Ruoveden keskustan pääkadulla seisoo oranssinsävyinen vanha hirsitalo, jonka oven yläpuolella lukee ytimekkäästi kirjakauppa.

Talossa toimii Vinhan kirjakauppa, jonka kirjansitoja Kustaa Vinha perusti Ruovedelle vuonna 1903. Pari vuotta sitten perinteikkään kaupan tarina oli vähällä päättyä, kun sitä neljännessä polvessa pyörittänyt yrittäjä laittoi talon myyntiin.

Kesäkuussa 2021 Pasi Vainio huomasi myynti-ilmoituksen Facebookissa. Hän oli työskennellyt kustantamo Otavalla yli 26 vuotta, joista 13 vuotta yrityksen toimitusjohtajana.

– Takaraivossani oli nuoresta asti ollut haave, että olisi kiva, jos minulla olisi joskus isona oma kirjakauppa. Muutaman vuoden olin miettinyt asiaa tosissani, Vainio kertoo.

Talo näytti hyvin sympaattiselta. Vainion mieltä jäi vaivaamaan, että se myytäisiin tavalliseksi asunnoksi ja yli satavuotiaan kirjakaupan tarina loppuisi.

Kuvassa punaruskea kirjakauppa Vinha.
Ajan hengen mukaisesti kunnostetussa kirjakaupassa myydään laajalti uutta kirjallisuutta ja nykykirjailijoiden vanhempaa tuotantoa. Tilassa toimii myös antikvariaatti, joka tarjoaa harvinaisempia kirjoja.

Hän soitti Vantaan Antikvariaattia pyörittävälle Mikko Vartiaiselle.

– Olin miettinyt kesän yli, miten homman saisi toimimaan. Mikko sanoi, että voitaisiin lähteä miettimään asiaa yhdessä.

Vainiolla ei ollut aiempia siteitä Ruovedelle. Hän oli käynyt kirjakaupassa kerran aiemmin.

– Nähtyäni myynti-ilmoituksen minulle syntyi välittömästi vahva tunneside Vinhan miljööseen. Ruovedestä tuli minulle nopeasti merkityksellinen paikka sen häkellyttävän hyvän vastaanoton myötä, jonka olemme saaneet.

”Päätös tehtiin sydämellä, ei järjellä”

Yritystoiminnan kannalta kirjakaupan sijainti on haastava. Ruoveden kunnassa Pirkanmaalla on noin 4400 asukasta, ja sinne on melko hankalat yhteydet julkisilla kulkuvälineillä.

Vainio ja Vartiainen ostivat talon keväällä 2022 kuukausien suunnittelu- ja neuvotteluprosessin jälkeen.

– Päätös tehtiin sydämellä, ei järjellä.

Kesällä 2022 alkoi lähes vuoden kestänyt mittava remontti, jossa kirjakaupan yhteyteen tehtiin kahvila ja taidegalleria. Talon yläkertaan rakennettiin majoitustilat, joissa voivat yöpyä kesäisin matkailijat, ja talvisaikaan tilat avautuvat kirjailijoiden ja taiteilijoiden residenssiksi.

Usko meinasi loppua, ja mietimme, mitä vaihtoehtoja meillä on.

Kesällä talossa ja piha-alueella järjestetään monenlaisia tapahtumia lasten satutunneista runoiltoihin ja konsertteihin. Heinäkuussa juhlitaan ensimmäistä kolmipäiväistä Vinhan kirjafestivaalia.

– Kun suunnittelimme yritystä, tiesimme, että pelkkä kirjakauppa ei sellaisenaan kannata. Kauppa on toiminnan sielu, mutta lisäksi meillä on muutakin toimintaa. Olemme laskeneet, että kokonaisuus on mahdollista saada kannattavaksi.

Vainion mukaan yrityksen perustamisen taustalla on ensisijaisesti aito kulttuuritahto: Omistajat haluavat säilyttää historiallisen kirjakaupan roolin kylän sydämenä ja kohtaamispaikkana. Samalla kaupasta halutaan tehdä ajassa elävä kulttuuri- ja matkailukeskus.

– Tällä ei ole tarkoitus rikastua tai ansaita täysin omaa elantoa, mutta Vinha täytyy saada kannattamaan sen verran, että pystymme työllistämään paikallisia ja jatkuvuutta on myös seuraavat 120 vuotta.

Mitä yrittäjyys vaatii? Kokosimme yhteen vinkit, jotka jokaisen yrittäjäksi aikovan tulee muistaa. Lue vinkit.

Rahoitettiin apurahalla, lainalla ja omalla rahalla

Iso projekti ei ole sujunut täysin vaikeuksitta. Samalla kun talokauppoja oltiin tekemässä, remonttikustannukset lähtivät nousuun, ja koko suunnitelma alkoi vaikuttaa mahdottomalta.

– Usko meinasi loppua, ja mietimme, mitä vaihtoehtoja meillä on. Sitten saimme Pirkanmaan Kulttuurirahastolta kärkihankeapurahan muutostöihin. Ajattelimme, että jos meihin uskotaan näin paljon, emmeköhän lähde tähän.

Myyjänkin kanssa päästiin lopulta yhteisymmärrykseen.

– Remonttikustannukset menivät lopulta reippaasti laskelmiemme yli, mutta niin käy remonteissa hyvin usein.

Pasi Vainio selailee kirjaa kirjakauppansa sisällä ja hymyilee.
Pasi Vainio on Otavan entinen toimitusjohtaja. Hän on haaveillut omasta kirjakaupasta nuoresta asti.

Apurahan lisäksi yrittäjät ovat ottaneet lainaa talonhankintaan paikallisesta Osuuspankista ja laittaneet projektiin myös omaa rahaa.

Vainion mukaan he tiedostivat, että kaupan perustaminen on taloudellinen riski. Siihen on auttanut muun muassa Mikko Vartiaisen pitkä kokemus yrittäjyydestä ja molempien kokemus kirja-alalta.

Nasu-koira väsymätön kuuntelija: tavakseni on tullut kertoa sille iloni ja murheeni. 

– Yrittäminen on aina riski ja yllätyksiä voi tulla, mutta tähän mennessä on tuntunut siltä, että projekti on syntynyt onnellisten tähtien alla. Monet meitä huolestuttaneet asiat ovat yhtäkkiä loksahtaneet kohdalleen.

Esimerkiksi remontin tekijän löytäminen tuotti aluksi päänvaivaa. Siihen löytyi paikallinen osaaja, joka oli sattumalta myös perinnepuuseppä.

– Hän on hoitanut työn todella hienosti taloa ja miljöötä kunnioittaen.

Tuen määrä on yllättänyt positiivisesti

Vinhan kirjakauppa on aktiivinen sosiaalisessa mediassa. Kaupan profiilissa esiintyy toisinaan kirjakauppakoira Nasu, Pasin viisivuotias vehnäterrieri. Kaupassa on vietetty myös Nasun syntymäpäiviä.

– Nasu kulkee mukanani, vie minua pitkille kävelyille ja pitää seuraa. Se on myös väsymätön kuuntelija: tavakseni on tullut kertoa sille iloni ja murheeni. Mieluiten se kuuntelee iloisia ja onnellisia asioita, joita onneksi enimmäkseen on riittänytkin.

Vinha on otettu vastaan lämpimästi. Kaikki perustajien odotukset ovat ylittyneet, ja väkeä on riittänyt koko ajan.

– Sekin on yllättänyt positiivisesti, miten paljon olemme saaneet tukea Ruoveden kunnalta sekä muilta paikallisilta yrittäjiltä ja yhdistyksiltä. Pyrimme tekemään yhteistyötä ja elävöittämään kuntaa yhdessä.

Vinhan paperipussi kirjapinojen päällä.
Yrittäjät ovat käynnistäneet Ruoveden kunnan kanssa hankkeen, jossa muun muassa koululaiset käyvät lukemassa vanhuksille. Ruovedestä on tarkoitus tehdä kaikenikäisten lukemista lisäävä esimerkkikunta.

Yrittäjät tekevät yhteistyötä myös samassa maakunnassa sijaitsevien Mäntän kuvataideviikkojen ja Scherlachius-museoiden kanssa.

– Vinhasta on tulossa hyvää vauhtia kulttuurikohde, jonne tullaan eri puolilta Suomea.

Kaiken ytimessä on kirjakauppa monine tarinoineen. Se erottaa paikan muista vastaavista kohteista.

Laskelmat auttavat yrityksen alkuun

Vainion mukaan kirjakauppa on Suomessa ainutlaatuinen.

– Se on meidän näköisemme kokonaisuus, jollaista ei ole muualla. Toivomme, että voimme sen avulla tuoda kirjoja ja kirjailijoita lähemmäksi ihmisiä.

Muille, jotka unelmoivat yrityksen perustamisesta, Vainio haluaisi olla esimerkki siitä, että unelmat on tehty toteutettaviksi.

Pasi Vainio yläkerran majoitustiloissa, katsoo ulos ikkunasta.
Yläkerran yöpymistilat palvelevat kesäisin matkailijoita ja toimivat talvisin taiteilijoiden ja kirjailijoiden residensseinä.

– Vaikka tämän yrityksen perustaminen on ollut tosi romanttinen juttu, meidän täytyi silti istua alas ja tehdä laskelmia, jotta toiminta olisi kannattavaa. Myös jatkosuunnitelmia täytyy olla.

Niitä Vainiolla ja Vartiaisella riittää. Kirjakauppa ei hiljene talvikaudellakaan.

– Kaikkia ideoita ei kuitenkaan voi toteuttaa heti, vaan pitää vähän säästellä. Keskitymme ensin ensimmäiseen kesäämme.

Haaveiletko omasta yrityksestä? Testaa yritysideasi ja täytä op.fi:ssä oleva valmis liiketoimintasuunnitelmapohja.

Lue myös:

Annikka, 74, pääsi palaamaan unelmien kotiinsa: perusti sen oheen majatalon

Teatteriammattilainen perusti kotikyläänsä ranskalaisia tuotteita myyvän kaupan – ”Riski kannatti”

Potkut kannustivat yrittäjäksi: ”Kerran tehtyihin valintoihin ei ole pakko sitoutua hautaan saakka”