1. Valmistaudu tilinpäätökseen – toimita tilinpäätösdokumentit kirjanpitäjälle

Jos yrityksen tilikausi vaihtuu kalenterivuoden vaihtuessa, nyt on hyvä aika koota tilinpäätösdokumentit. Kirjanpitäjä tarvitsee tilinpäätöksen tekemistä varten heti tilikauden päätyttyä aineistoa, jota ei voi lähettää vielä tilikauden aikana.

Kaikista yrityksen tileistä, luotoista, panteista, sijoituksista ja vapaaehtoisista eläkevakuutuksista tarvitaan tilinpäätökseen todistukset.

Lisäksi tilintarkastajasta riippuen myös tilinkäyttöoikeutetuista tarvitaan tilinpäätöspäivältä todistus. Se, milloin viimeistään materiaalit tulee toimittaa tilintarkastajalle, on tapauskohtaista. Tarkista tarkka aikataulu siis kirjanpitäjältäsi!

OP:n asiakkaat voivat tulostaa maksutta yrityksen tilien saldo- ja korkotodistukset, luottojen saldovahvistukset, panttiluettelot sekä tiedot lopetetuista tileistä OP:n yritysasiakkaiden verkkopalvelusta. Jos käytössäsi on myös Sopimukset -palvelu, voit tilata maksutta lisäksi OP Yrityspankin tuotteita ja palveluita koskevat saldovahvistukset.

OP:n asiakkaat voivat tilata kaikki tilinpäätökseen tarvittavat aineistot yhdellä kertaa op.fi:stä digitaalisella tilauslomakkeella tai konttorista. Kun tilinpäätökseen tarvittavat todistukset tilataan kokonaisasioinnista OP:ssa, ei tarvitse olla erikseen yhteydessä esim. OP Varainhoitoon ja OP Yrityspankkiin – yksi tilaus OP:sta riittää. On hyvä muistaa, että palvelu voi ruuhkautua vuodenvaihteessa. Tilinpäätösaineistot kannattaakin tilata hyvissä ajoin. Lisää tietoa tilinpäätösaineistojen tilauksesta OP:sta löydät täältä.

Osa tilinpäätökseen tarvittavista raporteista muodostuu OP:n asiakkaille automaattisesti vuoden alussa. OP-Rahastoyhtiön sijoitusraportit toimitetaan tammi-helmikuun vaihteessa verkkopalveluun tai postitse. OP-Henkivakuutus lähettää yritysasiakkaille tammikuussa selvityksen eläkevakuutuksiin maksetuista maksuista sekä tiliotteet yrityksen ottamista säästö- ja sijoitusvakuutuksista sekä kapitalisaatio- ja sijoitussopimuksesta. Selvitykset ja tiliotteet toimitetaan vakuutuksenottajan OP-Henkivakuutukselle ilmoittamaan postiosoitteeseen.

Myös suurinta osaa maatalousyrittäjistä koskevat yleiset tilinpäätösohjeet.

2. Ilmoita toteutuneet palkat ajoissa

Työtapaturma- ja ammattitautivakuutuksen palkkojen vuosi-ilmoittaminen uudistui vuoden 2019 alussa. 1.1.2019 alkaen kaikkien työnantajien eli palkanmaksajien on pitänyt ilmoittaa palkkatiedot tulorekisteriin. Vakuutusyhtiöön ilmoitetaan enää vain erityisryhmien palkat.

Palkkailmoitus tulee edelleen täyttää erityisryhmien osalta, koska niiden tietoja ei saada tulorekisteristä. Myös ajalla 1.11.-31.12.2018 alkaneista tai kesken vuotta 2019 päättyneistä työtapaturma- ja ammattitautivakuutuksista tulisi toimittaa palkkailmoitus vakuutusyhtiölle.

Lue ohjeet ja tee palkkailmoitus (op.fi)

3. Huomioi vuodenvaihteen maksuliikkeen aikataulut

Tämän vuoden joulunpyhistä jouluaatto, joulupäivä ja tapaninpäivä osuvat tiistaille, keskiviikolle ja torstaille 24.–26.12.2019. Uudenvuodenpäivä 1.1.2020 on keskiviikko. Noina päivinä ei käsitellä maksuliikeaineistoja, ja maksuliikeneuvonnan palvelunumerot on suljettu.

Maksut, joiden halutaan kirjautuvan vuoden 2019 puolelle, on maksettava viimeistään tiistaina 31.12., verkkopalveluissa ennen klo 21 ja aineistonsiirtopalveluissa kunkin maksutyypin mukaisessa aikataulussa (maksut kotimaahan ja SEPA-alueelle klo 18.00).

Maksuliikeaineistojen, jotka halutaan käsiteltäväksi vuoden 2019 puolella, on oltava pankissa tiistaina 31.12.2019 viimeistään:

• SEPA-maksut ja SEPA-toistuvaissuoritukset, palkat (C2B): klo 18.00

• Lähtevät ulkomaanmaksut (C2B): klo 12.00

• Ajantasaiset pikamaksut: klo 13.30

• Aineistomuotoiset pikamaksut (C2B): klo 12.30

• Sekit ja pikasiirrot konttoripalveluna: klo 13.00

C2B-palkoissa (SALA-koodilliset toistuvaissuoritukset / etuudet) eräpäivän on oltava pankkipäivä. Muussa tapauksessa aineistot hylätään.

4. Tarkista yel-työtulosi

Vuonna 2020 yrittäjä on työssäoloehdon täyttyessä oikeutettu Kelan ja työttömyyskassojen tarjoamaan työttömyysturvaan, jos YEL-työtulo on vähintään 13 076 euroa vuodessa. Kannattaa tarkistaa hyvissä ajoin ennen vuoden vaihdetta oma työtulo ja miettiä sen nostamista yli työttömyysturvarajan. Muutos tulee tehdä 31.12.2019 mennessä.

Sairauspäivärahan ja vanhempainpäivärahojen määrän perusteet muuttuvat myös vuonna 2020. Jos työkyvyttömyytesi alkaa tai alat saada vanhempainpäivärahaa 1.1.2020 tai sen jälkeen, päiväraha määräytyy vuositulon perusteella.

5. Tarkista alkavan vuoden säädökset

Vuoden vaihtuessa on hyvä tarkistaa tulevan vuoden säädökset. Oletko tietoinen esimerkiksi kilometrikorvausten ja päivärahojen vuoden 2020 tasosta? Muista myös tarkistaa eri luontoisetujen, kuten asunto- ja puhelinedun, verotusarvot vuodelle 2020.

6. Jätä aikaa budjetoinnille

Kiireen keskellä saattaa ennustaminen ja budjetointi jäädä to do -listan hännille. Budjetointi on kuitenkin keskeinen osa yrityksen talouden hallintaa ja myös strategista suunnittelua. Budjetoinnille kannattaa siis antaa aikaa ja hyödyntää siinä yrityksen liiketoimintasuunnitelmaa sekä menneitä tilikausia.

Budjetointia tehdessä kannattaa miettiä myös, haluaako tehdä vielä loppuvuodesta esimerkiksi laitehankintoja. Pienet hankinnat voidaan vähentää kertakuluna tuloslaskelman kautta ja isommat voidaan aktivoida taseeseen ja tehdä niistä poistoja usean vuoden ajalle.

Lue lisää vinkkejä budjetointiin op.mediassa.