Vaalea lehmä makaa pehkussa, se painaa päänsä Anna Länsisalmi-Keisalan syliin. Lehmän olemuksesta voi nähdä, että se on sairas. Hoitajan katseesta aistii tuskan. Videon ääniraidalla Länsisalmi-Keisala kertoo rauhallisella äänellä rakkaimman lehmänsä Nuorgamin synnyttäneen kuolleen vasikan ja sairastuneen utaretulehdukseen. ”Aina ei kaikki mene kuten suunnitellaan.”

Kuva on yksi klippi Maalaisjärki-kanavasta, jota Anna Länsisalmi-Keisala pitää Youtubessa. Keisalan maitotilan arjesta kertovalla kanavalla sukelletaan lehmäarkeen paitsi iloisissa, myös niin sattuessa surullisissa merkeissä. Mutkaton on sana, joka parhaiten kuvaa videoiden tunnelmaa.

– En halua välttää vaikeampiakaan aiheita. Videoideni on oltava rehellisiä, ei mitään yritysmarkkinointia ja kiillotusta.

Myytit kumoon

Anna Länsisalmi-Keisala on alkujaan kaupunkilaistyttö. Nyt hän tekee nyt töitä puolisonsa perhetilalla Töysässä Etelä-Pohjanmaalla, jonne pariskunta muutti kolme vuotta sitten Helsingistä. Oma kaupunkilaistausta on osasyy siihen, miksi hän haluaa somettaa tilan elämästä.

– Ihmiset tietävät tuotantoeläinten elämästä aika vähän. Tai tiedot ovat virheellisiä, ääripäiden mielipiteitä. Joko romantisoidaan lehmän elämää kovasti tai sitten uskotaan, että eläimiä kidutetaan. Tiedän tämän omastakin kaupunkilaiskaveripiiristäni. Tiedot ovat tosi hataria.

Maalaisjärki-kanava sai alkusysäyksensä jo muutama vuosi sitten, kun Länsisalmi-Keisala alkoi kertoa tilan arjesta Facebookissa ja Instagramissa. Videomuoto alkoi tuntua hyvältä ratkaisulta, kun yleisöltä tuli hyvää palautetta ja kiinnostus lisääntyi. Maalaisjärki-kanavalla on yli 20 tuhatta seuraajaa, suosituimpia videoita on katsottu pitkälti yli 100 000 kertaa.

– Jokaiseen videoon tulee nelisensataa kommenttia. Luen ne kaikki ja vastaan myös. En ole poistanut mitään kommentteja, Länsisalmi-Keisala kertoo kanavan avoimuudesta.

Anna Länsisalmi-Keisalan päätyminen maitotilalliseksi poikkeaa useampien lehmänpitäjien tarinasta.

– En ole maalta eikä minulla ole sukutilaa. Lapsena kesämökkinaapurissa oli lehmiä, ja minun oli päästävä sinne. Hoidin mökkinaapurin lehmiä ihan pienestä asti, ja myöhemmin pääsin navetalle kesätöihin useana kesänä.

Puolisonsa hän tapasi karjanäyttelyssä, päätyi myöhemmin miniäksi karjatilalle ja hoitaa lehmiä nyt päätyökseen. Tilalla on 150 lehmää ja nuorkarjaa. Anna tunnistaa kaikki lehmät ja muistaa jokaisen nimen ja luonteen. Länsisalmi-Keisala sanoo rakastavansa työtään.

Hän on opiskellut markkinoinnin tradenomiksi ja ennen tilalle tuloaan myös työskennellyt yritysviestinnän parissa.

– On siitä varmasti hyötyä tässä kanavan pyörittämisessä. Tykkään myös esiintyä.

Vuoden opetuskanava -palkinto ilahduttaa

Maalaisjärki-kanava on juuri saanut tunnustusta. Kanava on valittu vuoden opetuskanavaksi Youtube-gaalassa.

– Olin yllättynyt, sillä kisassa oli mukana kanavia, joilla on paljon enemmän tilaajia kuin minulla. Toisaalta olen tosi kilpailuhenkinen, joten tietenkin myös toivoin voittoa. Voitto kertoo siitä, että ruuantuotanto ja eläinten olot kiinnostavat ihmisiä tosi paljon ja aiheuttavat keskustelua. Olen toivoakseni osannut kertoa asioista selvästi ja lähestyttävästi. Olen myös rohkeasti kertonut ikävistäkin asioista, esimerkiksi eläinten lopetuksesta. Tällä tavalla ei usein maataloustuotannosta kerrota.

Anna Länsisalmi-Keisala haluaa jatkaa kanavan pyörittämistä edelleen. Videoiden katsojia on kaikista ikäryhmistä. Tähän saakka kanavanpitäjä on operoinut videot puhelimellaan, mutta kannettava tietokone on hankintalistalla. Viikkotasolla kanavan pyöritys vie aikaa parisenkymmentä tuntia.

– Joskus tulee taukoa, kun on kiireitä navetalla. Ja on minulla muutama hevonenkin hoidettavana. Tavoite kuitenkin olisi, että pystyisin kiihdyttämään päivitystahtia.

Alussa mainittu Nuorgam parani, mutta se ei enää tuota maitoa.

– Voin paljastaa, että sille on suunniteltu muita töitä Youtuben parissa, Anna Länsisalmi-Keisala vinkkaa suojatistaan.

Maalaisjärki-kanava