Oletko huolissasi kodittomista kissoista, haluaisitko auttaa yksinäisistä vanhuksista tai tekisikö mielesi edistää kotikatusi yhteisöllisyyttä? Yhdistys on kätevä tapa päästä vaikuttamaan itselle tärkeisiin asioihin.

Suomessa toimii yli 140 000 yhdistystä, ja uusia syntyy koko ajan lisää tuhannen yhdistyksen vuosivauhdilla. Vaikka kiireinen elämänrytmi vaivaa nykyään monia, yhdessä tekemisen ilo ja vaikuttamisen halu eivät ole kadonneet mihinkään.

– Ihmiset ovat onnellisia, kun he saavat tehdä yhdessä ja edistää itselleen tärkeitä asioita. Yhdistystoiminta rikastuttaa elämää ja sen ympärillä on helppo tutustua muihin ihmisiin, sanoo Mothers in Business MiB ry:n perustaja Emma Tullila.

Tullila päätyi yhdistystoimintaan mukaan ollessaan puolivuotiaan lapsen kanssa perhevapaalla vuonna 2014.

– Monet naisverkostot järjestivät kiinnostavia tilaisuuksia ja yritysvierailuja, mutta en pystynyt osallistumaan niihin vauvan kanssa. Googletin, olisiko mitään vastaavaa äiti–vauva-toimintaa, mutta yllätyksekseni en löytänyt mitään, Tullila sanoo.

Hän kyseli tekniikan alan naisverkostossa, löytyisikö sieltä muita ammatti-identiteetin ylläpitämisestä kiinnostuneita äitejä – ja löytyihän niitä. Pian Tullilalla oli kasassa monen sadan ihmisen aktiivinen Facebook-verkosto, joka alkoi järjestää tapaamisia ja tilaisuuksia urahenkisille äideille.

Raamit helpottavat

Moni vaikuttaa nykyään mieluummin sosiaalisessa mediassa kuin yhdistyksissä. Facebook-ryhmän pystyyn pistäminen ei vaadi montaa napin painallusta ja jäsenien haaliminen onnistuu somessa vaivatta. Yhdistyksen perustaminen kuitenkin kannattaa viimeistään siinä vaiheessa, kun verkostolla alkaa olla rahaliikennettä tai sen pyörittäminen käy työstä.

Toisin kuin vaikkapa Facebookissa toimivalle verkostolle, yhdistykselle voidaan avata oma tili, se voi ottaa lainaa, palkata työntekijän, vuokrata tiloja ja hankkia omaisuutta. Verkostossa rahaliikenne ja sopimukset ovat aina jonkun henkilökohtaisella vastuulla.

Tullilalla yhdistyksen perustaminen tuli ajankohtaiseksi, kun Mothers in Business oli toiminut verkostona vuoden ajan.

– Perustajajoukko alkoi palailla äitiyslomalta takaisin töihin. Näytti siltä, että toiminta on vaarassa lopahtaa ilman aktiivijäseniä, Tullila sanoo.

Yhdistyksen perustamisen myötä toiminnan pyörittäminen helpottui huomattavasti.

– Yhdistys luo raamit, joissa on helppo toimia. Verkostona jouduimme esimerkiksi keräämään ovimaksuja, joista tilavuokrat maksettiin. Siitä oli hirveä vaiva. Kun yhdistys perustettiin, vapaaehtoisten työ helpottui.

Pakko selkiyttää tavoitteet

Yhdistyksellä on myös jossain määrin paremmat vaikutusmahdollisuudet kuin verkostolla.

– Yhdistyksellä on tietty uskottavuus. Perustamisen jälkeen olemme tehneet paljon yhteistyötä erilaisten järjestäytyneiden tahojen kanssa. Se on helpompaa, kun on itsekin järjestäytynyt, Tullila sanoo.

Tullila pitää myös hyödyllisenä sitä, että yhdistystä perustaessa joutuu miettimään tarkasti, mikä toiminnan tarkoitus on.

– Se auttoi jäsentämään ajatuksia ja kirkastamaan toiminnan fokusta. Samalla saatiin luotua toiminnalle selkeät tavoitteet, Tullila sanoo.

Mothers in Businessin tapauksessa tavoite on kasvaa valtakunnalliseksi uraäitien verkostoksi ja arvostetuksi yhteiskunnalliseksi vaikuttajaksi.

Nyt yhdistyksellä on yli 2 500 jäsentä, ja se toimii seitsemällä eri paikkakunnalla.

Näin perustat yhdistyksen:

  1. Kartoita ensin, löytyykö Suomesta jo yhdistystä, joka keskittyy sinulle tärkeään asiaan ja mieti, voisitko toimia sen jäsenenä. Yksi suuri ja toimiva yhdistys on usein vaikutusvaltaisempi kuin monta pientä.
  2. Jos olemassa olevista yhdistyksistä ei löydy sopivaa, mikään ei estä sinua synnyttämästä uutta. Ala haalia potentiaalisia jäseniä kokoon perustamalla esimerkiksi Facebook-ryhmä ja levittämällä tietoa siitä sosiaalisessa mediassa.
  3. Järjestä tapaaminen aiheesta kiinnostuneiden ihmisten kanssa. Pohtikaa, mikä yhdistyksen tarkoitus on ja miten se käytännössä aikoo toimia.
  4. Kysy tarvittaessa neuvoa esimerkiksi muilta yhdistyksiltä.
  5. Mieti, mille paikkakunnalle rekisteröit yhdistyksen. Kunnat ja kaupungit tarjoavat erilaisia etuja yhdistyksille. Esimerkiksi Helsingin kaupunki tarjoaa tilojaan ilmaiseksi yhdistysten käyttöön.
  6. Yhdistyksen perustamiseen tarvitaan vähintään kolme perustajajäsentä. Ennen perustamista yhdistykselle laaditaan säännöt, jotka kaikki perustajajäsenet hyväksyvät. Yhdistyslaki sanoo, mitä säännöissä tulee olla. Mallia voi katsoa esimerkiksi jonkin olemassa olevan yhdistyksen säännöistä.
  7. Perustajajäsenet järjestävät perustavan kokouksen, jossa yhdistykselle valitaan hallitus ja allekirjoitetaan perustamiskirja.
  8. Jos yhdistys halutaan rekisteröidä, sen perustamisesta tehdään ilmoitus Patentti- ja rekisterihallitukselle. Ilmoituksen yhteydessä toimitetaan kopio yhdistyksen perustamiskirjasta ja säännöistä. Sähköisen ilmoituksen käsittelymaksu on 85 euroa ja rekisteröiminen kestää noin kaksi viikkoa. Yhdistys voi toimia myös rekisteröimättömänä. Rekisteröimätön yhdistys ei voi kuitenkaan ottaa lainaa, tehdä sopimuksia tai hakea lupaa varainkeruuseen.