Yrittäjä – pidä pää kylmänä, vaikka korot heiluvat
Yrittäjä ei voi vaikuttaa korkotason vaihteluihin, mutta myös epävakaina aikoina on mahdollista tehdä hyviä pitkän aikavälin valintoja, sanoo OP Marketsin Senior Sales Manager Hannu Vehniäinen.
Pienten ja keskisuurten yritysten on syytä varautua korkomuutoksiin samalla tavalla kuin jokaisen ihmisen.
– Korkojen ollessa nollassa lainanhakijalle tehtiin stressitesti kuudella prosentilla. Tällä hetkellä korkoprosentti on neljä. On siis hyvä miettiä, miten yrityksen talous kestää tulevaisuudessa, sanoo OP Marketsin Hannu Vehniäinen.
Vehniäisen vastuualuetta ovat yritysasiakkaiden riskienhallintaratkaisut sekä valuuttakaupan kehitys.
Korkean inflaation aikana korot ovat kääntyneet nousuun. Korkojen heilahteluihin pk-yrittäjä ei voi vaikuttaa, mutta järkeviä valintoja voi aina tehdä.
1. Panosta ydinosaamiseen
Harva osasi varautua koronapandemian tai Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksiin Euroopassa. Korkojen nousu samoin kuin raaka-aineiden ja energian kallistuminen koettelee monia yrityksiä.
– Yrittäjän on tärkeintä keskittyä omaan ydinosaamiseensa ja liiketoiminnan pyörittämiseen parhaalla mahdollisella tavalla.
Rahoitus- ja korkoriskien hallinta on tärkeä työkalu yrityksille, ja sen järkevä ja asianmukainen käyttö auttaa keskittymään omaan tekemiseen.
2. Korkosuoja tuo mielenrauhaa
Korkosyklien hyödyntäminen suoraan on Vehniäisen mukaan hankalaa, mutta nykyisestä tilanteesta voi oppia.
Kun korkotaso on ennätysmatalalla, voi rahoituskustannukset sitoa ennakoitavalle tasolle ja varmistaa täten kohtuulliset rahoituskustannukset pitkäksi aikaa.
– Inflaatiokehityksen rauhoittumisen myötä odotetaan, että pahin vaihe korkojen nousussa olisi nähty. Se on laskenut samalla korkosuojauksen kustannuksia.
– Yrityksellä on edelleen mahdollisuus kiinnittää lainan korko matalammalle kuin mitä Euribor on. Viitekorkojen nousu on tasaantunut ja korkosuojauksen hinta on tällä hetkellä alempi kuin viitekorko.
3. Ennakoitavuus helpottaa yrittämistä
Koskaan ei ole liian myöhäistä pysähtyä tarkastelemaan omaa rahoitusriskiä, Vehniäinen korostaa.
– Ennakoitavuus on kaiken a ja o. Yritystoiminta ei saa perustua toiveille, eivätkä riskit saa olla auki vain yhteen suuntaan. Pyri siis ottamaan osa riskeistä haltuun etukäteen.
Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että rahoituksen – vaikkakin nyt kalliimman – turvin yritys voi kestää vaikeita aikoja ja kysynnän hetkellistä hiljenemistä.
On myös mahdollista, että korot jatkavat nousuaan.
– Kannattaakin miettiä, olisiko tyytyväinen siihen, että olisi suojannut ainakin osan lainoistaan kiinteällä korolla tai korkokatolla.
4. Pidä pää kylmänä
Jos liiketoimintaa on tarkoitus harjoittaa kauan, voi yksittäiset tiukemmat hetket kääntää voitoksi pitkällä aikavälillä.
Kiinteään korkoon sidotulla lainalla haetaan ennen kaikkea varmuutta yli syklien, vaikka sen korko voi ollakin jossain markkinatilanteessa vaihtuvaa korkoa korkeampi.
– Kun yrityksen liiketoiminta vaikeuksista huolimatta kuitenkin jatkuu ja kysyntä kääntyy kasvuun, auttavat parantuneet tuotot myös lainakustannusten kanssa.
Vehniäinen neuvoo pitämään pään kylmänä, sillä mikään tilanne ei kestä ikuisesti. Pelkkä positiivinen kehitys ei ole realistinen odotus, ja eri markkinatilanteissa on aina voittajia ja häviäjiä.
5. Pitäisikö maksaa lainat pois?
Korkojen noustessa on luonnollinen reaktio miettiä lainojen maksamista mahdollisimman nopeasti.
– Kannattaa miettiä tilannetta yrityksen kokonaisuuden, ei vain korkotason kannalta.
Jos yritykselle on kertynyt voittovaroja eikä tarvetta investoinneille ole, voi korkeakorkoisten lainojen maksaminen kannattaa.
– Jos taas lainansa on suojannut kiinteällä 2–3 prosentin korolla, niin nyt voi jo saada parempaa korkoa talletuksille, Vehniäinen toteaa.