Jokaisen yrityksen elinkaareen mahtuu monta vaihetta, ja jokaisessa vaiheessa myös erilaiset rahoitusratkaisut ovat tarpeen.

OPn asiantuntijapäällikkö Jari Heikkinen ja yritys- ja pääomamarkkinarahoituksen johtaja Laura Hakamies opastavat, miten toimivan kokonaispaketin voi löytää.

Aloittavalle yritykselle: Finnveran alkutakaus

Paras rahoituspaketti aloittavalle yritykselle on usein Finnveran alkutakaus yhdistettynä OPn lainaan.

Yrittäjän ei tarvitse olla lainkaan yhteydessä Finnveraan – sekä laina- että takausneuvottelut hoituvat kokonaan OPn kautta. Alkuun pääsee ottamalla yhteyttä oman paikkakunnan osuuspankin yrityskonttoriin.

Finnveran takausosuus voi olla enintään 80 prosenttia, ja alkutakauksen voi saada korkeintaan 100 000 euron velkakirjalainaan. Tarvittaessa rahoituspakettiin voidaan lisätä ajoneuvon tai työkoneiden leasing ja luotollinen yritystili.

Alkutakauksen ja lainan yhdistelmä sopii parhaiten itsensä työllistävälle yrittäjälle tai yritykselle, jonka kasvutavoitteet ovat maltilliset.

Alkutakaus on nykyisellään erittäin suosittu vaihtoehto. Finnvera on myöntänyt alkutakauksen yli 3 000 yritykselle.

Lue lisää: Uuden yrityksen rahoitus

Kasvuyritykselle: rahoituspaketti ja EIR-takuu

Monilla kasvuhakuisilla pk-yrityksellä on ollut rahoitusongelmia joko vakuuspulan tai rahoituksen niukkuuden vuoksi. Nykyisin tilannetta helpottavat Euroopan Investointirahaston eli EIR:n takausohjelmat pk-yrityksille.

OP on jo reilun vuoden ajan voinut käyttää EIR:n takausta kasvavien ja innovatiivisien yritysten rahoituksessa. Nyt OPlla on välitettävänään kaksi takausohjelmaa, SME Innovfin ja SME Initiative.

EIR:n takauksen avulla yrityksen ei tarvitse hankkia itse kaikkia tarvitsemiaan vakuuksia. Rahoitusneuvottelut käydään yhden luukun periaatteella OPn kanssa.

Kun yrityksen kasvuvaihe saadaan käyntiin, pankki pystyy yleensä analysoimaan tarkasti, pystyykö yritys tulemaan pankkirahoituksen piiriin. Ratkaisevaa on kassavirta ja sen ennustettavuus.

Myös käyttöpääoman hallinnan merkitys alkaa korostua. Luotollisen yritystilin avulla yritys saa käyttöpääomaa, jota voi käyttää tarpeen mukaan sovittuun enimmäismäärään eli limiittiin asti.

Kasvuvaiheessa olevien yritysten rahoitustarpeet vaihtelevat. Tärkeintä on pohtia rahoituspaketin kokonaisuutta ja tutkia eri lähteiden tarjoamat mahdollisuudet. Yritykset saattavat onnistuneen paketin turvin saada kasvua ja työpaikkoja hyvinkin lyhyellä aikavälillä.

Kokonaan oma lukunsa on kansainvälistyminen. Ulkomaankaupan vaatimien takauksien rahoittaminen vaatii usein erityisratkaisuja.

Vakiintuneelle PK-yritykselle: apua käyttöpääoman rahoitukseen

Vakiintuneen PK-yrityksen toiminta on jo asettunut uomiinsa. Yrityksen rakenteet ovat yleensä kunnossa, ja toiminta on selkiytynyttä ja ennustettavaa. Tästä syystä myös rahoituspaketin laatiminen päivittäistä toimintaa varten on selkeää. Rahoitustarvetta saattavat tosin muuttaa esimerkiksi yritysostot tai investoinnit.

Viimeistään tässä elinkaaren vaiheessa yrityksen kannattaa kiinnittää huomiota käyttöpääoman hallintaan. Kun toiminta kasvaa, yrityksessä ei välttämättä huomata mitä kaikkea taseeseen alkaa kertyä. Saamisiin ja varastoihin sitoutunutta pääomaa pystytään keventämään pankin tarjoamilla ratkaisuilla. Yritykseen ei välttämättä tarvitse laittaa lisää rahaa – rahoittamalla esimerkiksi saatavat kassaan saadaan lisää rahaa.

Muita rahoitusmahdollisuuksia:

#Suominousuun-rahoitusmalli on OPn normaalin pankkirahoituksen ja juniorlainan yhdistelmä. Se sopii yritykselle, jolle normaali pankkirahoitus ei ole rahoitustarpeeseen nähden vielä täysimääräisesti mahdollista esimerkiksi vakuuksien vähäisyyden vuoksi.

Finnvera tarjoaa lainoja muun muassa yritysjärjestelyjen ja kansainvälistymiseen rahoitukseen. Siltarahoitus on Finnveran käyttöpääomalainaa, jolla paikataan yrityksen käyttöpääoman tarvetta ELY-keskuksen tai Tekesin myönteisen avustuspäätöksen ja avustuksen maksatuksen välisenä aikana.

Tekes on kehittänyt rahoitus- ja tukipalvelunsa erityisesti startup-yritysten tarpeita varten. Tunnustelupalvelun avulla yritys voi testata liiketoimintakonseptinsa toimivuutta ja hankkia palautetta potentiaalisilta asiakkailta.