Mistä löytyy hyvä alihankkija?
Lisää aiheesta
Alihankintayhteistyö sujuu ilman kitkaa, kun laatu ja luottamus ovat kunnossa.
Yli satavuotias perheyritys Hellmanin Konepaja Oy on erikoistunut nimenomaan alihankintaan. Konepajan hallituksen puheenjohtaja Anne Nurminen kertoo, että yritys on jo vuosikymmeniä ollut puhdas alihankkijayritys ilman omaa tuotantoa.
– Me toimimme vientiteollisuuden alihankintaketjuissa vaativien keskiraskaiden osakokonaisuuksien toimittajana, hän kuvailee. Helsinkiläisellä pajalla koneistetaan lastuavilla menetelmillä mm. lyhytsarjoja ja yksittäiskappaleita, tarkasti asiakkaiden antamien nuottien mukaan.
Sen lisäksi että Hellmanin Konepaja on leimallisesti alihankkija, sillä on myös omia alihankkijoita. Nurmisen mukaan Hellmanin alihankintaverkostoon kuuluu kokonaisuudessaan kolmisenkymmentä yritystä, mutta aktiivista ja tiivistä, jatkuvaa yhteistyötä tehdään noin kymmenen yrityksen kanssa.
– Meillä on hyvä ja vakiintunut alihankintaverkosto, jonka jäsenet ovat kaikki oman erikoisosaamisalueensa taitajia.
Suutari pysyköön lestissään
Tämä tarkoittaa sitä, että kun Hellmanilla hoidetaan koneistus, niin esimerkiksi pinta- ja lämpökäsittely sekä maalaus annetaan sovinnolla alihankkijoiden tehtäväksi.
– Nykypäivänä konepajatoiminnassa on äärimmäisen tärkeää keskittyä siihen, missä on itse todella hyvä ja kehittää omaa osaamista jatkuvasti, Nurminen linjaa.
Nurminen kertoo, että on olemassa myös malli, jossa päämies itse rakentaa itselleen mieluisen alihankintaketjun alusta loppuun ja auditoi sen jäsenet. Tällöin Hellmanille lähinnä vain osoitetaan se taho, joka kenties tekee kromauksen tai maalaa.
Nurminen näkee menettelyssä hyviä ja huonoja puolia.
– Joskus päämies on löytänyt todella hyvän toimijan, jonka otamme mieluusti mukaan myös muihin projekteihimme. Kääntöpuolena on sitten se, että jos päämiehen meille nimeämä auditoitu alihankkija ei syystä tai toisesta hoida omaa tonttiaan, niin me olemme helposti vastuussa siitäkin.
Laatu eka, laatu vika
Mitä Hellman sitten haluaa alihankkijoiltaan?
– Ykkösasia on tietenkin laatu ja toimitusvarmuus – nämä ovat edellytys sille, että yhteistyö joko toimii tai ei toimi, vahvistaa Nurminen.
– Laadun lisäksi merkitystä on logistiikalla: esimerkiksi isoja kappaleita ei välttämättä kannata kuljettaa toiselle puolelle Suomea käsiteltäväksi, vaan monesti alihankkijan on hyvä olla paikallinen toimija.
Kolmas asia on sitten itse yhteistyön sujuminen:
– Mikäli hommat sujuvat hyvässä yhteisymmärryksessä ja mutkattomasti, se painaa vaakakupissa tosi paljon.
Tähän kuuluu sekin, että jos ongelmia ilmenee esimerkiksi toimitusvarmuuden kanssa, ne otetaan reilusti puheeksi.
Konepajojen Tinder?
Digitalisaatio tuo helpotusta päteviä alihankkijoita etsiville yrityksille. Yksi hyödyllinen foorumi on alihankinta.info, joka on helppokäyttöinen hakupalvelu ostajille ja alihankintaa tarjoaville yrityksille. Suomalaisen ”alihankinnan ekosysteemin” yhteen paikkaan tuova portaali aloitti toimintansa vuoden alussa.
Seutukaupunkien yritysverkostot -hankkeen asiantuntija Aila Ryhänen kertoo, että palveluun rekisteröityneet alihankintayritykset kirjaavat osaamisensa ja palvelunsa näkyväksi valmiilla vaihtoehdoilla ja omilla hakusanoilla, joilla ostajat voivat hakea tarpeeseensa tarkasti vaatimukset täyttäviä yrityksiä – ja myös lähettää yrityksille tarjouspyyntöjä hakupalvelun kautta.
– Palvelu on suunnattu erityisesti metallisektorin yrityksille, joilla on usein suuri tarve löytää hyviä alihankkijoita, mutta mukana on myös esimerkiksi elektroniikka- ja muovialan toimijoita, kertoo Ryhänen. Tietopankissa on tällä hetkellä yli 150 yritystä.
Valtakunnallista vaikusta
Palvelun tarjoaa Riihimäen tilat ja kehitys Oy ja Seutukaupunkien yritysverkostot -hanke laajentaa palvelun kansalliseksi. Ostajaviestintään panostetaan myös vahvasti, lupaa Ryhänen.
– Nyt palvelussa on mukana 33 kaupunkia, jotka aktivoivat omien alueidensa yrityksiä hyödyntämään portaalia, Ryhänen kertoo.
Yritykset ovat antaneet palautetta sujuvakäyttöisestä portaalista, jossa voi hakea alihankkijoita eri kriteereillä kuten palvelut, sijainti tai materiaalit.
– Olemme käyttäneet portaalin tekemiseen palvelumuotoilijaa, jotta käyttäjäkokemus on mahdollisimman hyvä.