Täydellinen luottamus, proaktiivinen ote ja saumaton yhteydenpito, siinä muutamia esimerkkejä, miten kirjanpitäjä tai paremminkin yrityksen tilitoimisto tuo Kärävä Oy:n toimintaan suurta lisäarvoa.

Jorma Soini perusti maatilan mukaan nimensä saaneen Kärävä Oy:n vuonna 1988 alun perin maatalouden sivuelinkeinoksi. Yrityksen kirjanpitäjäksi valikoitui vuotta aiemmin tilitoimistoyrityksen perustanut saman kylän tuttu yrittäjä Helena Mönttinen Avista-Tilit Oy:stä.

Nyt kumpaakin yritystä johtavat seuraavan sukupolven osaajat. Juha Mönttinen siirtyi Avista-Tilien johtoon vuonna 2000. Kärävä Oy:ssä puolestaan tehtiin sukupolvenvaihdos vuonna 2016, jolloin yrityksen toimitusjohtajan paikalle nousi Jaakko Soini.

Muuta evästeasetuksiasi

Uusi toimitusjohtaja keskittyi vientiin, jonka ansiosta Kärävä lähti räjähdysmäiseen kasvuun. Vuonna 2016 yrityksen liikevaihto oli noin 3 miljoonaa euroa, josta viennin osuus oli noin 10 prosenttia. Tällä hetkellä liikevaihto on moninkertaistunut 14,7 miljoonaan euroon, josta viennin osuus on noin 70 prosenttia.

Uuden sukupolven osaajat: Kärävän toimitusjohtaja Jaakko Soini (vas.) ja Avista-Tilien toimitusjohtaja Juha Mönttinen Kärävän varastolla. Yrittäjistä on tullut yhteistyön myötä myös ystäviä vapaa-ajalla.

Yhdessä uusia asioita ratkoen

Kova kasvu ja kansainvälistyminen on vaatinut uusien asioiden opettelua niin vientiyritykseltä kuin tilitoimistoltakin. Viennin kasvu toi mukanaan byrokratiaan liittyviä uusia työvaiheita.

– Kasvun myötä esimerkiksi arvonlisäasioita täytyi opiskella. Samoin tullauksiin, rahtiasiakirjoihin ja logistiikkaan liittyvät asiat aiheuttivat aluksi päänvaivaa. Ratkoimme näitä yhdessä tilitoimiston kanssa, kertoo Jaakko Soini.

Mönttinen muistelee, miten etenkin keskieurooppalaisten maksukäyttäytyminen yllätti – siellä ei käytetä viitenumeroita ja paperiasiat hoidetaan pitkälti manuaalisesti. Tämä aiheuttaa paljon lisätyötä.

– Vältyimme isommilta kommelluksilta, sillä harjoittelimme kaikkia näitä työvaiheita ensin pienillä volyymeilla ja hioimme prosessit kuntoon. Kun systeemit ovat taustalla kunnossa, niin tämä ei muodostunut kasvun esteeksi, Soini sanoo.

Jaakko Soinista tuli Kärävän toimitusjohtaja vuonna 2016 sukupolvenvaihdoksen myötä. Uusi toimitusjohtaja laittoi paukkuja vientiin, jonka ansiosta yrityksen viennin osuus liikevaihdosta on kasvanut 10 prosentista 70 prosenttiin.

Kasvun ja teknologian kehittymisen myötä Kärävä teki laiteinvestointeja ja satsasi uuteen tekniikkaan. Yritys otti käyttöön Procountor-taloudenhallintajärjestelmän sekä Timber Pro -toiminnanohjausjärjestelmän, jotka yhdessä mahdollistavat ajantasaisen raportoinnin.

Uusien ohjelmistojen käyttöönoton yhteydessä tilitoimisto ratkoi pankkien ja kirjanpito-ohjelmien yhteensovittamiseen liittyviä kysymyksiä.

– Vanhalla systeemillä olisimme tukehtuneet lippujen ja lappujen määrään. Nyt voimme seurata tilannetta päivittäin järjestelmän avulla, Soini toteaa.

– Kansainvälistymiseen liittyvät haasteet ovat pitäneet työni mielenkiintoisena, vaikka välillä vauhti on ollut jopa hurjaa, sanoo Mönttinen.

Selvä roolijako sujuvoittaa yhteistyötä

Sujuva täydelliseen luottamukseen perustuva yhteistyö on molemmille yrittäjille kaikki kaikessa.

– Minulle uutena toimitusjohtajana oli paljon hyötyä siitä, että sama tilitoimisto on hoitanut pitkään yrityksemme asioita. Tunnemme toisemme hyvin ja voin luottaa siihen, että hommat tehdään sovitusti aikataulussa. Tiesin, että voin aina talouskysymyksissä kääntyä Avista-Tilien puoleen.

Soini liputtaa myös selkeän roolijaon puolesta. Kärävä on ulkoistanut tilitoimistolle kirjanpidon ja palkanlaskennan. Laskutuksen ja reskontran he hoitavat itse. Kaikkea ei ole järkevää ulkoistaa. Laskutuksen ulkoistaminen vaatisi hurjasti enemmän viestintää, koska siihen liittyy paljon sopimusasioita ja toimialaan liittyviä yksityiskohtia.

Juha Mönttinen kannustaa hyödyntämään kirjanpitäjää liiketoiminnan konsultoijana. Tilitoimiston näkemys esimerkiksi ohjelmistojen valitsemisessa ja näiden yhteensovittamisessa voi olla yrittäjälle arvokasta.

Kärävä hyödyntää Mönttisen osaamista myös liiketoiminnan kehittämiseen. Tilitoimiston näkemyksiä on kuultu erilaisten ohjelmistojen valitsemisessa ja rajapintojen luomisessa. Mönttinen valmistelee Kärävän hallituksen kokouksiin talousraportteja, ja he käyvät yhdessä läpi tilinpäätöksen lukuja ja niiden vaikutuksia.

– Kirjanpitäjän työhön kuuluu paljon sellaisia työvaiheita, joita kirjanpitäjät pitävät itsestään selvinä. Niiden avulla yritys kuitenkin säästää rahaa, joten asioita on hyvä avata yrittäjälle. Tällä tavoin he saavat yhteistyöstä enemmän irti, Mönttinen kertoo.

Yhteistyö on selvästi kummallekin osapuolelle antoisaa, sillä Mönttinen ja Soini puhuvat toisistaan pelkkää hyvää. Mönttinen kehuu Kärävän ammattitaitoista tiimiä ja talousosaamisen tasoa. Soini puolestaan kiittelee Avista-Tilien proaktiivista otetta. Yhteistyö on tiivistä ja puhelimeen tartutaan viikoittain.

– Kun yhteistyö on helppoa ja sujuvaa, voimme keskittyä omaan tekemiseemme – siihen minkä parhaiten osaamme. Kirjanpitäjän tuoma lisäarvo voi parhaimmillaan olla jokaiselle yritykselle huikea, Soini sanoo. – Ainakin sitä se on ollut meille.

Vinkit, miten löytää sopiva kirjanpitäjä

  • Kartoita yrityksesi tarpeet. Tee itsellesi selväksi, minkälaista osaamista kaipaat. Huomioi oman toimialasi mahdolliset erityistarpeet.
  • Luottamus on kaikki kaikessa. Kirjanpitäjään täytyy pystyä luottamaan 100-prosenttisesti.
  • Pyydä tutuilta yrittäjiltä suosituksia ja kysele kokemuksia.
  • Jututa muutamaa kandidaattia ja valitse niistä se, jonka ammattitaitoon luotat ja jonka kanssa synkkaa. Huonosti toimivat henkilökemiat voivat koitua kompastuskiveksi.
  • Läheinen sijainti on plussaa. Vaikka lähes kaiken voi nykyään hoitaa myös etäyhteyksin, on hyvä välillä tavata kasvotusten.
  • Uskalla kysellä tyhmiä kirjanpitäjältäsi. Todennäköisesti hän tietää paljon enemmän kuin luuletkaan. Kirjanpitäjän tuoma lisäarvo voi parhaimmillaan olla huikea!


    Tämä artikkeli on osa Yrittäjän talousvalmennusta, jossa asiantuntijamme antavat konkreettisia vinkkejä yrityksesi taloudenhallintaan. Tutustu Yrittäjän talousvalmennukseen.

    Lue myös:

    Nopea reagointi auttaa yrittäjää epävarmassa taloustilanteessa

    Ensimmäinen yritys opetti taloudenhallinnan tärkeyden

    Näistä syistä jokaisen yrittäjän kannattaa sijoittaa