Varatuomari, lakimies Kirsi Swanljung-von Wehrt haaveili vapaudesta työskennellä milloin ja missä vaan. Samankaltaisia ajatuksia oli alkanut liikkua myös kahden muun kokeneen liikejuristin, Paula Saarenpään ja Ville Heikkisen, mielessä.

– Halusimme tehdä korkeatasoista liikejuridiikkaa kollegoiden tukemana mutta vapaasti. Tapasimme lokakuussa 2013, ja pian yhtiö – Smartius – oli perustettu, Swanljung-von Werth kertoo.

Yhtiön tarkoitukseksi määriteltiin huipputason liikejuridiikan palvelujen tarjoaminen kustannustehokkaasti, joustavasti ja nopeasti.

– Tällöin asiakas tarpeineen on lähtökohta. Tarvitaan osaava juristi, joka löytää nopeasti luovat ratkaisut asiakkaan tarpeisiin. Siihen ei tarvita suuria toimitiloja tai hallintorakennuksia, juristi ja kannettava tietokone riittävät.

Sittemmin Smartiuksesta on kasvanut kymmenen juristin virtuaalinen yritys.

– Haluamme tarjota myös muille juristeille brändätyn toimintamallin, alustan, kollegiaalisen tuen sekä valmista työkuormaa. Meitä yhdistää halu toimia itsenäisesti, mutta olla samalla osa asiantuntevaa ryhmää. Vaikka Smartius brändinä yhdistää meitä, meille on tärkeää, että jokainen juristi on esillä myös omana itsenään.

Uusi konsepti juridiikassa

Mitä virtuaalilakitoimisto sitten tarkoittaa?

– Virtuaalilakitoimistossa toiminnan perustana ei ole enää yksi fyysinen ympäristö, jonne saavutaan päivittäin. Vaikka perusajatus ja toteutus on hyvin yksinkertainen, on virtuaalisuus juridiikan alalla aivan uusi konsepti.

Smartiuslaiset asuvat ja työskentelevät ympäri Suomea.

– Itse toimin talvikuukausina Espanjasta käsin, kertoo Swanljung-von Wehrt.

Olennaista on, että työtä tehdään siellä, missä se on tarkoituksenmukaista. Asiakas haluaa, että työ tehdään hyvin ja ajallaan. Hänelle ei ole merkitystä sillä, missä työ on tehty.

Työskentelyssä hyödynnetään tieto- ja viestintäteknologiaa. Kokoukset hoituvat valtaosin puhelimen ja skypen avulla, tiedostot ovat tallessa pilvessä.

– Vaikka yhteydenpito talon sisällä on tärkeää, tehdään merkittävin työ kuitenkin asiakkaan ja hänestä huolehtivan juristimme välillä. Emme odota näkevämme lakimiehiämme toimistolla vaan siellä, missä asiakas heitä tarvitsee.

Virtuaalisuus on tuonut myös säästöjä kiinteiden kustannusten minimoimisen ja yksikertaisen hallinnon ansiosta. Alkuvaiheen toimitusjohtajasta on sittemmin luovuttu, talousjohtajan ja markkinointivastaavan tehtävät kiertävät puolivuosittain.

Työn joustavuus lisää hyvinvointia

Kirsi Swanljung-von Wehrtin mukaan jo tieto valintamahdollisuudesta lisää hyvinvointia. Keneltäkään ei tarvitse pyytää lomaa tai pidennettyä viikonloppua, eikä oman elämänlaadun parantaminen ole kiinni organisaation rakenteista.

– Myös lasten kanssa vietettävän ajan voi päättää itse, ja kotoa käsin tehtävä työ onnistuu helposti isompien lasten kanssa. Monta arjen ongelmaa voidaan välttää joustamalla.

Swanljung-von Wehrt muistuttaa, että työajan hallinta on itsestä kiinni.

– Suurempi haaste tulee yrittäjyydestä, koska yrittäjän mieli on suuren osan ajasta töissä. Sekin pitää ottaa etuna eikä haittana.

Virtuaalisuus on tullut Swanljung von-Wehrtin elämään jäädäkseen. Parinkymmenen vuoden ajan hän työskenteli sekä asianajotoimistoissa että tilintarkastusyhtiöissä tehden muun muassa kansainväliseen liikejuridiikkaan liittyviä tehtäviä. Hän veti myös Ernst & Youngin Lounais-Suomen lakiyksikköä ja toimi Raisio Oyj:n johtoryhmän jäsenenä sekä lakiasiainjohtajana.

– Nyt on vaikea kuvitella, että enää matkustaisin joka päivä toimistoon vain, koska niin on tapana. Toki mekin teemme niin silloin, kun asiakkuudet sitä vaativat tai siitä saa tehokkuutta. Ykkösenä ovat kuitenkin yksilön omat mieltymykset ja hänelle tehokkain tapa toimia.

Artikkeli on julkaistu alun perin 5.7.2016 taloudessa.fi-palvelussa.