Yrittäjäperheen arki rullaa omalla painollaan ‒ osat vaihtuivat lennosta
Lisää aiheesta
Marjut ja Jussi Rahkola pyörittävät kuusilapsisen perheen lisäksi omia yrityksiään. Marjut Rahkolan Vimma-vaatemerkki takoo miljoonia, vaikka yritys on vasta neljä vuotta vanha.
”Tiedämme, millaisia paineita yrittäminen tuo mukanaan”
Marjut Rahkola, yrittäjä, Vimmacompany Oy
”Yrittäjyys on opettanut minulle armeliaisuutta ja sitä, että kaikki hoituu. Tavarat eivät ole enää järjestyksessä kodissamme eikä elämä ole niin järjestelmällistä kuin ennen. Siitä huolimatta asiat tulevat tehdyiksi, ruoat laitettua ja lapset pääsevät harrastuksiinsa.
Meillä on mieheni Jussin kanssa kuusi lasta. Kun hän teki uraa, minä hoidin kodin. Olin lasten kanssa kotona viitisentoista vuotta. Kun minusta tuli neljä vuotta sitten lastenvaateyrittäjä, mieheni otti enemmän vastuuta kotitöistä ja lasten hoitamisesta.
Meillä on Jussin kanssa luottamussuhde. Jos jokin askarruttaa, voimme olla varmoja, että toiselta saa tarvittaessa apua. Olemme molemmat kiireisiä, emmekä enää iltaisin sängyssä puhu yritystemme asioista. Tiedämme tarkalleen, millaisia paineita yrittäminen tuo mukanaan.
Jussi on mukana Vimman hallituksessa. Omistamme yhdessä yrityksen, johon kuuluvat sekä Vimma että Jussin yritys. Emme silti puutu toistemme yritysten päivittäisiin asioihin.
Kun ryhdyin yrittäjäksi, minun oli vaikea puhua rahasta ja kiinnostua numeroista. Koin sen toissijaiseksi asiaksi. Jussi puhui minulle järkeä ja auttoi asian kanssa alkuun.
Olen ammatiltani kätilö, mutta kotona vietettyjen vuosien aikana lapsuudessa alkaneelle käsityöharrastukselle jäi aikaa. Kun kolmen pojan jälkeen perheeseemme syntyi tyttö, aloin ommella hänelle vaatteita. Siitä se sitten lähti.
Pääsin freelancerina suunnittelemaan mallistoja Marimekolle. Olen kiitollinen niistä opeista ja verkostoista, joita sain työskennellessäni ison ja kansainvälisen toimijan kanssa.
Opiskelin myös Helsinki Design Schoolissa vaatetusalaa, ja opintojen myötä ajatus alan vaihdosta varmistui.
Vaikka päädyin yrittäjäksi vähän vahingossa, se oli luontevaa. Suvussani on paljon yrittäjähenkeä. Olin nähnyt mieheni yrityksen kautta sen, mitä todellisuus on.
Yrittäminen vaatii rohkeutta, ja Vimman kanssa on jatkuvasti oltava etupainotteinen.
Vaikeinta on, ettei koskaan voi elää tätä hetkeä. Aina on pohdittava jo sitä, mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Toisaalta olen kärsimätön ja haluaisin tietää, mitä seuraavaksi tapahtuu. Vapaus ja omien ajatusten toteuttaminen taas ovat olleet yrittämisen parhaita puolia.
Yrittäminen on opettanut olemaan pelkäämättä. Yrittäjän on rohkeasti kuunneltava itseään ja tehtävä valintoja sen mukaan.
Olen huomannut, ettei pidä seurata sokeasti muiden toimintatapoja. Haluan olla edelläkävijä. Esimerkiksi jälleenmyyjämme saavat itse rakentaa heille sopivat myyntituotepaketit valikoimastamme. On täysin normaalia, että jokaisen jälleenmyyjän liikkeistä löytyy tasan samat tuotteet, emmekä halunneet toimia niin.
Aluksi tein töitä kotoa käsin, mutta kun keittiönpöydälle ei enää mahtunut muuta kuin kangaspaloja ja autotalli oli täynnä, piti etsiä liiketilat. Verkkokaupan lisäksi meillä on kivijalkaliikkeet Oulussa ja Helsingissä.
Olen nostanut tavoitteita Vimman tahdissa. Tähtäämme tänä vuonna yli kahden miljoonan euron liikevaihtoon, ja näyttää, että olemme hyvässä vauhdissa.”
”Kumpikin kantaa yrittäjän onnistumisia ja epäonnistumisia mukanaan”
Jussi Rahkola, yrittäjä, Hankemaailma Oy ja JR Venture Oy
”Kun Marjut perusti oman yrityksensä, olin innoissani ja kannustin häntä. Samoihin aikoihin päätin itse vähentää töitä ja myin osakkuuteni silloisesta yrityksestä, jossa työskentelin.
Ymmärsin, että lapset ovat lapsia vain hetken aikaa. Kun nuorimmaisemme meni kouluun, se oli minulle pysäyttävä hetki. Juurihan tyttö syntyi ja nyt hän on jo noin iso. Halusin olla läsnä hänen arjessaan ja auttaa häntä esimerkiksi kotiläksyissä.
Marjut on kunnianhimoinen ja järjestelmällinen. Tiesin heti, että hänen yrityksensä menestyisi. Tiedän, kuinka valtavan työmäärän hän on Vimman eteen tehnyt, joten olen yhtä aikaa nöyrä ja yllättynyt kaikesta, mitä eteen on tullut.
Ei kukaan varmasti odottanut tällaista kasvua näin nopeasti. Vimma on osoitus siitä, että yrittäjän kannattaa toimia mahdollisimman rohkeasti ja kekseliäästi.
Minun oli vaikea ymmärtää, että vaatebisneksessä ostetaan varasto täyteen hyvissä ajoin, kun ei ole tietoa siitä mikä menestyy ja mikä ei.
Aloimme Marjutin kanssa pohtia, voisiko asiat tehdä toisin. Vimmalla on nykyisin tarkka suunnitelma sille, kuinka kauan varaston kierto saa kestää, eikä tuotteita osteta ennakkoon laatikkokaupalla. Vimma pyrkii vastaamaan nopeasti muutoksiin, se on yksi yrityksen vahvuuksista.
Vaikka neljä vuotta sitten ajattelin höllääväni tahtia, yrittäminen on vienyt minut jälleen mennessään.
Olen erittäin innostunut digitalisaation hyödyntämisestä rakennusalalla. Yritykseni etsii sopivia tontteja ja hankkii niiden omistuksen. Suunnittelemme tontille toimivan kokonaisuuden, perustamme kiinteistöyhtiön ja rakennamme tilat valmiiksi.
Sitten etsimme tiloihin vuokralaiset tai myymme ne loppukäyttäjälle. Kaikki suunnittelu talotekniikkaa myöten visualisoidaan 3D:n avulla, jotta asiakas hahmottaa, mistä on kyse.
Vaikka olemme Marjutin kanssa yrittäjinä erilaisilla toimialoilla, toistemme kokemuksista on ollut hyötyä. Samat lainalaisuudet koskevat meitä molempia.
En ymmärrä, miksi kahden yrittäjän ja perhearjen yhdistäminen olisi muka vaikeaa. Arkemme on kiireistä ja kumpikin kantaa yrittäjän onnistumisia sekä epäonnistumisia mukanaan. Se on elämää, mutta en koe sitä vaikeaksi. Arki vaatii suunnittelua, mutta ei ole mahdotonta.
Olen yrittäjänä saavuttanut ja oppinut paljon, eikä minulla ole asetettuna mitään numeerisia tavoitteita tulevaisuudelleni. Ehkä joskus olisi hienoa asua koko perheen kanssa ulkomailla. Nyt minulle on kuitenkin tärkeintä elää tavallista arkeamme Marjutin ja lasten kanssa.”
Lue myös: Voinko jäädä kotiin vauvan kanssa? 9+1 asiaa, jotka yrittäjän on syytä tietää ja Hyppy syvään päähän: yrittäjäksi sukupolvenvaihdoksella.
OP tarjoaa tukea kasvuun monipuolisilla finanssipalveluilla.