Yrittäjyys ei ollut Kristian Keskitalon intohimo tai tulevaisuuden haave. Se ei ollut edes hänen suunnitelmissaan. Nuorena miehenä Keskitalo ajatteli käytännöllisemmin. Ei turhia vuosia lukiossa, vaan suoraan ammattikouluun. 
Hän aloittaisi elektroniikka-alan opinnot, valmistuisi elektroniikkainsinööriksi ja menisi sen jälkeen turvallisiin palkkatöihin.

No, kaikki tuo kyllä tapahtui, mutta sen lisäksi tapahtui vielä paljon muutakin. Nyt Keskitalo, 36, on toiminut 12 vuotta yrittäjänä hyvin erilaisilla aloilla.

– Olen aina ollut yritteliäs ja sinnikäs. Ja vaikka vielä peruskoulussa lukeminen ei hirveästi innostanut, olen sen jälkeen pyrkinyt miettimään, millaisia asioita tekemällä ja opiskelemalla voisin kehittää taitojani ja lisätä samalla myös taloudellista turvaa, Keskitalo sanoo.

Työuransa alussa Keskitalo ymmärsi, että korvaus omasta panoksesta ja ajasta voisi olla tuntuvasti parempi yrittäjänä kuin toisen palveluksessa. Hän oli valmis ottamaan riskin.

– Ajatukseni oli, että jos joku toinen pystyy toimimaan yrittäjänä, miksen minäkin.

Ajatus vieraille ihmisille soittelusta kauhistutti

Vastavalmistuneena insinöörinä Keskitalo sai työpaikan Nokian Salon-pisteestä. Vuonna 2008 taantuma hiekoitti urapolun heti alkuunsa, joten Keskitalon piti hakea muita töitä.

Työvoimatoimiston sivuilta hän löysi asiakastapaamisten varaajan paikan yrityksessä, joka myi erilaisia puheratkaisuja. Ajatus vieraille ihmisille soittelusta hirvitti Keskitaloa.

Jännityksestä huolimatta hän suoriutui tehtävästään niin hyvin, että työnantaja kysyi, kiinnostaisiko Keskitaloa enemmän myyminen – ja se olikin tärkeä käänne. 

Keskitalo päätti kokeilla. Tulokset paranivat entisestään, ja pian häntä pyydettiin osakkaaksi.

– Olin myyjistä ainoa, jolla oli 100-prosenttinen provisiopalkka. Nuorena ja innokkaana saattoi tehdä vähän hullujakin valintoja, mutta huomasin, että niin pääsin hyville palkoille.

Vaikka alkujaan kyseessä piti olla vain väliaikainen ratkaisu, ei Keskitalo enää palannut koulutustaan vastaaviin töihin insinöörinä.

Elektroniikka-alan opinnoista ja työkokemuksesta oli kuitenkin merkittävä hyöty myynnissä. Keskitalo tiesi täsmälleen mitä myi, koska hän tunsi puheratkaisujen teknisen puolen. 

Viiden vuoden jälkeen Keskitalo jäi pois silloisen työnantajansa palveluksesta ja aloitti samalla alalla yrittäjänä 2011.

– Olin jo vuosien ajan elänyt kuin yrittäjä, vaikken juridisesti sitä ollutkaan. Joka kuukausi oli olemassa riski, ettei palkkaa tulisikaan, Keskitalo sanoo.

– Laskin, että saman riskin kanssa eläminen yrittäjänä olisi paljon kannattavampaa. Myyntityöni panos olisi yhtä kuin yritys. Sen kummempaa oivallusta yrittäjäksi ryhtyminen ei enää vaatinut.

Rahanpuute kiristää tunnelmaa

Myyntityöuransa alussa ja osakkaaksi päästyään Keskitalo tutustui paremmin firman perustaneisiin yrittäjiin. He olivat innostuneita ja menestyneet elämässään. Heistä tuli Keskitalolle esikuvia.

– He olivat minulle vanhempia mentoreita ja opettivat tulokkaalle, mistä liike-elämässä ja kaupanteossa on kysymys.

Osasta tuli myös hyviä ystäviä, ja yhdessä heidän kanssaan Keskitalo aloitti oman yrittäjän taipaleensa.

Vaihtelevat suhdanteet ja raha – etenkin sen puute – voivat kuitenkin muuttaa ihmissuhteita yllättävällä tavalla.

Yhteistyö muuttui muuksi kuin mitä hän oli yritystä perustettaessa ajatellut. Se alkoi syödä motivaatiota ja kiristi tunnelmaa.

Yhtiökumppanuudesta voi hyvien ystävien kesken tulla paljon vaikeampi tilanne kuin avioerosta.

Keskitalon mukaan suurin ongelma oli osakekannan omistusrakenne. Hän omisti yrityksestä enemmistön, mutta hänellä ei ollut omaa neuvonantajaa valvomassa hänen etuaan.

Tilanne tuntui ajoittain niin raskaalta, että Keskitalo haikaili taas palkkatöihin. Hän lähetteli satunnaisesti myös jotain työhakemuksia.

– Yhtiökumppanuudesta voi hyvien ystävien kesken tulla paljon vaikeampi tilanne kuin avioerosta.

Nyt Keskitalo osaisi toimia vastaavassa tilanteessa toisin. Hän palkkaisi liikejuristin neuvonantajakseen osakassopimuksen ja yhteisten pelisääntöjen laatimista varten. Osakassopimus on ohjekirja vaikeita aikoja varten.

– Hyvä oikeudellinen neuvonantaja turvaa asiakkaansa etua ja keskusteluttaa osakkailla läpi vaikeat aiheet – ja erityisesti juuri ne. Usein pelkkä perusteellinen keskustelu ehkäisee erimielisyyksiä.

Yksi ovi sulkeutuu, toinen avautuu

Yrittäjänä Keskitalo huomasi tarvitsevansa aika ajoin juristin palveluja. Ja joka kerta hänestä tuntui, ettei juristeilla ollut selkää kuvaa yrittäjän arjesta.

Liikejuridiikan hallinta helpottaisi huomattavasti yrittäjänä toimimista, Keskitalo ajatteli. Mutta riittäisivätkö aika ja energia oikeustieteellisiin opintoihin?

Keskitalo aloitti oikeustieteen opinnot avoimessa yliopistossa 2014, kunnes haki tutkinto-opiskelijaksi. Keskitalo valmistui Helsingin oikeustieteellisestä tiedekunnasta 2017. Viisi vuotta myöhemmin hän väitteli tohtoriksi virtuaalivaluuttojen juridisesta asemasta.

Valmistumisensa jälkeen hän avasi oman lakitoimiston 2018 ja siirtyi pois myyntitöistä. Tavallaan.

– Kaikki elämässä on enemmän tai vähemmän myyntiä: palvelujen, ratkaisujen, argumenttien tai mielikuvien. Niitä on vain totuttu nimittämään eri tavoin.

Yhteinen nimittäjä Keskitalon uralla on ollut kuitenkin ongelmien ratkaiseminen. Eri aloilta saatu koulutus ja kokemus luovat omalle osaamiselle monipuolisen pohjan, joka mahdollistaa vastauksien löytämisen sen kuuluisan boksin ulkopuolelta.

– Elektroniikkainsinöörinä, myyjänä ja juristina olen ratkonut asiakkaan ongelmia eri työkaluilla. Insinöörimäisen tarkasta laskemisesta ei veroneuvonnassa ainakaan haittaa ole, Keskitalo naurahtaa.

Mutkikkaat vero-oikeudenkäynnit ja liikejuridinen neuvonta kiehtovat Keskitaloa. Niissä konkarimyyjä näkee paljon tuttua: – Asiantuntemuksella voin luoda asiakkaalle suoraan lisäarvoa.

Vihkon ja kynän kanssa alkuun

Pelkkä yrittäjyys ei Keskitalon mielestä tee ketään onnelliseksi tai menestyneeksi. Kaiken takaa pitää löytyä halu ja suunnitelma.

– Ja niin kuin Matti Alahuhta elämäkerrassaan sanoo, asioita pitää tehdä substanssi ja intohimo edellä. Raha ei jaksa motivoida kovin pitkään.

Omaa intohimoaan ja ammattitaitoaan kannattaa ajatella mahdollisimman laveasti. Jos omalle osaamiselle löytyisi uusi kehys ja ehkä yllättäväkin ympäristö, voisiko sitä toteuttaa yrittäjänä?

Suunnitelma tarkoittaa sen miettimistä, mitä haluaa saavuttaa ja kuinka paljon siitä on valmis maksamaan. Jo vihkon ja kynän kanssa pääsee pitkälle, Keskitalo muistuttaa.

– Laske kuukausikulut ja -tulot. Mieti millä pärjäät ja mistä saat tarvittaessa välirahoitusta. Monet aloittavat yrittäjyyden tekemällä jonkin verran palkkatöitä ohella.

Siipiään ja stressinsietokykyään voi Keskitalon mukaan kokeilla esimerkiksi provisiopohjaisessa työssä. Se auttaa ymmärtämään tulospaineen vaikutuksen omaan tekemiseen.

Yrittäjän oman elämän tärkeät reunaehdot

Keskitalo sanoo miettivänsä eri skenaarioita jatkuvasti. Yrittäjyys ei edelleenkään ole pakkomielle. Ja kun hän hiljattain tuli isäksi, ajatus palkkatyöstä kävi mielessä – ainakin kerran.

Kun kiireiseen lapsiperhearkeen yhdistyi syksyllä sairastuminen, muutto uuteen asuntoon ja akateemista tutkimusta, alkoivat vuorokauden tunnit käydä vähiin. 

Palkkatöissä vapaan pitämien on usein helpompaa, koska kollegat auttavat. Yrittäjänä vastaat suoraan omille asiakkaillesi.

Palkkatöihin siirtymistä Keskitalo pitää kuitenkin epätodennäköisenä, koska omassa lakitoimistossa on riittänyt asiakkaita ja töitä.

Täsmällinen työaika terävöittää tekemistä ja auttaa jaksamaan.

Vaikka välillä yrittäjänä ja oikeustieteen tutkijana aikataulut ovat tiukkoja, Keskitalo tunnistaa rajansa.

– Huomaan heti, jos en palaudu riittävän hyvin. Silloin osaan olla armollinen ja hellittää. Oman jaksamisen lisäksi pitää miettiä ja kunnioittaa myös sitä tärkeintä tukiverkkoa eli omaa perhettä.

Keskitalo neuvoo yrittäjiä noudattamaan työaikoja mahdollisimman tarkasti. Yllättävissä tilanteissa ja projektien loppuunsaattamisessa on osattava joustaa, mutta joustaminen ei saa olla tapa.

– Täsmällinen työaika terävöittää tekemistä ja auttaa jaksamaan paremmin. On tärkeää, että olet ennustettava sekä asiakkaillesi että läheisillesi, Keskitalo muistuttaa.

– Taloudellisten reunaehtojen ohella on mietittävä, mitkä ovat omat henkilökohtaiset reunaehtosi yrittäjänä. 

Haaveiletko yrittäjyydestä? Lue Keskitalon vinkit 

  • Ole rehellinen: mikä sinua kiinnostaa ja mikä sytyttää intohimosi?
  • Jos nykyinen työsi ei motivoi, mieti voisitko hyödyntää ammattitaitoasi yrittäjänä, ja aivan uudella tavalla.
  • Kokeile stressinsietokykyäsi provisiopalkkaisessa työssä.
  • Laske tulot ja menot ja suunnittele tarvittava rahoitus. Palkkatyö yrittäjyyden ohella ei ole huono vaihtoehto, ainakaan alkumetreillä.
  • Muista, että mikä tahansa yrittäjyyden muoto tarvitsee myyntiä ja markkinointia. Hyvää tuotetta tai palvelua ei viedä käsistä, jos kukaan ei tiedä siitä mitään.
  • Pidä kiinni työajoista ja lomista.
  • Osoita kunnioitusta ja anna aikaa läheisillesi, koska he ovat tärkein tukiverkkosi.
  • Mieti eri vaihtoehtoja äläkä juutu kiinni johonkin, mikä ei mene eteenpäin.
  • Yrittäjän pitää olla sinnikäs, mutta tyhmän sinnikäs ei tarvitse olla. Joskus pitää myös uskaltaa nostaa kytkintä.