Welfare Quality (WQ) on kansainvälinen tuotantoeläinten hyvinvoinnista kertova sertifikaatti, jonka ovat kehittäneet yhteistyössä kymmenet eurooppalaiset ja eteläamerikkalaiset instituutit ja yliopistot.

Tällä hetkellä WQ-sertifikaatin on saavuttanut vain kaksi meijeriä koko Euroopassa, ja niistä molemmet löytyvät Suomesta. Sertifikaatti myönnettiin Juustoportille vuoden 2017 loppupuolella, ja Maitomaa seurasi perästä vuoden 2018 heinäkuussa.

Juustoportin Vapaan lehmän maitotuotteet ovat lisäksi yltäneet ensimmäisenä Euroopassa ”Enhanced Welfare Quality” - eli edistyneelle WQ-tasolle, joka myönnetään perustasoa korkeammasta eläinten hyvivoinnista.

Seinäjoella sijaitsevan, Juustoportille maitoa tuottavan Finnmilk Oyn osakas Ari Teppo uskoo, että vastuullinen maidontuotanto on Suomen kokoiselle maalle ehdoton valttikortti.

– Täällä on perinteisesti melko pienet tilat, pitkät talvet ja haastavat keliolosuhteet, jotka rajoittavat maataloutta monella tavalla. Erikoistuminen eläinten hyvinvointiin on tärkeä keino erottautua.

Myös Maitomaan toimitusjohtaja Mikko Sairanen iloitsee tunnustuksesta.

– Voimme olla ylpeitä siitä, että Suomi on edelläkävijä tuotantoeläinten hyvinvoinnista huolehtimisessa, hän toteaa.

WQ-sertifikaattiin sisältyy mittausmenetelmä, jossa otetaan huomioon eläinten kasvatusympäristö, terveys, niille ominainen käyttäytyminen ja ruokinta. Sen käyttöä valvoo eri maiden tieteellisistä, järjestelmää kehittämässä olleista asiantuntijoista koostuva WQ-komitea.

Kansainvälinen kiinnostus yllätti

Maitomaan Sairasen mukaan kansainvälinen ja arvostettu sertifikaatti tarjoaa suhteellisen pienelle meijerille hyvän työkalun vastuullisuudesta viestimiseen. Kuluttajille sertifikaatista kertoo maininta Maitomaan tuotteissa, ja tarkemmin WQ-ohjelmasta kerrotaan yrityksen verkkosivuilla.

Sertifiointi on myös panostus vientiin.

– Koska ohjelma toimii koko maailmassa, se mahdollistaa vertailun eri maiden välillä, toteaa Sairanen.

Kansainvälisen kiinnostuksen määrä uutta sertifikaattia kohtaan on kuitenkin tullut jossain määrin yllätyksenä.

– Esimerkiksi tanskalaiset ovat tulossa tekemään juttua meistä maidontuottajien lehteen, ja he ovat kuitenkin pitkään olleet maidontuotannon jättiläisiä, Sairanen kertoo innostuneena.

WQ-mittaukseen kuuluu ulkopuolisen tahon suorittama auditointi, jossa jokainen tila saa eläinten hyvinvoinnin tasosta kertovan arvosanan. Hyväksyminen edellyttää, että tila suoriutuu tasaisen hyvin kaikissa osa-alueissa.

Sekä Juustoportin että Maitomaan auditoinnin toteutti Armenta Benessi Oy. Jutun alussa olevassa kuvassa näkyy yrityksen pääauditoija Essi Wallenius työssään.

Sertifikaatin saavuttamiseksi kaikki Maitomaan noin 170 maitotilaa auditointiin erikseen.

– Se oli luonnollisesti iso urakka, mutta saimme mittauksista todella hyvää palautetta tiloilta. Oli hyvä todeta, että vaadittavat korjaavat toimenpiteet olivat melko pieniä.

Eläimille lisää tilaa ja aikaa

Auditoinnin on läpikäynyt myös Ari Tepon Finnmilk-tila. Auditoinnin suoritti Juustoportin palkkaama ulkopuolinen eläinten hyvinvointikonsultti, joka vietti päivän maitotilalla. Hän havainnoi muun muassa eläinten oleskelua ja liikkeitä navetassa, niiden yleistä kuntoa sekä suhtautumista ihmisiin ja toisiinsa.

– Oli hienoa saada asiantuntijan vahvistus ja mitattu tulos sille, että toimimme monessa kohtaa oikein. Nyt näemme selvemmin myös ne asiat, joissa voimme vielä parantaa, Teppo toteaa.

Hän korostaa, että sertifikaatti on ennen kaikkea tunnustus jo tehdystä työstä. Finnmilkin tilalla eläinten hyvinvoinnin edistämiseen on panostettu pitkään muun muassa varmistamalla navetassa riittävä tila, toimiva ilmanvaihto ja hyvä valaistus.

– Olemme investoineet esimerkiksi hyvään parsipetiin, jossa eläin makoilee mielellään. Meillä on myös joka paikassa käytävämatot, jotta eläinten ei tarvitse kävellä betonilla, Teppo kuvailee.

Oleellista on myös se, että eläimet ovat tottuneet hoitotoimenpiteisiin.

– Meillä lypsyn hoitaa automatisoitu karuselli. Näin työntekijöille jää enemmän aikaa eläinten kanssa olemiseen.

Vastuullisuudella parempaan markkina-asemaan

Finnmilk Oy tuottaa Juustoportille Vapaan lehmän maitoa. Juustoportin oman, edistyneen tason WQ-sertifikaatin saavuttaneen merkin tuotteet valmistetaan vapaasti pihatossa elävien ja ulkoilevien lehmien maidosta.

– Ulkoilua varten olemme rakentaneet jalottelutilan, johon eläimet pääsevät sekä kesäisin että talvisin, Teppo kertoo.

Vapaan lehmän maito kerätään tiloilta erikseen, ja siitä myös maksetaan tuottajalle hieman korkeampi hinta.

Maitomaan Mikko Sairanen puolestaan uskoo, että eettisestä maidontuotannosta viestivä sertifikaatti voi auttaa parantamaan meijerin markkina-asemaa.

– Harva on vielä valmis maksamaan maidosta muutaman sentin lisää. Enemmänkin näen, että kun koko tuotearsenaalimme on selvästi vastuullinen, voimme saada sitä kautta lisää asiakkaita ja kasvua.