Potkut kannustivat yrittäjäksi: ”Kerran tehtyihin valintoihin ei ole pakko sitoutua hautaan saakka”
Lisää aiheesta
Tanja Reijomaa, 44, teki ensin pitkän rupeaman markkinoinnin parissa, mutta päätti potkut saatuaan kouluttautua tyystin eri töihin. Hän on hyvillään rohkeudestaan tarttua uusiin mahdollisuuksiin.
Hämeenlinnalainen Tanja Reijomaa aloitteli työelämään tutustumisen 1990-luvun puolivälissä kotikaupunkinsa suuren työllistäjän, Rautaruukin palveluksessa. Siellä kului monta kesää erilaisissa tehtävissä, ja hommat jatkuivat sujuvasti silloinkin, kun Reijomaa kävi suorittamaan markkinointitradenomin opintojaan. Vuonna 2000 hän teki opinnäytetyönkin tutussa talossa ja sai sen perään vakituisen työpaikan.
Reijomaan työnkuva vaihteli vuosien varrella, mutta viimeisin nimike kääntyy suomeksi markkinointispesialistiksi. Monipuolisiin tehtäviin kuuluivat myynnintuki- ja markkinointimateriaalin tuottaminen, sisäisen verkkokaupan ylläpito ja kehittäminen sekä Ruukin koulutuskeskuksen hallinnolliset ja viestintään liittyvät tehtävät, koulutustilaisuuksien järjestely, internetsivujen päivittäminen, asiakastietokannan ylläpito, tuotetietokirjan taittaminen ja erilaisten tilaisuuksien järjestäminen.
Markkinoinnin töitä riitti reiluksi vuosikymmeneksi.
YT-neuvottelut iskivät
Vuonna 2012 alkoivat yt-neuvottelut. Reijomaa osasi aavistaa, että lähtö tulee. Olo ei suinkaan heti alkuun ollut levollisen onnellinen uuden alun edessä. Oli asuntolainaa, kolme lasta ja kaikenlaista elämänmenoa maksettavaksi.
– Päädyin risteyskohtaan, jossa piti miettiä, jatkanko samaan suuntaan vai reivaisinko hetkeksi purjeet ja muuttaisin sitten kurssia.
Pahimmalta paniikilta suojeli kuitenkin se, että palkka juoksi vielä puoli vuotta. Oli aikaa etsiä uutta, ja niin Reijomaa alkoi heti tehdäkin. Hän huomasi ajan ajaneen vähän ohi markkinoinnin osalta. Oli kyllä osaamista ja kokemusta perinteisestä markkinoinnista, mutta digitaalinen viestintä valtasi kovaa vauhtia alaa.
– Minun piti pohtia vakavasti, oliko minun osaamiselleni tulossa kysyntää vai pitäisikö markkinointikoulutus päivittää. Kävin joitakin lyhyitä lisäkoulutuksia alalta ja pääsinkin lopulta pariksi vuodeksi kaupan alalle myyntitöihin, mutta määräaikaisuuden aikana päätös syntyi: nyt menee koko ala vaihtoon.
Jotain ihan uutta
Helmikuussa 2016 Reijomaa lähti hetken mielijohteesta kalevalaisen jäsenkorjauksen viikonloppukurssille. Oma kroppa oli kiukutellut vuosien istumatyössä ja lähipiirissä oli kaikenlaista kremppaa, kuten jalkapalloa harrastavien lasten jalkajumeja.
– Halusin katsoa, mistä jutussa oli kyse. En suhtautunut siihen heti aluksi uuden ammatin mahdollisuutena, mutta olinkin ensimmäisen kurssiviikonlopun jälkeen vaikuttunut. Opettajat huomasivat kehossani sellaista, mihin muut hoitajat eivät olleet vuosien varrella kiinnittäneet huomiota. Kipukohtien sijasta keskityttiin siihen, mistä ongelmat oikeastaan johtuvat. Ajattelin, että tätä osaamista voisin ainakin hyödyntää omassa lähipiirissäni.
Reijomaa kouluttautui lisää, ja jo melko pian ajatus kokonaisen uuden ammatin löytymisestä alkoi kasvaa mielessä. Yhden kortin varassa uusi työ – josta väistämättä tulisi yrittäjän hommaa – ei tuntunut tarpeeksi kattavalta, joten hän lähti miettimään, mitä voisi opiskella rinnalle tukemaan toimintaa.
– Vähän sattumalta sitten päädyin opiskelemaan itseni kosmetologiksi. Halusin opiskella lisäksi vielä toisen ammatin, joka täydentäisi osaamistani, mutta olisi riittävän erilainen. Halusin perustaa yrityksen, joka voisi tarjota ihmisille kattavan valikoiman erilaisia hoitovaihtoehtoja.
Ei ole ihan yksinkertaista hypätä työelämän vakiintuneista kuvioista perheellisenä ihmisenä opiskelemaan. Taloudellinen tilanne huononi tietysti, mutta Reijomaa sai opiskella työttömyyskorvauksen turvin.
– Onneksi puolisollani oli kuitenkin koko ajan vakaat tulot työstään. Se helpotti opiskeluarkea.
”Tartuin tilaisuuteen heti”
Opintojen aikana tuli paljon mielekästäkin oppia, mutta samalla Reijomaa huomasi kyseenalaistavansa alavalintaa.
– Ehdin jo epäillä mahdanko löytää työhöni sellaisia tuotteita, joiden ideologian voisin täysin allekirjoittaa. En halunnut keskittyä vain ulkoisen olemuksen vaalimiseen, vaan minua kiinnosti ihmisen kokonaisvaltainen hoitaminen. Kriiseilin kysymyksiä opettajienkin kanssa. Lopulta päädyin työharjoitteluun suomalaista luomukosmetiikkaa valmistavaan yritykseen. Harjoittelun jälkeen oli selvää, että olin löytänyt oman juttuni.
Opinnot kestivät kesään 2018. Heti valmistuttuaan Reijomaa pisti pystyyn Bloomington-yrityksensä. Valmistumisen myötä ammattinimikkeeksi tuli SKY/ekokosmetologi ja kalevalainen jäsenkorjaaja. Liiketila järjestyi onnenkantamoisen kautta.
– Työharjoittelupaikassani työkaverini kertoi, että on rakennuttanut oman kotitalonsa pihaan hoitolan, johon hän kysyi minua kaveriksi. Tartuin tilaisuuteen heti.
Suunnanmuutos kannatti
Reijomaa on vielä tuore yrittäjä. Hän tuumaa ensimmäisen vuoden menneen asiakaskunnan kasvattelussa ja jalansijan hakemisessa. Uudella yrityksellä ei ole varaa laittaa suuria rahoja markkinointiin, mutta kilpaillulla alalla näkyvyyttä olisi kuitenkin välttämätöntä saada. Vanhat opit ovat tulleet käyttöön.
– On ollut kivakin huomata, etteivät menneet työvuodet ole valuneet hukkaan alanvaihdoksenkaan myötä. Minun ei ole tarvinnut hankkia kaikkia mainonnan palveluita muualta. Olen markkinoinut sosiaalisessa mediassa aktiivisesti, mutta aika paljon pienyrittäjä joutuu tasapainoilemaan sen kanssa, mihin kannattaa satsata ja mihin ei. Puskaradiohan se kaikkein paras mainostaja tässä työssä on.
Reijomaan mielessä palaa alituinen liekki lisäkouluttautumiselle. Juuri nyt hän syventyy aromaterapian saloihin, vaikkei välttämättä aromaterapeutin työstä haaveilekaan.
– Minua kiehtovat kosmetiikan ja hyvinvointituotteiden raaka-aineet ja tuoksujen merkitys hoitajan työssä.
Myös syvällisempi perehtyminen oikeaoppisen hengityksen saloihin kiinnostaa.
– Pilatesta ja joogaa jonkin verran harrastavana tiedän, miten iso merkitys hengityksellä on ja kuinka isosti oikeanlainen hengittäminen auttaa avaamaan kehon jumitiloja. Oikealla hengitystekniikalla on valtavat vaikutukset esimerkiksi stressinhallinnassa, Reijomaa tuumaa.
Alanvaihto saa naiselta pelkkää kiitosta. Vaikka taloudellisen epävarmuuden kanssa joutuu aina yrittäjänä elelemään, tuo vapaus juuri kaivatunlaista tilaa ja luovuuden mahdollisuuksia.
– Kyllähän tämä on kokonaan erilaista työtä. Ennen en ollut työssäni koskaan edes koskenut ihmiseen kättelyä lukuun ottamatta. Nyt haluan auttaa ihmisiä ja luoda hyvinvointia. Myös mahdollisuus päättää itse työajoista sopii minulle tosi hyvin.
Reijomaa haluaa rohkaista kaikkia ihmisiä ja erityisesti omia, aikuistuvia lapsiaan etsimään sitä, mikä tuntuu mielekkäältä, vaikka se vaatisikin alan vaihtoa.
– Toivon, että jos oma työ koskaan alkaa nyppiä, ihmiset uskaltaisivat irrottautua etsimään parempaa. Kerran tehtyihin valintoihin ei ole pakko sitoutua hautaan saakka, vaikka sellaista ajatusmaailmaa minullakin ehkä oli työurani alkuvaiheilla. Ilman potkuja en ehkä olisi koskaan uskaltautunut valitsemaan toisin. Olen tyytyväinen, että kohtalo tarttui tilaisuuteen, kun sille vähän ojennettiin pikkusormea, Reijomaa nauraa.
Lue myös:
Myös pomo lomautettiin, kun työt loppuivat
Harkitsetko oman yrityksen perustamista tai onko sinulla uusi yritys? Haluamme tukea tietäsi ja opastamme sinut alkuun. Lue lisää.