Maija ja Jari Flytström ovat neljälapsisen uusperheen vanhempia, jotka pyörittävät UMAIJARI+-sushiyritystä. Pariskunnalla oli aiemmin oma sushiravintola Käpylän Majakka, joka syntyi Ravintolapäivään osallistumisen myötä.

– Osallistuimme monena vuonna, ja aina päivän päätteeksi totesimme, että tämä on kyllä hullun hommaa, Maija Flytström muistelee.

Puoliso Jari pyysi estämään, jos hän alkaisi puhua oman sushiravintolan perustamisesta. Siitä huolimatta toive omasta sushipaikasta alkoi kypsyä ja ajatusta palloteltiin pitkään.

Vuonna 2014 Flytströmit olivat vaunulenkillä Käpylässä ja huomasivat vapautumassa olevan liiketilan. Silloin se iski: tuohon tilaan pitäisi perustaa oma ravintola. Päätös oli molemmille heti selvä, eikä siinä kumpikaan estellyt.

Jari Flytström oli aiemmin valmistanut susheja ja ollut yrittäjänä. Myös Maijalla oli kokemusta alalta, joskin enemmän logistiikan ja markkinoinnin puolelta. Flytströmit olivat työskennelleet samaan aikaan kalatukku Arvo Kokkosella.

Sushin valmistaminen vaatii paljon sekä raaka-aineilta että tekijältä.

– Jari on perfektionisti kaikessa mitä tekee, ja sushin valmistaminen sopii hänen luonteelleen hyvin, sillä se vaatii suurta tarkkuutta ja pieteettiä. Itse olen suurpiirteisempi ja vastaan myynnistä. Olemme huomanneet, että emme aina mahdu temperamenttiemme kanssa samaan keittiöön, Maija Flytström kuvailee.

Ravintolasta kaupan hyllylle

Vuonna 2015 avatusta Käpylän Majakka -sushiravintolasta tuli nopeasti suosittu. Persoonallista ja korkealaatuista sushia haluttiin festareille ja ruokarekkatapahtumiin. Reilun vuoden kuluttua perustamisesta alkoi tulla ensimmäisiä kyselyitä myös ruokakaupoilta.

Tuotanto alkoi painottua myymälälajitelmiin. Lopulta yrittäjäpariskunta päätti luopua ravintolasta, ja he siirtyivät kokonaan tuottamaan UMAIJARI+-brändin alla myytävää sushia. Samalla he aloittivat yhteistyön entisen työnantajansa Arvo Kokkosen kanssa.

– Olemme saaneet kokeneelta tukkuyritykseltä paljon tukea isojen ketjujen valikoimiin pääsyssä, Maija Flytström sanoo.

Yritykselle oli suuri voitto, kun tämän vuoden alussa UMAIJARIn tuotteita sai ensimmäisen kerran Lidlin hyllystä. Se tuntui hienolta.

Valikoimatuotteeksi pääsyyn ja pidempään sopimukseen on kuitenkin vielä matkaa.

Suuret ketjut tekevät tuotantolaitoksiin omia audiointejaan ja vaativat noudattamaan omia standardejaan, jotka saattavat olla erittäin vaativia.

– Tämähän on kuluttajan kannalta vain hyvä asia. Meillä on tuotantolaitoksellamme Vaaralassa hyvin hioutuneet prosessit, joten ei valvonta pelota. Toivotamme audiotoijat kylään hymyssä suin, Maija Flytström sanoo.

Vapaa-aika kortilla

Maija Flytströmillä ei ollut aikaisempaa kokemusta yrittäjyydestä. Hän kertoo oman yrityksen pyörittämisen olleen kova koulu, joka on avannut silmiä muun muassa sen suhteen, miten paljon etuja työntekijöillä on verrattuna yrittäjiin.

Sushiyrittäjien arki on välillä hyvin kuormittavaa, eikä vapaa-aikaa juuri ole.

– Alalla on paljon kilpailua, eikä lomailulle ole juurikaan mahdollisuuksia. Jari tekee usein 16 tuntista työpäivää. Tuotannossa olemme kumpikin edelleen päivittäin, ja siihen päälle tulee kaikki muu, Maija Flytström avaa perheen arkea.

Isommat lapset auttavat arjen pyörittämisessä, ja vanhin, kohta 15-vuotias on ollut myös töissä silloin tällöin.

Sushia ei voi valmistaa varastoon, vaan joka päivä on aloitettava kaikki alusta.

Jaksamisessa auttavat onnistumiset, joista suurin on Flytströmien mukaan se, että kuluttajat pitävät tuotteista ja niiden kysyntä kasvaa koko ajan. On vain ajan kysymys, milloin nykyiset tuotantotilat Vaaralassa jäävät liian pieniksi.

– Onnistumisista saa valtavasti voimaa. Totta kai pettymyksiäkin on tullut, mutta niistä pitää vain nousta ja jatkaa yrittämistä. Olemme esimerkiksi törmänneet monenlaisiin ihmisiin matkan varrella ja saaneet oppia kantapään kautta, että yrittäjänä ei voi olla kauhean sinisilmäinen, Maija Flytström toteaa.

– Onneksi olemme Jarin kanssa toistemme parhaat ystävät ja saamme toisiltamme tukea vaikeinakin hetkinä. Jaksamme, koska tämä on yhteinen unelmamme.

Tavoitteena tunnettu brändi ja iso bisnes

Brändin personointi oli Maijan idea, ja hänen kokemuksensa markkinoinnin parista on ollut hyödyksi.

– Haluamme rakentaa ihmisläheistä, helposti lähestyttävää ja erottuvaa brändiä. Tuotteemme ovat täysin jäljitettävissä jokaista raaka-ainetta myöten, ja meitä voi ihmisinä lähestyä helposti esimerkiksi somen kautta. Saankin asiakkailta paljon viestejä, mistä olen kiitollinen, Maija Flytström sanoo.

Haaveena on tuoda ravintolatasoinen sushi kaikkien saataville päivittäistavarakauppaan, ja Jari haaveilee vielä joskus tekevänsä sushia suoraan asiakkaalle ravintolasta käsin.

– Mahtavaa tässä lajissa on se, ettei ikinä tule valmiiksi. Aina voi tehdä parempaa sushia kuin eilen.

Tutustu yritystoiminnan aloittamisen oppaaseemme.