Yrityksen ostaminen vie yrittäjäksi pikavauhtia
Lisää aiheesta
Unelmaa yrittäjyydestä ei ole pakko toteuttaa nollasta. Kaksi yrittäjää kertoo, mikä sai heidät ostamaan valmiin yrityksen.
Toimivan yrityksen ostaminen on vaihtoehto yrittäjäksi ryhtymiseen. Toiminta on mahdollista aloittaa heti, kun yrityksellä on valmis asiakaskunta ja jo testattu liikeidea. Olemassa olevan yrityksen ostaminen on myös tutkimusten mukaan riskittömämpää kuin uuden perustaminen.
Liikepaikka ja konsepti vakuuttivat
Merja Mikkonen osti Punkalaitumella toimivan Kahvila Myötätuulen liiketoiminnan sen perustajilta vuonna 2016. Sitä ennen hän työskenteli puolisonsa perheyrityksessä toimisto- ja myyntitehtävissä. Myös hänen veljensä on yrittäjä ja isä toimi yrittäjänä ennen eläkkeelle jäämistä.
Kahvilan ostamista Mikkonen kuvailee ex tempore -päätökseksi. Hän kiinnostui myyntiin ilmoitetusta kahvilasta ja myös tunsi myyjät ennestään.
– Päätöstä puolsi se, että liikepaikka on mielestäni yksi parhaimmista Punkalaitumella. Pidin myös kahvilan konseptista, johon kuului pöytiin tarjoilu ja oma kahvipapu Punkamokka, Mikkonen kertoo.
Yrityskauppa tapahtui nopeasti. Mikkonen innostui ajatuksesta maaliskuun puolivälissä ja piti heti tavoitteena, että kahvila avautuisi vappuna. Se toteutui.
Kahvilayrittäjä kiittelee sitä, miten eri tahojen kanssa asiointi onnistui nopealla aikataululla. Yritysneuvoja antoi apua liiketoiminta-, rahoitus- ja tulossuunnitelmien tekoon. Sen jälkeen Mikkonen haki starttirahaa. Se taas toimi pohjana rahoitukselle, josta suurin osa tuli Finnveralta ja loput paikallisesta pankista.
Tee toiminnasta omannäköistä
Millainen muutos oli hypätä yrittäjäksi?
– Siihen loppui vapaa-aika ja perheen yhteiset ruokahetket, Mikkonen naurahtaa.
Kesällä kahvila on auki joka päivä, talvella kuutena päivänä viikossa. Talvella Mikkonen pitää kahvilaa yksin. Kesäksi, jolloin on muutenkin vilkkaampaa, hän on palkannut muutaman työntekijän hoitamaan muun muassa jäätelökioskia. Asiakkaina käy paitsi mökkeilijöitä, myös paljon motoristeja ja pyöräilijöitä.
Liiketoimintakaupassa Mikkoselle siirtyi brändin ja konseptin lisäksi kahvilan kiinteä omaisuus eli kalusteet ja laitteet.
Kahvila Myötätuuli oli tiloissaan vuokralla mutta Mikkonen puolisoineen osti pian kiinteistön omaksi. Se mahdollisti tilojen kaksinkertaistamisen ja toiminnan kehittämisen. Tiloissa voi nyt järjestää kokouksia ja pieniä yksityistilaisuuksia, joiden tarjoilut yrittäjä hoitaa. Kokonaisuutta täydentää pitopalvelutoiminta. Kaikki nämä tuovat tarpeellista liikevaihtoa talvella.
– Kannattaa hyödyntää sitä, mitä edelliset omistajat ovat rakentaneet, mutta tehdä asioita heti omalla tyylillä ja kehittää uutta, Mikkonen neuvoo.
Yritys valmiiksi lomalla
Ylöjärveläisestä Sera Palttalasta tuli yrittäjä vuonna 2018, kun hän osti kotisiivousliiketoiminnan silloiselta työnantajaltaan. Työnantaja ilmoitti, että hänellä on etuosto-oikeus niin halutessaan. Palttala oli työskennellyt yrityksessä kymmenen vuotta.
– Olen aika rohkea ja tykkään ajatuksesta, että määrään itse omasta työstäni. Sanoin heti, että lähden tähän, jos se vain onnistuu, Palttala kertoo.
Hän ryhtyi selvittämään rahoitusta, tekemään laskelmia ja kehittämään yritysideaansa. Hän kävi myös juttelemassa uusyrityskeskus Ensimetrin yritysneuvojan kanssa, jonka palaute oli kannustavaa.
Ei mennyt montaa viikkoa, kun asiat olivat järjestyneet ja kaupat tehty. Niin sai alkunsa Tampereella ja sen lähikunnissa toimiva Seran Puhtautta ja Palvelua.
Palttalalle siirtyi kaupassa asiakkuuksia, kuusi työntekijää, leasing-autoja sekä pieni määrä siivousvälineitä. Uusi yrittäjä järjesti omakotitalostaan pesutilan pyykille. Pian yritys siirtyi jo omiin toimitiloihin.
– Otin talvella kuukauden kesäloman ja rakensin sen aikana yritykseni. Sitten lähdettiin tekemään kotisiivouksia. Saimme nopeasti myös yritysasiakkaita ja muutakin siivoustyötä.
Yrityksen ostaminen moninkertaisti vastuun
Edeltävät vuodet esimiehenä olivat hyödyksi. Palttala huomasi, että yrittäjänä toimiminen eroaa kuitenkin täysin työntekijänä olemisesta.
– Vastuu ei vain kasva vähän vaan moninkertaistuu. Yrittäjänä on huoli ja vastuu kaikesta: omasta jaksamisesta ja selviytymisestä, henkilökunnasta sekä kipukohdista, joita tulee väistämättä eteen, kun on henkilöstön johtaja. On ollut tosi antoisaa, ihanaa, raskasta ja haastavaa.
Suurimmat haasteet ovat liittyneet kasvuun: työntekijöiden määrä on yli kaksinkertaistunut. Se on edellyttänyt uusien toimintatapojen, prosessien ja sääntöjen luomista.
Vuoden 2020 lopulla yritys lanseerasi uuden liiketoiminnan Seran Vahinkopalvelut. Se sisältää muun muassa raivaussiivoukset, kuten kuolinpesien ja hometalojen tyhjentämisen.
– Jouluna meitä oli kentällä ennätysmäärä, 16 ihmistä. Osallistun itsekin edelleen siivoustyöhön. Tämän vuonna tavoitteena on päästä pariin kymmeneen henkilöön, Palttala kertoo.
Huomioi nämä, jos suunnittelet yrityksen ostamista
- Tarkista huolellisesti myynnissä olevan yrityksen tunnusluvut. Ne kertovat, miten yritystä on hoidettu ja auttavat arvioimaan kauppahintaa. Lukuihin kannattaa suhtautua kriittisesti.
- Tarkista verotus: onhan asianmukaiset veroilmoitukset tehty?
- Tarkista yrityksen sopimukset. Voimassa olevat sopimukset sitovat myös uutta omistajaa.
- Harkitse kilpailukieltosopimusta. Kilpailukieltoehdolla voidaan sopia, että yrityskaupan myyjä sitoutuu olemaan harjoittamatta ostajan kanssa kilpailevaa toimintaa tietyksi määräajaksi.
OP:lta löydät asiantuntemuksen yrityskaupan kokonaisvaltaiseen suunnitteluun ja rahoitukseen.
Lue myös: