravintolamaailmasta tutun palveluasenteen: tuotteesta tuli palvelu.
– Ei riitä, että tuotteet ovat kunnossa, vaan asiakasta täytyy myös palvella.
Viljanen otti asiakaspalvelun käyttöön myös metallipajalla. Kun asiakkaita tuli käymään, jokainen peltiseppä tervehti kohteliaasti lakki kourassa. Tämä teki vaikutuksen asiakkaisiin.
– Muualla täytyy harjoitella niitä asioita, jotka palvelualan ihmisiltä onnistuu automaattisesti. Jos on koko ikänsä työskennellyt tehdasympäristössä, asiakkaan kohtaaminen ei ole itsestäänselvyys.
Sitoutuneet työntekijät voimavarana
Asiakaspalveluhenki oli Viljasen tuontitavaraa, mutta kaiken muun hän oppi PRP:n työntekijöiltä.
Ensimmäiset kuukaudet toimitusjohtaja vietti työhaalarit jalassa tuotantohommissa. Viljanen halusi ymmärtää, millaista on tehdä töitä metallipajalla sekä ansaita työntekijöiden luottamuksen.
– Jos haluaa johtaa ihmisiä, on pakko ymmärtää, mitä te tekevät.
Viljasella on kaksi johtamiseen liittyvää periaatteetta, joista hän pitää kiinni.
– Palkkaa aina itseäsi viisaampia. Ja tee itsestäsi turha.
Viljanen kuvaa johtamistyyliään osallistavaksi. PRP:n työntekijänä voi itse vaikuttaa omaan kehitykseensä ja asemaansa organisaatiossa. Päätökset tehdään siellä, missä niistä on parasta tietoa – ei norsunluutornissa.
Nämä strategiset linjaukset saattavat olla yksi syy työntekijöiden hyvään sitoutumiseen.
Viljanen kertoo esimerkin muutaman vuoden takaa, kun globaalin taloustaantuman takia PRP menetti yhden tärkeän asiakkaansa konkurssin takia. Viljanen kertoi työntekijöille, että vaihtoehtoina on irtisanomisia tai kaikkien osallistuminen säästötalkoisiin.
Jälkimmäinen vaihtoehto voitti. Kaikki organisaation 60 työntekijää olivat vapaaehtoisesti palkattomalla lomalla kaksi viikkoa.
Viljasen mielestä suhdanneherkkyys on rakennusalan huonoimpia puolia. Talouden nousut ja laskut näkyvät siellä ensimmäisenä.
Tiedonjanolla pääsee pitkälle
Alaa vaihtaessa tekniset asiat oppii nopeasti, jos vain tahtoo. Viljanen muistuttaa, että työtä se kuitenkin vaatii: tiedonjano korvaa tiedon puutteen.
Liiketoiminnan peruselementit ovat samoja alasta riippumatta. Riittää, kun haluaa aidosti oppia ymmärtämään uutta toimintaympäristöä.
Mitä rakennusalalta voisi viedä ravintolamaailmaan?
Viljasen mielestä kaikessa liiketoiminnassa on olennaista ymmärtää, mitä asiakas toivoo ja tarvitsee. Väkisin tyrkyttäminen ei ole suositeltavaa.
– Ravintolassa ajattelin usein olevani fiksumpi kuin asiakas. Jos nyt palaisin, kuuntelisin asiakkaita enemmän: istuisin heidän kanssaan kahville enemmin kuin yrittäisin myydä jotain.
Myynnistä Viljasella riittää sanottavaa. Hänen mukaansa yritykset keskittyvät usein liikaa kysyntähuippuihin, vaikka pitäisi pyrkiä edistämään heikon kysynnän jaksoja.
Alan vaihtaminen kannattaa
Viljanen ei kadu alan vaihtamista, ja hän suosittelee sitä myös muille. Vaikka epäilijöitä riittää, se kannattaa kääntää voitoksi.
– Jos alussa on itse sinut oman osaamattomuutensa kanssa, muut kyllä auttavat, kun nöyrästi pyytää.
Viljasen mielestä ei kannata vaihtaa liian lähellä olevalla alalle. Se saattaisi kyllästyttää nopeasti.
Viljanen on 43-vuotias, ja hänellä yli 10 vuoden työkokemus kahdelta täysin erilaiselta alalta. Hän uskoo, että tulee vielä kerran työurallaan tekemään jotain ihan muuta.
Harkitsetko yrittäjyyttä? Lue, miten pääset alkuun.
Vähennä huolia, turvaa itsesi ja perheesi - lue lisää yrittäjän vakuutuksista ja pyydä tarjous!