Jos Natalia Salmela olisi suunnitellut raskautta, hän olisi pitänyt huolta siitä, että tilillä olisi vähintään kymmenen tuhatta euroa ennen positiivista testitulosta. Kun yllätysraskaus osui kohdalle juuri kun säästöt oli käytetty, tilanne on toinen.

– Kieltämättä on vähän sellainen olo, että talouskarma tuli ja puraisi! Olen aina puhunut sen puolesta, että kaikkeen pitää varautua. No, nyt olen laittanut omat rahani ja säästöni asuntojeni remontteihin ja sitten päälle osui yllätysraskaus.

Natalia Salmela pitää suosittua White Trash Disease -blogia ja toimii myös Satokausikalenteri-yrityksen toimitusjohtajana. Myös asuntosijoittamisesta kirjoittava bloggaaja on aina puhunut talousasioista blogissaan hyvin avoimesti. Yksinhuoltajaäidin tyttärenä kasvanut Natalia on halunnut tulla toimeen omillaan.

– Minulle on ollut teini-ikäisestä lähtien tärkeää pystyä tienaamaan omat rahani. Tietyllä tavalla Kelan papereiden täyttäminen edes äitiysasioissa tuntui vaikealta.

Paljonko vauvan tulo maksaa?

Yrittäjän tuloihin lapsen saanti tekee ison lommon. Tämä on asia, joka Natalian mukaan pitää myös uskaltaa sanoa ääneen.

– Olen laskenut vauvavuoden kustannuksen potentiaalisena liikevaihdon menetyksenä. Jos jäisin lasketun ajan tienoilla kokonaan töistä pois loppuvuodeksi, kun media-alalla lisäksi on hyvin kiireinen aika, liikevaihdon menetyksessä puhuttaisiin kuusinumeroisesta summasta.

Niinpä Natalialla ei ole suunnitelmissa laittaa töitä täysin pakettiin ja poissaolovastausta päälle. Läppäri, kamera ja puhelin toimivat työvälineinä myös tulevan äitiysloman aikana.

– WTD-median sisältönä on oma elämäni. Tuntuu ehkä hassulta ajatella näin, mutta toivon, että vauvan tulo toisi sisällöntuotantoon myös yhden teeman lisää ja avaisi kenties yrittäjänä jopa uusia mahdollisuuksia.

Natalia Salmela muistuttaa, että vauvan odottajalla on erilaisia tarpeita pienistä remonteista ja isommasta autosta aina vauvatarvikkeisiin ja vakuutuksiin.

– Toivon, että pystyn omien kanavieni kautta ja yhteistyössä omien kumppaneiden kanssa tarjoamaan seuraajilleni tietoja ja suosituksia.

Arvot edellä, talousasiat seuraavana

Entä vanhempainvapaat ja niiden jakaminen? Kun raskausuutinen yllätti Natalian ja hänen miehensä, mietittiin tärkeimmät askelmerkit omien arvojen, ei taloudellisten seikkojen perusteella.

– Itselleni sukupuolten välinen tasa-arvo on ykkösasia. Laskelmia alettiin tehdä siltä pohjalta, että vanhemmuus on yhteinen projekti. Haluamme jakaa vapaat niin, että kummatkin pääsevät osallistumaan vauvan hoitamiseen.

Natalia aikoo pitää neljän kuukauden äitiysloman, sen jälkeen lapsen isä ottaa hoitovastuun.

– Mieheni on palkkatöissä ja saa huomattavasti minua korkeampaa vanhempainrahaa. Siinä mielessä on myös taloudellisesti järkevää, että hän jää meistä kahdesta kotiin. Yrittäjänä olen maksanut yel-vakuutusta vain minimisumman. Se on ollut oma valintani, johtuen osittain siitä, että perheen perustaminen ei ollut suunnitelmissani.

Vuoden alussa tuli muutos myös yrittäjän äitiysrahan määräytymisperusteisiin. Tuen suuruutta ei lasketa edellisen kuuden kuukauden tulojen mukaan vaan 12 kuukauden tulojen mukaan.

– Itselleni tämä tarkoittaisi, että verojen jälkeen tilille jää noin 550 euroa. Summahan on sellainen, että se ei riitä edes kuukauden kiinteiden tulojen kuten asuntojen yhtiövastikkeiden maksuihin ja lainanlyhennyksiin. Eli tässä ollaan vähän sellaisessa kultaisen häkin ilmiössä.

Asuntojen lainoista on nyt sovittu lyhennysvapaata. Lyhyt äitiysloma myös mahdollistaa sen, että oma talous ei sukella täysin.

Tuet eivät tue tasa-arvoa

Yrittäjänä Natalia Salmela on ollut hämmentynyt vanhempainvapaiden korvausten jakautumisesta.

– Omissa kanavissani olen ihmetellyt ääneen, miksi äitiysloman korvaus on suurempi kuin isyysloman korvaus ja miksi äitiysloma on isyyslomaa pidempi.

Bloggarin mukaan tässä tehdään naisille karhunpalvelus ja asetetaan miehet ja naiset eriarvoiseen asemaan työelämässä.

– Jos tuen suuruudella äiti voittaa muutaman satasen, pitkässä juoksussa häviää varmasti eläkkeen pienuudessa ja työuran lyhyydessä. Itselleni on ollut käsittämätöntä, että tilanne on 2020-luvulla vielä näin epätasa-arvoinen.

Vauvan syntymästä ja taloudesta voi kuitenkin puhua samassa lauseessa myös ihan positiivisessa mielessä.

– Monesti sanotaan, että lapsi maksaa sata tonnia. Itse olen vitsillä heittänyt, että mitäs jos erilaisten yhteistyökuvioiden ansiosta tämä vauva tuottaisi minulle sata tonnia! Jää nähtäväksi, voiko näin käydä, Natalia Salmela naurahtaa.

Lue myös:

Vauvavuosi yrittäjänä – Miten yritystoiminta muuttui vauvan syntymän myötä?